Bekend en onbekend Nederland gaf deze week zijn mening over de L'Homo, met op de cover de zoenende BNN-presentatoren Jan Versteegh en Tim Hofman. Twee zoenende hetero's op een homoblad: een goede zaak volgens de één, "net zo erg als blackface", vindt de ander.

L'Homo is een jaarlijks verschijnend tijdschrift, gemaakt door de redactie van Linda. In 2009 staat presentator Arie Boomsma op de cover van de eerste uitgave. De fotoreportage kost Boomsma zijn baan bij de EO en levert het blad veel publiciteit op. In de jaren daarna blijven heteroseksuele mannen de covers van het blad beslaan: Rick Brandsteder, Evgeniy Levchenko, Kenneth Perez, Ronald de Boer en Tygo Gernandt met Thijs Römer (die laatste twee eveneens zoenend).

In oktober 2015 publiceert het AD een artikel met de kop: 'Jan Versteegh wacht met smart op telefoontje L'Homo'. In het artikel benadrukt de BNN-presentator dat hij absoluut zou willen poseren voor de titel.

"Een mooi blad, mooie foto's, waarom niet?", vroeg Versteegh zich af. Later zal de presentator zeggen dat zijn uitspraak uit zijn verband is gerukt.

Tim Hofman besluit zijn BNN-collega desondanks niet lang na de publicatie van het interview te steunen en daagt middels een boodschap op Twitter de redactie van L'Homo uit om een fotoreportage met beide presentatoren te produceren. Die fotoreportage verscheen afgelopen maandag.

Appelvormige billen

Op maandagavond mogen Versteegh en Hofman hun medewerking toelichten in het programma RTL Late Night. De twee jonge presentatoren hebben het aanvankelijk over appelvormige billen, maar daarna maakt de eigenhandig opgewekte hilariteit plaats voor een serieuzer onderwerp: de (on)verdraagzaamheid in Nederland jegens homoseksuelen.

"In Nederland zijn we allemaal heel tolerant. Maar als twee homo's hand in hand lopen veroorzaakt dat nog steeds problemen. Dat is eigenlijk heel gek", zegt Versteegh.

"De eerste homohuwelijken werden hier gesloten", vult Hofman aan, "maar als je als homoseksueel hand in hand over straat loopt, kun je worden bespuugd."

Gastheer Humberto Tan vraagt of de twee jongens opgewonden raakten tijdens de fotoreportage. "Nee, totaal niet, zegt Hoffman. "Wij zijn allebei hetero."

“Als je als homoseksueel hand in hand over straat loopt, kun je worden bespuugd”
Tim Hofman

Erectie

Het antwoord klinkt volgens Hans Beerekamp, tv-recensent van NRC Handelsblad, iets te resoluut: "De modellen begrepen de vraag meteen en wezen de suggestie van een erectie lachend, doch beslist van de hand. Natuurlijk niet, wij zijn hetero's."

"En nu twijfel ik toch weer of ze misschien toch niet een klein beetje aan stereotypering doen. Je eigen grenzen spelenderwijs verkennen is iets anders dan uit liefdadigheid meer begrip vragen voor de Andersgeaarde Medemens. Die kan dat heel goed zelf doen, inderdaad."

Hofman reageert op Twitter: "Of ik als blanke hetero ff m'n muil hou over alles wat niet blank en hetero is."

'Geweldige jongens'

"Ik vind het goed dat hij dat zei, het is toch te gek dat twee geweldige jongens dit willen doen?", zegt L'Homo-hoofdredacteur Iebele van der Meulen in gesprek met NU.nl. "Want laten we eerlijk zijn, hand in hand op straat lopen was voor homo's in de jaren zeventig makkelijker dan nu. Homo is daarnaast het meest gebruikte scheldwoord op scholen."

Maar waarom dan steeds maar weer bekende hetero's op de cover? Nota bene hetero’s die doen alsof ze homo zijn. "Omdat juist in de heterohoek zo veel winst te halen valt", zegt Van der Meulen.

"Ik heb het gevoel dat de impact van twee zoenende hetero’s veel groter is. Dit zijn bovendien jongens met een enorme invloed op sociale media. Maar de acceptatie van homoseksuelen door hetero’s kan ook worden geholpen door twee zoenende homo's op de cover. Ik sluit dat ook helemaal niet uit. Waarschijnlijk bedenken we volgend jaar wel weer iets heel anders."

Pijnpunt

De kans bestaat dat een 13-jarige scholier na het zien van de cover besluit dat homoseksualiteit oké is. Maar Hofman en Versteegh zijn geen ambassadeurs van de LHBT-gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) en kunnen zonder enige angst hun vriendin in het openbaar zoenen en aanraken. Of zoals Hofman tijdens de uitzending van Late Night zegt: "Het is makkelijk lullen voor ons."

Dat gegeven vormt een pijnpunt voor homoseksuelen, erkent ook Philip Tijsma, woordvoerder van de LHBT-belangenorganisatie COC. "Er wordt vanuit de gemeenschap verschillend op de cover gereageerd. Het klopt natuurlijk dat zij niet te maken krijgen met de dingen waarmee homo's dagelijks te maken krijgen. Maar daarom vind ik het juist prettig dat zij het toch aandurven, solidair zijn en dit op de agenda willen zetten."

“Juist in de heterohoek valt zo veel winst te halen”
Iebele van der Meulen

'Blackface’

In de eerder aangehaalde column van Beerekamp citeert hij verontwaardigde Twitterberichten van homoseksuelen: "Twee hetero's die poseren als homo, dat was net zo erg als blackface."

Beerekamp is het enigszins met die tweet eens, voor Tijsma gaat de opmerking te ver. "Dat is erg harde kritiek voor mensen die zich inzetten voor lesbiennes, homoseksuelen, bi's en transgenders. Natuurlijk mag er gediscussieerd worden of zij de geschikte personen voor zo'n cover zijn, maar ik denk dat ze dit met de beste bedoelingen doen."

Van der Meulen wijst de door Beerekamp geciteerde vergelijking van de hand: "Dat gevoel heb ik totaal niet en dat was ook helemaal niet de bedoeling."

De hoofdredacteur wijst liever op de vele positieve commentaren die de cover ook teweegbracht: "Als ik in mijn sociale media timeline kijk, zie ik eigenlijk alleen maar enthousiaste reacties. Van homo's tot hetero's, mannen en vrouwen."

“Ik vind het juist prettig dat zij het toch aandurven, solidair zijn en dit op de agenda willen zetten”
Philip Tijsma

Lastig

De goede bedoelingen van zowel het blad als de twee presentatoren vallen niet met empirische gegevens te onderbouwen. Ook Van der Meulen erkent dat het lastig wordt om te achterhalen wat een zoenende Jan en Tim nu daadwerkelijk voor de acceptatie van homo's in Nederland zullen betekenen.

"Wat we wel weten is dat we ontzettend veel pers hebben, ook in het buitenland. We staan op veel buitenlandse websites. Alle berichten hebben eenzelfde soort strekking: 'Heteropresentatoren breken lans voor LHBT-groep.' We gaan het filmpje van de making of ook in het Engels ondertitelen."

"Waarom vinden sommige mensen het nog steeds moeilijk als twee mannen in het openbaar zoenen, maar niet als twee hetero's zoenen?", sluit Tijsma af. "Dat ook heteromannen zich die discussie aantrekken en een bijdrage willen leveren is gewoon heel goed."