In Nederland is de zomer nu echt begonnen, al zijn de zomerhits al langere tijd te horen op verschillende radiostations en muziekzenders. Welke nummers springen er echt uit, welke nummers verdienen meer aandacht?

NU.nl sprak met 3FM-dj Frank van der Lende, XITE-muziekdirecteur Diederik van Zessen en Qmusic-dj Marieke Elsinga over de huidige stand van zaken.

1. Welk nummer is de onbetwiste zomerhit?

Van der Lende: "Er zijn een aantal kanshebbers. Het zijn eigenlijk drie nummers die boven het maaiveld uitsteken: Justin Timberlake met Can't Stop The Feeling, Deorro en Elvis Crespo met Bailar, en mijn persoonlijke voorkeur, Kungs met This Girl.

Van Zessen: "This Girl van Kungs en Cookin' On 3 Burners is op dit moment dé zomerhit. Maar eigenlijk kun je pas aan het einde van deze zomer vertellen wat de echte zomerhit is. Iedereen is dan net terug van vakantie. De vakantiegangers hebben hun meest favoriete nummers meegenomen naar huis en dan wordt het vanzelf opgepikt."

"Dat is bijna ieder jaar het geval. Het zijn vooral anderstalige nummers, en dan met name Spaanse liedjes. Voor de meeste muziekluisteraars is het een herinnering aan die ene vakantie in Salou."

Video: Luister naar This Girl

Spanje

Elsinga: "Ik kies voor Deorro en Elvis Crespo met het liedje Bailar. Dat vind ik echt een hit waarbij je gelijk denkt aan een reis met de cabrio door het superhete Spanje."

Video: Luister naar Bailar

"Ik heb wel het gevoel dat er in Nederland nog geen duidelijke zomerhit is. Deze zomer is het echt lastig, het heeft nog geen echte knallers. Gelukkig hebben we vanaf volgende week de Qtop500 van de zomer. Hopelijk weten we het over een week wel zeker."

2. Wat is jouw persoonlijke favoriet?

Van der Lende: "Kungs dus! Met This Girl. Deze heeft hij geproduceerd met Cookin' On 3 Burners. Het nummer lijkt wel veel op Sugar van Robert Schulz, en daarnaast is het een moeilijke naam om te onthouden. Dat zijn enkele nadelen, maar aan de andere kant is het gewoon vrolijke muziek met een heerlijke combinatie van gitaar en relaxte deuntjes."

Van Zessen: "Dat is Braz met het nummer Plezier. Ik denk echt dat het nog een grote zomerhit kan worden. Braz is een Eindhovense hiphopper en rapper die ook heel goed collega's als Ronnie Flex kan nadoen. Hij komt uit de school van Fresku en heeft een hele toffe Caribische sound. Braz wordt ook nu veel gedraaid op XITE.

Video: Luister naar Plezier

Mayonesa

Elsinga: "Mijn collega Wietze de Jager heeft onlangs het nummer Mayonesa van La Banda del Merengue de wereld ingeslingerd. Hij had het ooit een keer opgepikt in Spanje en dacht een aantal maanden geleden: waarom ga ik 'm niet draaien?"

"We krijgen ondertussen al de hele dag verzoekjes van luisteraars om dit nummer te draaien. En ja, ik vind ook dat deze wat meer aandacht mag krijgen."

3. Welke zomerhit van de afgelopen vijftien jaar is jou het meest bijgebleven?

Van der Lende: "Het is grappig om te zien dat alleen de grote namen die de afgelopen jaren een zomerhit gemaakt hebben, in ieders gedachten blijven. De kleinere artiesten worden niet groot.

"Het zijn vooral eendagsvliegen; Las Ketchup (The Ketchup Song), O-Zone (Dragostea din tei), Basshunter (Boten Anna), ga zo maar door. Het is wel jammer dat je niets meer van hen hoort. Of wat dacht je van Anders Nielsen met Salsa Tequila, waarin hij willekeurige Spaanse woorden achter elkaar roept. Geweldig!"

"Maar mijn ultieme zomerhit? Eigenlijk alles van Sean Paul. Hij is mijn zomerhitman. Temperature, Get Busy, I'm Still in Love With You, alleen maar hits! En onlangs heeft hij ook met Sia het nummer Cheap Thrills gemaakt. Helaas is 'ie net iets te vroeg uitgebracht (maart, red.), al wordt het nog steeds veel gedraaid op de radio."

Video: Luister naar Get Busy

Daadwerkelijk goed

Van Zessen: "Crystal Fighters met Plage. Dat nummer is ook algemeen bekend; het is een van de weinige zomerhits die daadwerkelijk goed is. Het is gewoon een heel leuk liedje. De meeste andere zomerhits zijn eerlijk gezegd irritant."

Video: Luister naar Plage

Discotheek

Elsinga: "Summer Jam van The Underdog Project is wat mij betreft de grote klapper van alle zomerhits. Ik weet het nog goed; in 2003 stond ik op de camping op Texel met een aantal vrienden. We gingen naar discotheek Toekomst en naast dat gebouw stond snackbar The Future. Of het was andersom. Maar goed, dat nummer doet mij aan die fijne vakantie denken."

"En als ik nog een goede tweede mag noemen: Sky and Sand van Paul & Fritz Kalkbrenner. Dat geeft het ultieme zomergevoel. Prachtig!"

Video: Luister naar Summer Jam

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend