Adele komt in de eerste week van juni naar Nederland. De Britse zangeres verkocht in een oogwenk vier keer de Ziggo Dome uit. Hoe kwam ze tot de onbetwiste status van superster die ze inmiddels heeft?

De tientallen Grammy's, platina albums en uitverkochte zalen waar de inmiddels 28-jarige zangeres goed voor is heeft ze mede te danken aan een brutale stap: een goede vriendin plaatste drie nummers op sociaal medium MySpace, waarna de zangeres werd benaderd door platenlabel XL Recordings.

In 2004, op 16-jarige leeftijd legt Adele de basis voor haar carrière als ze het nummer Hometown Glory, over het vertrek uit het huis van haar moeder en haar Londense woonwijk Tottenham op papier zet. Het liedje schrijft ze in tien minuten tijd, als ze heimwee heeft naar het ouderlijk huis. Dat blijkt genoeg om een wereldhit te maken. 

Twee jaar later rolt het balletje: Adele gaat op bezoek bij XL Recordings om te praten over een mogelijk platencontract. Dat doet ze echter niet alleen, omdat ze op 18-jarige leeftijd slechts één platenlabel kent en de zaak niet vertrouwt neemt ze een vriendin mee. XL Recordings blijkt echter serieus en een paar maanden later maakt Adele al muziek met producent Jim Abbiss, die eerder werkte met Arctic Monkeys.

19

Haar eerste album, 19, brengt de zangeres in 2008 uit. Het album wordt zeven keer platinum in het Verenigd Koninkrijk, twee keer in de Verenigde Staten en bevat hits als Chasing Pavements en Hometown Glory. De carrière van Adele lijkt glansrijk te beginnen, maar krijgt een flinke klap als ze besluit enkele optredens in de Verenigde Staten te annuleren vanwege "familieproblemen".

Later geeft ze in een interview toe de optredens te hebben afgezegd om bij haar toenmalige vriendje te zijn. "Ik kan nog steeds niet geloven dat ik dat heb gedaan. Ik dronk veel te veel. Dat was de basis van mijn relatie met deze jongen. Ik kon niet zonder hem zijn."

Hoewel de ster van Adele in die tijd in Europa al hoog rijst, zorgt gek genoeg Sarah Palin voor de echte doorbraak van Adele in de VS. In oktober 2008 bezoekt de kandidate voor het vice-presidentsschap de populaire show Saturday Night Live, waar in totaal 17 miljoen mensen naar kijken. Het is de beste bekeken aflevering in veertien jaar tijd. Adele zingt in de uitzending twee nummers. Direct na haar optreden stijgen die flink in de Amerikaanse hitlijsten.

Adele - Chasing Pavements
Adele - Chasing Pavements

21

In 2011, als Adele inmiddels twee Grammy Awards en een reeks succesvolle concerten rijker is, verschijnt haar tweede album 21. Het album is in 26 landen over de hele wereld het best verkochte album. In totaal worden er ruim 31 miljoen exemplaren verkocht. In Turning TablesSomeone Like You en Rolling in the Deep zingt Adele over dat ene vriendje waarvoor ze haar tournee annuleerde en door wie ze heftig aan de drank was.

Later zegt de zangeres ook dat ze in elk geval één ding heeft overgehouden aan de lastige relatie: een mooi verhaal en voldoende materiaal om een hitalbum te schrijven. Het bewuste ex-vriendje vraagt Adele later nog om royalties voor de nummers op 21, omdat hij immers de inspiratiebron is geweest voor de hits. Hij krijgt daar slechts een boze reactie op terug: "Dacht je nu echt dat jij enig recht hebt omdat je zo'n eikel bent geweest?"

Niets lijkt het wereldwijde succes van Adele nog in de weg te staan, tot ze in oktober toch weer optredens moet annuleren. Dit keer niet vanwege een vervelend vriendje, maar door een vervelend knobbeltje. De zangeres moet onder het mes om een gezwel op haar stembanden te laten verwijderen.

Oscar

In 2012 maakt ze haar comeback bij de Grammy's. Ze geeft niet alleen een optreden, maar gaat ook naar huis met zes Grammy's: iedere categorie waarin ze genomineerd is wint ze. Eind dat jaar is Adele volop in het nieuws: niet alleen werktechnisch gaat het haar voor de wind, ook in haar privéleven gaat het goed. Naast dat ze bekendmaakt te werken aan het titelnummer voor de nieuwe James Bond-film Skyfall, laat ze ook weten in verwachting te zijn van haar eerste kind. In oktober 2012 bevalt ze van een gezonde baby, waarvan de naam lang geheim blijft. Niets blijft echter verborgen voor Britse paparazzi: zoon Angelo is het onderwerp van verschillende rechtszaken om te kunnen garanderen dat zijn leven zo privé mogelijk blijft.

Na de bevalling blijft Adele lang uit de spotlights. Als ze genomineerd is voor een Oscar voor haar nummer Skyfall kan de zangeres het niet laten toch te komen. Een goed besluit: ze wint het gewilde gouden beeldje en kan een nieuwe trofee toevoegen aan haar toch al volle prijzenkast.

Door het moederschap heeft Adele weinig motivatie om muziek te maken. Op de rode loper tijdens de uitreiking laat ze weten pas weer met nieuw materiaal te komen als ze iets te vertellen heeft. Twee jaar later, op haar 26e verjaardag hint ze op een nieuw album. "Bye Bye 25. Zie je later dit jaar weer."

Adele - Skyfall
Adele - Skyfall

25

Het album laat echter nog even op zich wachten: pas in oktober 2015 verschijnt het eerste nummer. Hello verbreekt record op record: de videoclip breekt records op Youtube en is het best verkochte nummer in drie jaar tijd.

Na Hello verschijnt dan eindelijk 25: critici zijn niets dan lovend en het album verkoopt alleen al in het Verenigd Koninkrijk in een week de meeste exemplaren ooit. In totaal gaan er ruim 19 miljoen albums over de toonbank. 

Met 25 kondigt de zangeres ook aan voor het eerst te gaan touren sinds 2011. Haar twee aangekondigde optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome zijn binnen een kwartier uitverkocht en de tickets voor de twee concerten er na gaan minstens zo snel.

Adele heeft met haar stemgeluid, hits en flamboyante voorkomen een onuitwisbare positie in de muziekwereld ingenomen. En dat terwijl ze nog 30 moet worden. Door de reeks successen is het zeker niet ondenkbaar dat haar zegetocht nog jaren voort duurt. Milde troost daarom voor de Nederlanders die geen kaartje hebben: de concerten in de eerste week van juni zullen zeker niet de laatste zijn.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend