'Stiekem zijn we allemaal Pokémon-fans'

Pokémon Go is de grootste rage van het decennium. De mobiele game bezorgt een hele generatie een portie nostalgie, én nieuwe vriendschappen.

Wie de afgelopen week het nieuws heeft gevolgd, denkt misschien dat Pokémon Go een levensgevaarlijke terror-app is. In een artikel met de kop 'Twaalf Pokémon, dertien ongelukken' zette de Volkskrant vier risico's op een rij, van verkeersongevallen tot privacyschendingen.

"Is dit de meest gevaarlijke game ter wereld? Angst dat nieuwe Pokémon Go-rage kan worden gebruikt door pedofielen om nietsvermoedende jonge spelers te lokken", kopte de Britse Daily Mail zelfs. Vox noemde de app "alles dat fout is aan het laatkapitalisme".

Uit gesprekken met Pokémon Go-spelers blijkt dat zij zich hier weinig zorgen over maken. De game overtuigt jongeren vooral om van het mooie weer te genieten en samen op pad te gaan.

Lokaas

Op een bankje in het Amsterdamse Oosterpark zit Frans (22), een medewerker van het nabijgelegen Caffe Milo. Hij is met twee smartphones tegelijk Pokémon aan het vangen. "Mijn chef vroeg of ik even zijn telefoon mee wilde nemen", legt hij vrolijk uit.

Frans is een van de vele jongeren die op een mooie zomeravond naar het park zijn getrokken. Bij alle Pokéstops en Gyms in het park - punten die spelers kunnen bezoeken om verder te komen in het spel - staan groepjes twintigers met smartphones in hun handen.

Vaak komen ze af op een Lure - virtueel lokaas voor Pokémon, dat een half uur lang meer beesten op één plek laat afkomen. Op drukke punten hoor je de verschijning van een nieuwe Pokémon als een golf door de menigte gaan. "Een Fearow!" "Ja, ik zie hem ook!"

"Je zet zo'n Lure aan en er komt ineens twintig man bij zitten in dit park", zegt Stijn (21). "Een gast die gisteren naast me zat zei: 'Ik heb nog nooit ineens zo veel vrienden gemaakt'", vertelt ook Frans.

Sociaal netwerk

Op woensdagmiddag organiseren verschillende grote gamepublicaties een evenement op de Grote Markt in Haarlem. Honderden Pokémon-spelers komen daar bijeen om elkaar te ontmoeten, en om Pokémon te vangen.

Maar voor Pokémon-vriendschappen is geen organisatie nodig. Marjolein en Deborah (beiden 25) hebben elkaar een dag eerder al ontmoet terwijl ze het spel speelden. "We hebben uiteindelijk tot een uur of twee zitten bieren", zegt Deborah. "En toen nog een Lure'tje aangezet."

Veel Pokémon-spelers zeggen dat ze de game met name leuk vinden omdat het ook een sociale bezigheid is. "Het is supergezellig. En gezond, ik heb kilometers gelopen", zegt Marjolein.

Pokémon Go is zo sociaal van structuur dat het bijna een sociaal netwerk is. De game beloont samenwerking, dus veel spelers gaan in groepen de stad in om Gyms te veroveren en zo veel mogelijk monsters te verzamelen.

Ook traditionele sociale media worden ingezet om Pokémon-spelers met elkaar te verbinden. Op Facebook zijn tal van groepen ontstaan waarin mensen tips en Pokémonlocaties met elkaar delen.

Een Amerikaan maakte al de speciale app GoChat, die spelers in dezelfde buurt met elkaar verbindt in een chatvenster. De app werd - net als de game - zo populair dat de servers het begaven.

Nostalgie

Tijdens het evenement in Haarlem is het publiek bijna allemaal begin twintig. Nostalgie naar de Game Boy-spellen, kaarten en tv-serie uit de jaren 90 is voor veel mensen aanleiding om Pokémon Go eens te proberen.

"Ik vind het idee stiekem wel heel tof", zegt Jitse (24), die met zijn zoontje Levi (2,5) op zijn schouders naar de Grote Markt in Haarlem is gekomen. Stiekem? "Ja, stiekem zijn we allemaal Pokémon-fans, denk ik."

"Op een gegeven moment groei je er overheen", zegt hij. "Maar nu ik kinderen heb en zij het af en toe weer kijken vind ik het wel heel leuk."

Ook Marjolein glundert bij de herinnering aan de tv-serie. "Dat was de enige reden dat ik mijn bed uitkwam, omdat Pokémon begon."

"Mijn moeder heeft op een gegeven moment vijfhonderd Pokémonkaarten weggegooid, omdat ik er te veel ruzie over maakte met mijn broer", vult haar nieuwe vriendin Deborah aan.

Tieners

Tijdens het evenement in Haarlem lijken spelers van 30 jaar en ouder geheel te ontbreken, mogelijk vanwege het tijdstip tijdens kantooruren. Maar er zijn wel enkele tieners te bekennen die de game spelen.

Ronnie (15) was ten tijde van de eerste Pokémon-rage nog niet meer dan een glinstering in de ogen van zijn ouders, maar zegt dat hij in zijn jeugd wel de Pokémon-games voor Nintendo DS speelde.

Dat geldt niet voor iedereen. Julian (16) "kent niet eens de namen van de Pokémon", zegt zijn broer Rico (26) verwijtend. Zelf is hij direct verslingerd aan Pokémon Go. "Dit is echt old-school. Dit is hoe wij begonnen. Toen kwam al die slechte namaak als Digimon."

“Dat was de enige reden dat ik mijn bed uitkwam, omdat Pokémon begon.”
Marjolein (25)

Roddelcircuit

Net als elke gemeenschap kent de Pokémon Go-gemeenschap ook direct zijn eigen roddels en geruchten.

Rico, die op Schiphol werkt, heeft een theorie over de verdienplannen van ontwikkelaar Niantic: "Er zijn achter de douane allerlei Pokéstops en er is geen Pokémon in de buurt." Volgens hem is dat een slimme tactiek om mensen te laten betalen voor een Lure. (Voor zo ver bekend zijn Pokémon willekeurig over de wereld verspreid.)

"Er zijn al dertien mensen overleden, hoorde ik", zegt cafémedewerker Frans. "Dat is natuurlijk niet al te positief." (Voor zo ver bekend is er nog niemand overleden tijdens een potje Pokémon Go.)

Hype

De grote vraag blijft of Pokémon Go zijn succes kan blijven vasthouden. Veel spelers zijn enthousiast, maar niet iedereen heeft vertrouwen in de lange adem van de Pokémon-game.

Sam (15) denkt dat hij het spel hooguit nog een paar weken zal spelen. "Maar dan is het denk ik wel weer klaar. Sommige spellen zijn een paar maanden een hype en dan is het weer voorbij."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie