Het was natuurlijk al een prachtige maand, dankzij Max Verstappen en Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk en twee ontsnapte tijgers in Oldeberkoop, maar toen ik de foto zag van onze premier en Halbe Zijlstra bij het concert van de Toppers schoot ik echt even vol. 

Door Pieter Derks

Wat wonen we toch in een prachtig land, dacht ik, terwijl ik mijn zonnebril opzette om het reflecterende regenboogbloesje van Halbe wat beter te kunnen bekijken. Het deed pijn aan de ogen, net als de zilveren bretels van Mark Rutte, maar ach, weinig dingen zijn zo prettig als een leider met een beetje humor. Kom daar maar eens om in pak 'm beet Turkije of de Filippijnen.

En dan kan Mark Rutte nog niet eens tippen aan ons staatshoofd, de koning, die deze maand liet weten dat hij brak met zijn belastingadviseur - dat is wel echt hogereschoolhumor; geen belasting betalen en daar een adviseur voor hebben. Of zou het een omgekeerde fiscalist zijn, iemand die gewoon elk jaar de aangifte zo ongunstig mogelijk invult? Om het voordeel zo maximaal mogelijk te krijgen? Kijk, Sire, als we de zeilboot naar box 2 verhuizen wordt het duurder, dan hoeft u nóg meer belasting niet te betalen!

Pieter Derks verwerkt mei
Pieter Derks verwerkt mei

Hoe dan ook: we boffen maar. Dit is een geweldig land om te wonen. Dat vergeet je nogal snel. Want natuurlijk, er is weleens gedoe. Dan gaat Sylvana Simons bijvoorbeeld bij een politieke partij (ze heten DENK, wat op zich een prettige aanmoediging is, hoewel het geloof ik niet de bedoeling is dat je over dingen als Erdogan of Armenië teveel nadenkt, maar ach: de Partij van de Arbeid is ook allang niet meer voor arbeiders, en de Partij voor de Vrijheid wil ook voornamelijk dingen verbieden), en dan worden er heel veel mensen heel erg boos.

Zoals Donny, die de Sylvana uitzwaaidag-pagina oprichtte. Arme jongen. Hij zei in een interview niet te snappen waarom Sylvana zo ontevreden is, want 'Nederland heeft haar toch heel veel kansen gegeven?'. Een vraag die we natuurlijk ook andersom kunnen stellen: waarom zo boos, Donny? Waarom zit jij in de bloei van je leven thuis met je boze vriendjes facebookpaginaatjes aan te maken? Nederland heeft jou toch óók heel veel kansen gegeven?

“Sinds we niet meer kunnen voetballen zijn we ineens hartstikke goed in andere sporten”

Maak er wat leuks van! Neem een voorbeeld aan Max Verstappen! Achttien jaar en nu al zijn eerste Grand Prix gewonnen! Het ene foutloze rondje na het andere, terwijl de hele wereld vol verbijstering toekijkt. Al is het ook weer niet zo heel erg wonderlijk dat hij zo netjes stuurt. Die jongen heeft net z’n puntenrijbewijs. Drie keer botsen en hij mag überhaupt nooit meer rijden.

Maar dat is wel wat Nederland zo leuk maakt momenteel. Sinds we niet meer kunnen voetballen zijn we ineens hartstikke goed in andere sporten. Wat is er gebeurd? Ik zag Steven Kruijswijk in een roze trui een berg opfietsen, de volleybalvrouwen zich voor de Olympische Spelen kwalificeren, en dankzij Kiki Bertens deed ik een ongelooflijke ontdekking: Roland Garros heeft een derde ronde! Daar hoorden wij dus nooit wat over, daar deden wij nooit aan mee, maar ze blijken hem dus al jarenlang te tennissen. Sterker nog: dat hele toernooi blijkt dus een paar weken te duren! Ongelooflijk. Er ging een wereld voor me open.

En natuurlijk is het jammer dat we er qua voetbal een beetje af liggen. We gaan niet naar het EK, Louis van Gaal zit werkloos thuis - het niveau van het Nederlandse voetbal is al dusdanig laag, om degradatie uit de Eredivisie wordt al niet eens meer gevoetbald. Dat gaat gewoon allemaal via de rechter tegenwoordig. Maar ach, waarom ook niet. Ik weet niet wie bij de KNVB dit systeem bedacht heeft, maar ik moet zeggen: het is op deze manier een stuk spannender dan met twee van die droevige play-off-wedstrijdjes. En ik denk dat Advocaat ineens weer een veelgevraagde trainer gaat worden.

We wonen in een prachtig land. Wees nou eerlijk: in hoeveel landen op de wereld kun je nou iemand aan zien komen fietsen in een knalroze truitje en een strak wielrenbroekje, en dan toch nog tot het laatste moment blijven twijfelen of het Steven Kruijswijk is die een geweldige koers rijdt, óf de premier die op weg is naar de Toppers?

Pieter Derks (31) is cabaretier en columnist. Op NUweekend duidt en verwerkt hij maandelijks het vele nieuws van de voorbije weken. 'Zodat we allemaal weer met een fris hoofd de nieuwe maand in kunnen.'

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend