Na de zomerpauze lanceren de Nederlandse omroepen en zenders weer nieuwe tv-programma’s en -series. NU.nl zet de meest in het oog springende producties op een rij.

Op dit moment barst de tv-gids van de herhalingen. Daar zal vanaf juli lichte verandering in komen met het verschijnen van de volgende programma’s:

Bureau Rio - vanaf 15 juli, NPO3

Bureau Rio is niet zozeer nieuw, maar eerder een variatie op het reeds bestaande programma Bureau Sport en belicht de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Presentatoren Frank Evenblij en Erik Dijkstra onderzoeken randzaken in en omstreeks het Olympische dorp in de  Braziliaanse stad Rio de Janeiro en praten met Nederlandse sporters over hun voorbereiding.

Daarnaast waagt het duo zich ook zelf aan Olympische disciplines als boogschieten, handbal en badminton. Youp van 't Hek verzorgt de zogeheten Olympische column.

Rare Jongens - vanaf 17 juli, NPO3

Onder leiding van presentator Valerio Zeno krijgen de komieken Lieven Scheire en Leo Alkemade de opdracht om de zevenduizend jaar oude geschiedenis van de mensheid middels opdrachten en vragen uit te leggen en toe te lichten.

De taken die langskomen in Rare Jongens worden zowel binnen als buiten de studio uitgevoerd.

Augustus

In augustus verschijnen meer nieuwe programma’s op tv. De AVROTROS lanceert in deze maand de drie volgende nieuwe series:

Bij Ron in het pension - vanaf 1 augustus, AVROTROS

In deze serie - die zal verschijnen naast vijf nieuwe afleverijgen van Bij Ron op de Camping - staat Ron Boszhard opnieuw samen met zijn zoon Niels op de set. Hij kruipt in de huid van Barry, tevens de zoon van het hoofdpersonage.

De overige rollen zijn weggelegd voor Jany van Dooren, Floor van Esch en Frits Lambrechts. Daarnaast hebben diverse BN'ers een gastrol te pakken. Onder anderen Art Rooijakkers, Klaas van Kruistum, Tim den Besten, Frank Evenblij en Frits Sissing spelen mee.

Opgelicht?! - vanaf 23 augustus, AVROTROS

Dit programma is natuurlijk niet nieuw, maar de presentator wel. Na het vertrek van Antoinette Hertsenberg is Jaap Jongbloed aangetrokken om het consumentenprogramma te presenteren. De omroep laat weten dat Hertsenberg een nieuw medisch programma voor NPO1 gaat maken, maar verdere details zijn nog niet bekend.

Jongbloed is volgens AVROTROS "een logische keuze" omdat hij ervaring heeft met programma's die gaan over een veilige samenwerking, zoals Opsporing Verzocht. Of het programma wordt aangepast door de komst van een nieuwe presentator is nog niet duidelijk.

Jaap Jongbloed

Jaap Jongbloed

Ruben en de idioten - vanaf 29 augustus, AVROTROS

AVROTROS zet Ruben van de Meer in om collegakomieken ervan te overtuigen bepaalde uitdagingen aan te gaan. Bedenker Vincent ter Voert liet eerder aan De Telegraaf weten dat het om extreme situaties zal gaan.

"Kun je een grote angst overwinnen door je bloot te stellen aan een nog grotere angst? Durf je wel van een hijskraan af te springen als iemand dreigt je een vogelspin in de nek te zetten? Maar ook: hoe is het om wakker te worden in een brandend huis of durf je met een blinde chauffeur over een circuit te racen?"

Het is de Nederlandse versie van het Belgische programma Geubels en de Idioten, met Philippe Geubels.

September

In september start niet alleen een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt, maar is ook de spin off Smaakt naar meer te zien. Ook worden er nieuwe dramaseries getoond.

Smaakt naar meer - vanaf 7 september, Omroep Max

Het succes van Heel Holland Bakt (gemiddeld meer dan 2 miljoen kijkers) smaakte de Nederlandse producenten van het Britse concept kennelijk naar meer. In Smaakt naar meer zal André van Duin, die Heel Holland Bakt tijdelijk overneemt van Martine Bijl, in gesprek gaan met de kandidaten die de volgende ronde van het bakprogramma niet gehaald hebben.

Volgens Van Duin gaat hij als presentator zichzelf niet centraal stellen. "Het wordt zeker geen André van Duin-show, maar ik stel mij volledig in dienst van de kandidaten en hun baksels."

Welkom in de jaren 60 - vanaf 3 september, NTR

In deze zes afleveringen omvattende komische serie Welkom in de jaren 60 staat de tv-presentatrice Dorine Goudsmit (gespeeld door Plien van Bennekom) centraal. In haar programma ontvangt ze grootheden van toen, zoals John en Jackie Kennedy, Neil Armstrong, Yuri Gagarin en Annie M.G. Schmidt. 

Naast van Bennekom verlenen ook  Hans Kesting, Olga Zuiderhoek, Ellen Pieters, Ilse Warringa, Arjan Ederveen, Alex Klaasen, Roos van Erkel, Pierre Bokma hun medewerking.

Roos en haar mannen - vanaf 4 september, VPRO

Vanaf 4 september is het Villa Achterwerk-trio Roos en haar mannen elke zondag te zien bij NPO Zapp, meldde de VPRO donderdag.

In de nieuwe reeks afleveringen gaan zij aan de slag met een eigen internetkanaal. Op die manier hoopt het trio beroemd te worden.

De typetjes Roos van der Zande (Raymonde de Kuyper), Gert-Jan van Rossum (Raymond Thiry) en Willem van Oorschot (Theo Schouwerwou) waren van 1996 tot en met 2006 te zien als vast onderdeel van het kinderprogramma Villa Achterwerk.

All Inclusive - vanaf 7 september, AVROTROS

In All Inclusive worden alleenstaande ouders tijdens hun vakantie in een buitenlands resort gefilmd. De vaders en moeders worden voorgesteld aan andere singles en leren elkaar tijdens geplande activiteiten kennen.

Lieve S-S-Sanne - vanaf 7 september, AVROTROS

Zangeres Miss Montreal zoekt voor haar nieuwe tv-programma Lieve S-S-Sanne persoonlijke verhalen van mensen, waar zij liedjes over gaat schrijven.

De zangeres vroeg mensen die iets te vieren hadden of iemand wilden bedanken een persoonlijk berichtje te sturen naar de Facebookpagina van het programma.

Miss Montreal

Miss Montreal

La Famiglia - vanaf 8 september, AVROTROS

De Nederlands/Italiaanse familie Esposito staat centraal in La Famiglia. De familie woont al 25 jaar in Nederland. Dat daden van vroeger je altijd inhalen is wel van toepassing op deze familie; het (criminele) verleden van opa Giancarlo blijkt anno 2016 consequenties te hebben voor zijn inmiddels oer-Hollandse (klein)kinderen. Zij runnen een succesvolle pizzeria in een Nederlands dorpje.

Hoofdrollen in de serie, die vanaf dit najaar is te zien op NPO 1, zijn weggelegd voor onder anderen Joke Bruijs, Teun Kuilboer en Ariane Schluter.

Vlucht HS13 - vanaf september, KRO-NCRV

In Vlucht HS13 speelt Katja Schuurman de rol van de succesvolle zakenvrouw Liv. Haar leven wordt op zijn kop gezet als de vlucht die haar echtgenoot heeft geboekt, neerstort op weg naar Barcelona. Al meteen worden zij, haar zoontje Mart en haar omgeving geconfronteerd met bizarre ontwikkelingen, die een almaar duisterder verleden naar boven brengen.

Naast Katja Schuurman spelen Jeroen Spitzenberger (speelt Haye, de zwager van Liv), Daniel Boissevain (speelt Simon, de man van Liv), Reinout Bussemaker en Roos Ouwehand een rol. Het scenario komt van thriller-auteurs Marion Pauw en Elle van Rijn, in samenwerking met Lineke van den Boezem.

Oktober

Het Instituut -  vanaf 20 oktober, NPO 1

Joep van Deudekom en Rob Urgert sluiten in deze nieuwe, achtdelige serie 100 mensen een week lang op in een voormalige kazerne in Ede. Er gelden verschillende spelregels. Contact met de buitenwereld is gelimiteerd en alle 100 proefpersonen krijgen een gelijke behandeling: dezelfde kleding, hetzelfde eten, eenzelfde slaapplaats.

Een week lang fungeren zij als proefpersonen en worden onderworpen aan tientallen onderzoeken en experimenten. Een walhalla voor de onderzoeker en een onvergetelijke ervaring voor de deelnemers.

De acht afleveringen laten tal van wetenschappelijke experimenten zien: psychologische, sociale en fysieke experimenten. De 100 deelnemers vormen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. Joep en Rob gaan op zoek naar wetenschappelijke bijzonderheden en worden bijgestaan door Sophie Hilbrand.

November

De Zaak Menten - vanaf 2 november, Omroep Max

In het najaar van 2016 zendt MAX Het drieluik De Zaak Menten uit. Deze serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist Hans Knoop, die de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeert te achterhalen. Deze zaak zorgde in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek.

Met o.a. Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten).

De Zaak Menten

De Zaak Menten

Onzichtbaar Nederland - vanaf 3 november, VPRO

De makers van de succesvolle VPRO-serie Nederland van Boven komen terug met een nieuw crossmediaal project. De serie Onzichtbaar Nederland is als een visuele reis door de tijd. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ook de veranderende blik op hoe wij naar de inrichting van ons land kijken.

Het uitgangspunt van elke aflevering vormt een gebeurtenis uit het verleden die grote invloed had op de verandering van ons landschap. Door beelden van toen en nu met elkaar te combineren, worden deze veranderingen zichtbaar.

Petticoat -  vanaf november, NCRV

De nieuwe Nederlandse dramaserie Petticoat, met liedjes van componist Henny Vrienten, is gebaseerd op de gelijknamige succesmusical. Petticoat zal dit najaar worden uitgezonden op NPO 1. Petticoat vertelt het humoristische verhaal van de Groningse Patricia jagersma, oftwel Patty (gespeeld door Abbey Hoes).

Najaar/Nog geen concrete begindatum

SBS

The Next Boy/Girl Band

The Next Boy/Girl Band is de nieuwe talentenjacht van SBS6 en wordt gepresenteerd door een nieuw presentatie-duo: Nicolette van Dam en Tim Douwsma. In het programma nemen twee platenmaatschappijen het tegen elkaar op.

De één creëert een nieuwe boyband en de ander richt zich op een girlband. Wie van de twee doet dit het meest succesvol? Is Nederland straks een boy- of girlband rijker?

Over smaak valt te twisten 

In het nieuwe kookprogramma Over smaak valt te twisten gaan acht enthousiaste kookclubs strijden om de titel van Beste Kookclub van Nederland. Daarbij draait het niet alleen om het koken van lekkere, verse seizoensgebonden gerechten, maar ook om de juiste inschatting van de eigen kookkunsten. Naast eeuwige roem, is er een prijs te verdienen.

De gerechten zullen worden beoordeeld door een jury van fijnproevers en een gerenommeerde chef, die gezamenlijk gaan beoordelen welk gerecht zij het beste vinden om door te gaan naar de volgende ronde.

Presentatie is in handen van Irene Moors en Rudolph van Veen.

Rad van fortuin

Dit najaar brengt SBS6 het legendarische spelprogramma Rad van fortuin dagelijks om 20.00 uur terug op televisie. Aan de bekende spelformule wordt een aantal nieuwe elementen toegevoegd. Zo kan iedereen zich opgeven voor de rol van assistent(e), in het verleden vertolkt door onder anderen Leontine Borsato. Wie de presentatie in handen neemt, wordt later bekendgemaakt.

Moord of Zelfmoord

In het nieuwe programma Moord of Zelfmoord? onderzoekt misdaadjournalist Kees van der Spek samen met advocaat Sébas Diekstra cases die door politie bestempeld zijn als zelfmoord. Familie en geliefden van de overledene trekken deze conclusie echter in twijfel. Zij blijven rondlopen met de slopende vraag: wat is er gebeurd? Moord of Zelfmoord?

De Alarmcentrale

Nederlandse vakantiegangers in het buitenland met pech worden geholpen. André van der Toorn volgt de hulpdiensten en hoort van de reizigers wat hen overkomen is.

Stegeman op de bres

In Stegeman op de bres gaat journalist Alberto Stegeman aan de slag met aangiftes die op de plank blijven liggen bij de politie. Het gaat bijvoorbeeld om diefstal, doofpotdossiers, oplichting of geweldsdelicten. Alberto duikt in deze zaken en probeert het voor de slachtoffers alsnog op te lossen.

Alberto Stegeman

Alberto Stegeman

Net 5

The Shannara Chronicles

Een Amerikaanse fantasy-dramaserie gebaseerd op de Shannara-boeken van Terry Brooks. De serie is opgenomen in Nieuw-Zeeland en vertelt over de toekomstige wereld die ‘De Vier Landen’ heet. Hier heeft magie de technologie als belangrijkste krachtbron vervangen. De familie Ohmsford staat centraal, zij zijn nazaten van de beroemde Jerle Shannara.

De eerste roman in de Shannara-reeks verscheen in 1977 en maakte deel uit van een trilogie die snel populair werd. Er was ook veel kritiek omdat het verhaal ook sterk op Tolkiens ‘In de ban van de Ring’ zou lijken.

Veronica

Champions League

De UEFA Champions League-wedstrijden van komend seizoen worden niet meer bij SBS6, maar bij Veronica uitgezonden. De wedstrijden zijn net als een seizoen eerder ook live te zien bij NU.nl.

Inhoudelijk zal er weinig veranderen aan de uitzendingen. Dezelfde presentatoren, commentatoren en analytici verhuizen mee naar Veronica. Ook is de wedstrijd om de Europese Super Cup (winnaar van de Champions League tegen de winnaar van de Europa League) bij de zender te zien.

Blindspot 

De Amerikaanse NBC-serie Blindspot gaat over een internationale samenzwering die explodeert als er een vrouw naakt op Times Square in New York wordt ontdekt. Haar lichaam staat vol gedetailleerde tatoeages, maar niemand weet wie ze is. Eén tatoeage valt op: de naam van FBI-agent Kurt Weller staat op haar rug geschreven. Al snel komt Weller er met de FBI achter dat elke tatoeage een sleutel is tot het oplossen van een misdrijf.

RTL wilde nog geen informatie over nieuwe programma's geven. De zender wil hun nieuwe programma's liever op een later tijdstip toelichten.