Erik van Muiswinkel stopt na bijna twintig jaar als Piet, Amber Heard en Johnny Depp lijken in een vechtscheiding terecht te komen, Josje Huisman weet nog niet wat ze wil na K3 en Rene Froger is écht geen alcoholist. Een overzicht van de entertainmentwereld van afgelopen week.

Achttien jaar lang was een ding zeker: waar Sinterklaas ging, ging de Hoofdpiet. De Sint en zijn trouwe compagnon waren onafscheidelijk, maar afgelopen maandag hoorde de Goedheiligman dat hij op zoek moet naar een vervanger.

Erik van Muiswinkel speelde jarenlang Hoofdpiet, maar uitte de laatste jaren steeds vaker zijn ongenoegen. De cabaretier vond het vreemd dat een hele groep Nederlanders kon zeggen dat Zwarte Piet discriminatie was, maar er niets mee gebeurde.

Afgelopen februari was het voor de cabaretier helder: er zou niet snel iets veranderen aan het Sinterklaasjournaal. "Ik heb drie jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend en racistisch zien."

De roetpieten in 2014 gaven hem hoop, maar een jaar later "stokte" alles. "De hoofdpersonages bleven gewoon zwart, ook mijn personage." Van Muiswinkel en zijn collega's deden nog een poging om echt iets te veranderen, maar dat mocht niet baten. "We werden, zeg maar, 'aangehoord' maar kregen er weinig op terug."

En dus is het tijd om op te stappen, hoe graag Hoofdpiet zijn twintig jaar ook vol had gemaakt. "Ik hield van die rol."

Ook Pietje Paniek kondigde deze week aan niet door te gaan, Jochem Myjer wilde echter niet meer loslaten over zijn vertrek dan de officiële verklaring die zijn management heeft gegeven voor hem en Van Muiswinkel. "Het is nu tijd om het stokje over te dragen en wij wensen de redactie en kijkers veel plezier toe in de toekomst."

Of het vertrek van de twee belangrijke Pieten enige werking heeft op hoe de NTR de kleur van hun Pieten dit jaar aanpakt is onduidelijk, zo laat NTR weten. "Het script komt pas in de zomer en voorafgaand brengen we ook nooit iets naar buiten, dus ook niet over de Pieten en hun kleur. Het is echt afwachten."

Vechten

Dat knap en succesvol zijn geen garantie is voor een goed huwelijk bleek deze week opnieuw, toen naar buitenkwam dat Johnny Depp en Amber Heard gaan scheiden. De acteur, die al eens is benoemd tot de aantrekkelijkste man van de wereld, en de actrice, die op diverse lijsten van mooiste mensen prijkt, hebben na nog geen anderhalf jaar huwelijk toch wel weer genoeg van elkaar.

De basis van het huwelijk was een stuk sterker dan we van een gemiddelde Hollywood-relatie gewend zijn: Amber en Johnny trouwden niet drie maanden nadat ze elkaar leerden kennen, maar hadden al zeker twee jaar een relatie voor ze elkaar hun jawoord gaven.

De toen 26-jarige actrice ontmoette Johnny op de set van The Rum Diary, toen hij net een paar weken eerder zijn scheiding van Vanessa Paradis had aangekondigd. In februari 2015 trouwden Amber en Johnny en op iedere rode loper die ze sindsdien bezochten leken ze intens gelukkig te zijn.

De aankondiging van de scheiding deze week kwam dus ook wat onverwacht: ze waren toch zo blij samen? Welke obstakels ondervinden deze twee wonderschone mensen dat zelfs dit huwelijk niet in stand kan houden?

Het leeftijdsverschil van Johnny (52) en Amber (30) zou zeker een rol kunnen spelen: Amber wilde misschien wel kinderen, maar Johnny heeft er al twee en zit wellicht niet te wachten op weer een baby. Ook de vreemde ruzie met Australië, waar het stel stiekem twee hondjes naar binnensmokkelde, zou voor wrijving hebben gezorgd, zo melden bronnen.

Een ding lijkt zeker: de scheiding zal niet vriendelijk verlopen. Amber heeft nog niets laten weten, maar de geruchten dat zij vraagt om partneralimentatie doen al de ronde. Johnny heeft middels een verklaring laten weten niet anders te verwachten dan dat de scheiding snel klaar zal zijn, omdat het huwelijk immers ook niet erg lang heeft geduurd.

Johnny roept op vooral niet te veel te speculeren over de scheiding, maar hij weet zelf dondersgoed dat dat geen optie is als je een ster van wereldformaat bent. 

K3

Afscheid nemen van K3: nooit meer Mama Sé, nooit meer maffe dansjes en nooit meer een regenboogjurkje. Het viel Karen en Kristel maar wat zwaar, maar Josje leek er geen problemen mee te hebben.

Vlaamse media hadden de Nederlandse zangeres al afgetuigd, want het zou wel haar schuld zijn dat de dames uit elkaar gingen, maar in Grazia liet ze deze week weten dat het voor haar toch ook echt wel lastig was.

"Ik zou het heel erg vinden als mensen zouden denken dat ik K3 stom vind, of dat ik zo snel mogelijk van dat imago af wil. Ik ben héél trots op K3", aldus Josje. 

Dat Josje nu naakt kan, overal piercingen kan plaatsen en eigenlijk gewoon lekker kan doen waar ze zin in heeft, hoeft echt niet te betekenen dat ze dat ook allemaal gaat doen. "Ik kan niet echt iets bedenken wat ik nu éindelijk een keer kan doen na al die jaren. Ik ben denk ik niet zo extreem."

In de Playboy hoeven we Josje dan ook niet te verwachten. "Daar voel ik me gewoon niet prettig bij. Maar als het met mode te maken heeft en je ziet toevallig een tiet, dan heb ik daar geen problemen mee."

Wat Josje precies gaat doen nu haar tijd bij K3 definitief voorbij is, weet ze eigenlijk nog niet. "Ik ga een maand op reis. Naar Zuid-Amerika, in mijn eentje. (..) En verder zijn er volop plannen en ideeën, maar ik heb me bewust nog niet vastgelegd. Dat heeft ook met vertrouwen te maken. Ik kom toch wel weer op mijn pootjes terecht."

​Biertjes

Iedereen moet het nu echt weten: René Froger is géén alcoholist. Ja, de zanger houdt van een biertje op z'n tijd, maar hij heeft geen verslaving.

Gordon vertelde in december 2015 dat hij mede gestopt was bij De Toppers omdat hij het niet langer aan kon zien hoe René zichzelf kapot dronk. "Ik heb de meest afschuwelijke dingen meegemaakt. Die man heeft zo'n enorm drankprobleem. Alles en iedereen wordt verrot gescholden. Het is angstaanjagend."

Klopt he-le-maal niks van, zo zegt René nu. "Het is lariekoek, een onzinverhaal. Maar ik houd me er niet mee bezig, ik heb het achter me gelaten."

"Jammer" noemt hij het, dat zijn voormalige collega dergelijke verhalen de wereld in helpt. Want echt, René heeft geen problemen met drank. Sterker nog, René is hartstikke gezond bezig en zondigt bijna nooit. 

De 11,5 kilo die hij in de afgelopen drie maanden is afgevallen, heeft hij mede te danken aan zijn dieet. Dat betekent echter niet dat René niet zo af en toe snoept. "Alleen stiekem af en toe een biertje. Nee, dat was niet moeilijk. Ik heb echt geen alcoholprobleem hoor."

Nog een keertje René. Je hebt géén probleem met alcohol dus?

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend