Overzicht: Deze blockbusters draaien deze zomer in de bioscoop

Traditiegetrouw zien filmproducenten de zomer(vakantie) als uitgelezen moment om hun blockbuster-films uit te brengen. Dit jaar moet origineel werk ruimte maken voor een zomer vol vervolgen en films op basis van een boek. Een overzicht van de grootste namen.

Independence Day: Resurgence (23 juni)
Fans hebben twintig jaar moeten wachten op een vervolg van de rampenfilm waarbij buitenaardse wezens de wereld proberen te vernietigen. Will Smith keert niet terug als straaljagerpiloot Steven Hiller, maar acteur Jessie Usher speelt zijn zoon Dylan Dubrow-Hiller.

Andere sterren in de film zijn Jeff Goldblum als David Levinson en Liam Hemsworth als Jake Morrison. De film uit 1996 bracht in totaal ruim 800 miljoen dollar op en tilde het genre naar een nieuw niveau.

Finding Dory (29 juni)
Animatiestudio Pixar brengt jaarlijks een nieuwe film uit, ditmaal is het de beurt aan het vervolg op Finding Nemo (2003), met in de hoofdrol de blauwe straalvinnige vis Dory. Talkshow-presentatrice Ellen DeGeneres neemt net als in het eerste deel de stemrol op zich.

Het verhaal speelt zich af zes maanden na het origineel. Plots herinnert Dory haar jeugd en iets over de 'juweel van Morro Bay' in Californië. Samen met Nemo en Marlin (Nemo's vader) gaat ze op zoek naar haar familie. Een reis vol avonturen met walvissen, haaien en een octopus.

The Legend of Tarzan (7 juli)
Gebaseerd op de held Tarzan, bedacht door de Amerikaanse schrijver Edgar Rice Burroughs, komt Warner Bros. met een life action-versie van het verhaal over de man uit de jungle.

Tarzan, gespeeld door Alexander Skarsgård (True Blood, Generation Kill), is opgegroeid met gorilla's in de jungle van Afrika. De jungle-tijd ligt al jaren achter hem, inmiddels woont hij in Londen samen met zijn vrouw Jane (Margot Robbie). Als handelsgezant wordt hij echter gevraagd om naar Congo te komen, niet wetende waar hij eigenlijk 'ja' tegen heeft gezegd.

Ice Age: Collision Course (13 juli)
Vier jaar zit er tussen het vierde en dit vijfde deel van Ice Age. Scrat, de alom bekende sabeltandeekhoorn, zorgt met zijn zoektocht naar een eikeltje voor een domino-effect op kosmische schaal, waardoor het leven op aarde wordt bedreigd.

Manny de mammoet (Ray Romano), Sid de grondluiaard (John Leguizamo) en Diego de sabeltandtijger (Denis Leary) moeten hun thuisplek verlaten voor een grappig avontuur vol sensatie.

Ghostbusters (14 juli)
In 1984 kwam het origineel uit met Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis en Ernie Hudson. Vijf jaar later volgde het redelijk succesvolle tweede deel en daarna waren er jarenlang geruchten over een derde Ghostbuster-film. Aykroyd had in de jaren negentig al een script geschreven, maar de film werd nooit in productie genomen. In de zomer van 2014 kwam het nieuws naar buiten dat de derde film er zou komen, met vrouwen in de hoofdrol.

Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon en Leslie Jones zijn de nieuwe Ghostbusters en moeten in Manhattan een spokeninvasie afslaan en de wereld redden. Murray was vaak negatief over een derde film, maar onlangs kwam daar verandering in. "In het begin denk je oh god gaat ze dit lukken", aldus de acteur. "Maar we stonden allemaal te juichen als bij een sportevenement bij het zien van deze film."

The BFG (20 juli)
Steven Spielberg heeft Roald Dahl's boek The Big Friendly Giant (vertaald als De Grote Vriendelijke Reus) verfilmd met in de hoofdrol Mark Rylance (Bridge of Spies). De film verschijnt in het jaar waarin Dahl honderd zou worden; de schrijver werd geboren op 13 september 1916 en overleed in 1990.

Voor de rol van Sophie is gekozen voor de jonge Ruby Barnhill. Spielberg heeft Barnhill en Rylance zoveel mogelijk samen laten acteren. "Dit is de eerste acteerrol voor Barnhill. Ze moet geloven dat wat er met haar gebeurt ook daadwerkelijk gebeurt. Daarvoor heeft ze oogcontact met Mark nodig."

Star Trek Beyond (21 juli)
Chris Pine en Zachary Quinto keren terug in Star Trek Beyond. De derde film sinds de reboot en de dertiende film in totaal. De regie is dit keer niet in handen van J.J. Abrams, vanwege de verplichtingen die hij had voor Star Wars: The Force Awakens. Justin Lin (Fast & Furious 6) valt in voor Abrams. Lin kreeg kritiek van fans na het verschijnen van de eerste teaser. Het Star Trek-gevoel zou ontbreken, maar hij wees dat van de hand. "Tja, die teaser duurt ook maar anderhalve minuut."

De bemanning van de USS Enterprise zit halverwege hun vijf-jarige missie als ze worden aangevallen en daardoor hun ruimteschip moeten verlaten. De groep strandt op een onbekende planeet en moet de strijd aangaan met een genadeloze vijand.

Het is de laatste film waarin acteur Anton Yelchin te zien is, die hoofdingenieur Chekov speelt. De 27-jarige acteur overleed op zondag 19 juni.

Jason Bourne (28 juli)
Matt Damon keert na afwezigheid in The Bourne Legacy terug als Jason Bourne in de gelijknamige film, het vijfde deel in de serie. Het verhaal gaat verder waar het in The Bourne Ultimatum eindigde: de verdwijning van Bourne. Hij komt terug in een tijd van onstuimige wereldpolitiek. Tegelijkertijd is er een nieuwe programma door de overheid in het leven geroepen om hem te doden.

Damon vertelde in 2007 dat hij alleen samen met regisseur Paul Greengrass aan een nieuwe Bourne wilde werken, wat nu het geval is. Volgens Damon was het een van de meest gestelde vragen aan hem: "Ga je nog in een nieuwe Bourne spelen?"

Suicide Squad (4 augustus)
Terwijl Marvel de laatste jaren de wereld van superheldenfilms domineert, probeert DC Comics nu een voet aan de grond te krijgen met hun eigen heldenuniversum. Eerder dit jaar verscheen Batman v. Superman: Dawn of Justice, de film bracht ruim 800 miljoen dollar op maar kreeg slechte recensies door critici. Suicide Squad is de derde film in het DC Extended Universe met in de hoofdrollen onder anderen Will Smith, Jared Leto en Margot Robbie.

Suicide Squad is een elite-eenheid van supercriminelen die voor de overheid geheime missies uitvoert om de wereld te redden van een onbekend, maar groot gevaar. Dat doen de groep in ruil voor strafvermindering. Het antihelden-team verscheen voor het eerst in stripvorm in 1959.

In april kwamen berichten naar buiten dat er heropnames werden uitgevoerd om Suicide Squad grappiger te maken, dat gebeurde na de slechte recensies van Batman v. Superman: Dawn of Justice. In mei werd bekend dat zelfs delen van het plot zijn aangepast om niet alleen te voldoen aan de verwachtingen van het publiek, maar deze zelfs te overtreffen.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie