Op bezoek bij Zlatan: 'Jullie Nederlanders moeten voor Zweden juichen'

Hij is de meest zelfverzekerde voetballer ter wereld en bereidt zich op geheel eigen wijze voor op zijn laatste kunstje met Zweden, het EK in Frankrijk. NU.nl ging in Parijs op bezoek bij Zlatan Ibrahimovic (34).

"Are you from Holland?" Zlatan Ibrahimovic begint te lachen, graaft even in zijn geheugen en zegt: "Hoe gaat het? Alles goed met jou?"

Het blijft bij die paar woorden in het Nederlands. Dat kan ook niet anders, omdat Engels de voertaal moet zijn in kamer 214 van Hotel du Collectionneur, een vijfsterrenhotel vlak bij de Arc de Triomphe. Naast twee Nederlandse voetbalverslaggevers zijn er vier journalisten uit andere landen aangeschoven voor de korte interviewsessie.

Iedereen van het internationale gezelschap moet het kunnen begrijpen en dus schakelt de voormalig Ajax-spits, die drie jaar in Nederland woonde, snel weer over op Engels. Al vindt hij het wel leuk over om even over ons land te praten.

"Jullie zijn er niet bij, hè. Het wordt mijn vierde EK, maar mijn eerste zonder de kleur oranje. Dat vind ik echt jammer. Een land als Nederland hoort er altijd bij te zijn op een groot toernooi, ook vanwege het soort voetbal dat jullie spelen. Daar houd ik van. En jullie hebben genoeg goede spelers."

Wat is volgens jou dan de reden dat Oranje er niet bij is?

"Daarvoor heb ik het niet goed genoeg gevolgd. Zlatan heeft zijn problemen en Nederland heeft zijn problemen. Maar ik heb me er wel over verbaasd. Nederland is er altijd bij en komt bijna altijd ver. Nu moeten jullie Nederlanders voor Zweden juichen. Wij juichen namelijk ook voor jullie als we er niet bij zijn."

Eindelijk gaat het even over voetbal. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, want hoewel het EK over een paar dagen begint voor Zweden moet het vooral gaan over Ibrahimovic' nieuwe kledingmerk dat vandaag gepresenteerd wordt onder de naam A-Z, oftewel From Amateur to Zlatan. Geen vragen over privézaken en al helemaal niet over transfers, stond er in de uitnodiging van zijn management.

“Ajax zit in mijn hart en daar zal het altijd zijn”
Zlatan Ibrahimovic

Tot overmaat van ramp werken de vier internationale journalisten voor diverse modeblogs. Het nerveus toekijkende management van de voetballer knikt instemmend als zij vragen naar de soorten stoffen die gebruikt zijn. Gelukkig zijn de antwoorden, ook als het om mode gaat, zoals we dat gewend zijn van de zelfverzekerde Ibrahimovic, die naast Ajax voor Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan en Paris Saint Germain speelde.

"Wees gerust. Je kunt ervan uit gaan dat de kleding van goede kwaliteit is, want ik heb me ermee bemoeid. Zlatan is quality." Op de vraag of A-Z andere voetballers gaat sponsoren antwoordt Ibrahimovic met een uitgestreken gezicht: "Ik heb geen andere spelers nodig. Andere spelers hebben mij nodig."

Met weinig gevoel voor de tijdgeest heeft hij de lancering van zijn kledingmerk een dag eerder al aangekondigd als "de grootste bom van deze zomer". Straks zal hij elders in de stad voor het oog van ruim driehonderd journalisten, andere genodigden en vooral fans zijn eerste collectie presenteren en mogen er weer vragen gesteld worden. Het schema is druk, vandaar dat zijn management na veertien minuten in kamer 214 "last question" roept. Het is het moment om er weer een voetbalvraag uit te gooien.

Je bent nog op zoek naar een nieuwe club. In Nederland en vooral in Amsterdam zijn er veel mensen die hopen dat Ajax nog steeds een speciaal plekje in je hart heeft en dat je ooit terugkeert…

"Ajax zit ook in mijn hart. En daar zal het altijd zijn. Ik heb in de Arena mijn eerste stappen gezet op weg naar het veroveren van de voetbalwereld. Maar ik heb geleerd dat ik niets moet plannen in het voetbal. Ik wilde graag bij FC Barcelona spelen, maar toen het zover was pakte dat verkeerd uit. Sindsdien leef ik met de dag. Carpe diem."

En als het gaat om de nationale ploeg? Je bent bijna 35, wordt het EK jouw laatste grote toernooi?

"We zullen zien", antwoordt Ibrahimovic, waarna een van zijn managers druk met haar handen begint te zwaaien. Het interview is nu echt over. Er staat een cameraploeg van CNN op hem te wachten. "Tot vanmiddag bij de presentatie”, roept Zlatan, terwijl hij naar de deur wordt gedirigeerd.

Sportdrankje

"Die laatste vraag kan ik wel voor je beantwoorden", zegt de Zweedse sportjournalist Patrik Sjögren een paar minuten later in de lobby van het hotel. Hij ploft neer op een van de luxe banken en zegt: "Na het EK stopt Ibrahimovic bij Zweden. Althans, dat denkt zo ongeveer iedereen in ons land. Hijzelf wil het niet bevestigen, maar dit wordt zijn laatste kunstje."

Waarom wil hij niet nog een WK spelen?

"Omdat het voor Zweden onmogelijk lijkt om het WK van 2018 te halen. We zitten met Frankrijk en met jullie, Nederland, in de kwalificatiepoule."

Kom op. Wij Nederlanders hebben ons niet eens geplaatst voor het EK…

"Ja, maar nog steeds zijn jullie beter dan Zweden. Zlatan beseft dat ook. Waarom zou hij de kwalificatie spelen als we het WK toch niet halen? En tijdens het EK van 2020 is hij bijna 39. Dat is te oud. Na dit EK is het daarom zo goed als zeker einde verhaal voor Ibrahimovic bij Zweden."

Sjögren kan het weten. Voor zijn Zweedse krant Aftonbladet volgt hij de Zweedse ploeg al jaren en ook op het EK in Frankrijk is hij erbij, al blijft het contact met Ibrahimovic beperkt. "Het is bijna onmogelijk om Zlatan te interviewen. Sinds de start van de voorbereiding op het EK heeft hij twee persconferenties gegeven. Dan kunnen we hem alles vragen, maar verder geeft hij geen interviews. Behalve dan vandaag, maar nu mogen we niets over voetbal vragen."

Het moment van de lancering van Zlatans kledingmerk zorgt bovendien voor discussie in Zweden, zo vertelt Sjögren. "De selectie heeft twee dagen vrij om rust te nemen en te herstellen richting het EK. En wat doet Ibrahimovic? Die is een hele dag druk bezig in Parijs. Dat is meer dan raar."

“Nederland is nog steeds beter dan Zweden, dat beseft Zlatan ook”
Patrik Sjögren, Zweeds sportjournalist

Roept niemand hem tot de orde?

"Wie moet dat doen? We hebben een teammanager, een bondscoach, een baas van de voetbalfederatie. Maar Ibrahimovic staat daarboven in de hiërarchie. Toen Zlatan bijvoorbeeld zijn eigen sportdrankje Vitamin Well lanceerde, was dat binnen een paar weken ook sponsor van de nationale ploeg. Bij persconferenties zette Zlatan dat drankje gewoon op tafel, terwijl niemand van de ploeg het dronk. Het is dus een understatement om te stellen dat hij veel vrijheid heeft." 

"Maar goed, dat heeft hij zelf afgedwongen. Met 62 doelpunten is hij topscorer aller tijden van Zweden. Hij is de beste Zweedse voetballer ooit. En zelfs de grootste Zweedse sportman ooit. Je kunt je afvragen of de prestaties van bijvoorbeeld tennisser Björn Borg knapper zijn, maar qua impact en qua merk is Ibrahimovic de grootste. Ook op het EK valt of staat alles met Zlatan."

Komt er geen nieuwe Zlatan aan?

"Nou, we hebben Emile Forsberg van Red Bull Leipzig. Als ik naar de trainingen van Zweden kijk dan is hij na Ibrahimovic de beste. Maar verder is hij een tegenpool. Forsberg zegt altijd keurig dat hij blij is. Hij is heel bescheiden. Je zal van hem zeker niet horen dat hij de beste van de wereld wil worden. Laat staan dat hij dat al is."

Onderbroek

Ibrahimovic heeft beduidend minder moeite met borstklopperij, zo blijkt een paar uur later opnieuw als hij ergens in een zaal in Parijs de eerste collectie van zijn sportmerk presenteert. Drie weken na zijn vertrek bij Paris Saint-Germain is hij terug in de stad waar hij in vier jaar tijd vier landskampioenschappen vierde. En dat moet Parijs weten.

"Ik heb gehoord dat het sinds mijn vertrek alleen maar geregend heeft in Parijs", is een van de eerste dingen die hij zegt als hij op het podium verschijnt. "De stad huilde. Maar nu ben ik terug en kijk eens, de zon is gaan schijnen."

De Zweedse superster wordt bij de show ingeleid door een groep dansers, die zich in A-Z-kleding om hem heen bewegen. Daarna verschijnt er een blonde presentatrice die de Q&A met de aanwezige fans in goede banen moet leiden. Ze geeft het woord aan een Frans meisje van een jaar of twintig.

"David Beckham poseerde ooit in zijn onderbroek om zijn kleding te promoten. Wat ga jij doen?", is haar vraag. "Wij hebben ook underwear", antwoordt Zlatan terwijl hij de rand van zijn boxershort omhoog trekt. "En wij hebben de beste sportkleding. Zelfs als je in je onderbroek wil trainen kun je bij ons terecht."

Een andere vraag is minder origineel, al gaat er wel een liefdesverklaring aan vooraf. "Zlatan, ik kom uit Nederland en ben je allergrootste fan", klinkt het door de zaal. "Jij bent de reden dat ik van voetbal houd. En je hebt mij aan het denken gezet over het leven. Dankjewel dat je zo belangrijk voor me bent. En nu mijn vraag: Mag ik met je op de foto?" Ibrahimovic knikt. "Je kunt alles krijgen wat je maar wil. Ik regel het voor je."

Patrik Sjögren van Aftonbladet is er ook weer. "Dit is totaal niet Zweeds wat hier gebeurt", vertelt de sportjournalist terwijl hij naar Ibrahimovic op het podium kijkt. "Wij Zweden zijn van nature introvert, zeker als we iemand niet kennen. We zeggen weleens: het ergste wat een Zweed kan overkomen is dat een onbekend iemand hem aanspreekt in de metro. Dat staat haaks op Zlatan. Als hij een kamer binnenkomt dan is de kamer van hem."

Dat extraverte en zelfverzekerde karakter werd Ibrahimovic dan ook niet altijd in dank afgenomen, zo weet Sjögren. "Veel mensen in Zweden vonden hem arrogant. Bondscoaches kregen brieven met de wens hem niet meer op te roepen. Maar dat is zo goed als voorbij, vooral door zijn biografie die vier jaar geleden uitkwam. De Zweden zijn hem door dat boek beter gaan begrijpen. Ze hebben er respect voor hoe hij zich als zoon van een Bosnische vader en een Kroatische moeder vanuit Rosengard, een achterstandswijk in Malmö, omhoog heeft geknokt tot de beste voetballer ooit van Zweden. Hij is nu heel populair in ons land."

“Het voelt heel goed om een god te zijn”
Zlatan Ibrahimovic

Ondertussen gaat de Q&A door. "Hoe is het om een god te zijn?", wordt er gevraagd. Ibrahimovic: "Dat voelt heel goed." Tegen de afspraken in wordt er vervolgens door een van de vragenstellers geïnformeerd of Zlatans transfer naar Manchester United al rond is. De blonde presentatrice wil ingrijpen, maar Ibrahimovic heeft een antwoord klaar. "Het is zeker dat ze mij in Manchester te zien krijgen, want ook daar gaat iedereen A-Z dragen."

De stervoetballer kan er wel om lachen en stapt van het podium, waarmee het officiële gedeelte voorbij is. En hij blijft lachen als hij in de zaal een voor een met zijn fans op de foto gaat. De Nederlandse jongen van de liefdesverklaring is als een van de eersten aan de beurt. Er volgen er nog driehonderd en dan zit het er echt op.

Gevolgd door cameraploegen en beveiligers verlaat Ibrahimovic de zaal. Op naar de volgende Zlatan-show. Op naar het EK.

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie