Het was een week om nooit te vergeten voor Olav Mol. De 54-jarige F1-commentator zag zondag Max Verstappen winnen in de Grand Prix van Spanje en vervolgens verdween de glimlach niet meer van zijn gezicht. Zijn flamboyante commentaar viel bij menig kijker op. "Ik ben opgehouden met volwassen worden toen ik 25 was."

Er keken in ons land ruim een miljoen mensen naar de Grand Prix in Spanje, waar Max Verstappen de eerste Nederlander werd die ooit een F1-wedstrijd won. Daarnaast is hij de jongste coureur ooit die een Grand Prix op zijn naam schreef. Mol was, uiteraard, commentator tijdens de Grand Prix op Ziggo Sport Totaal. 

Het is nu bijna een week later. Nog steeds euforisch?

"Het gevoel dondert nog na. Wat je nu ziet gebeuren is dat er opiniestukken in (internationale) kranten verschijnen waarin staat dat dit het mooiste is wat ooit in de Formule 1 is gebeurd."

"De afgelopen jaren heeft de Formule 1 onder veel druk gestaan. Er waren veel mensen ontevreden over de organisatie, die telkens met nieuwe regels kwam. En nu lees je eindelijk geen gezeik meer, maar juist over die historische wedstrijd in Spanje. Zo zie je maar weer: sport geeft altijd het beslissende antwoord."

Zien de internationale media ook dat er een nieuw hoofdstuk is begonnen?

"Het belangrijkste is dat er weer een nieuwe winnaar is. Bij deze sport is het erg belangrijk dat het in beweging is. We hebben Michael Schumacher (zevenvoudig wereldkampioen) gehad en nu hebben we het Mercedes-team met Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Dankzij Max wordt het echt spannend."

Voor de leek: het is alsof Lance Armstrong niet meer meedoet?

"Nou ja, die gebruikte doping hè (lacht). Maar ja, daar heb je ook met open mond naar gekeken. Het was echter allemaal bedrog."

Goed, Max Verstappen dus. Hoe zeker is het dat Nederlandse volk lang van deze coureur kan genieten?

"Je hebt nu iemand die mee kan doen om de winst. We mogen hopen dat we een Nederlander hebben die continu in de top vijf kan eindigen. En dat Nederland deel uitmaakt van die strijd, daar worden we heel gelukkig van."

Video: 3FM-dj mixt Armin van Buuren met commentaar Olav Mol na gouden race Max Verstappen

Over geluk gesproken. Je ging behoorlijk los tijdens het moment supreme afgelopen zondag. Is het belangrijk om je emotie te laten doorklinken in het commentaar?

"Dat zijn geen dingen die je doet, maar dingen die je overkomen. Het is niet dat ik ergens een papiertje heb liggen waarop staat: nu ga je schreeuwen. Nee, tuurlijk niet. Als commentator in Spanje zit ik daar ook op een bank, maar dan met een microfoon voor mij. Ja, dan gebeuren zulke dingen ineens. Ik verwoord wat ik denk. Ik zeg wat mensen thuis ook tegen elkaar zeggen. Dan zou je kunnen zeggen: je moet de afstand bewaren, maar ja, er komt zóveel naar boven."

"En er speelt meer. Mijn vrouw is in 2010 overleden. In 2009 en 2010 moest ik regelmatig op reis en toen zat ik echt met een knoop in mijn buik omdat ik steeds van huis was. Aan de andere kant maakte zij ook 22 jaar deel uit van mijn leven én mijn liefhebberij voor de Formule 1. Als ik thuis naast haar bleef zitten, werd zij er ook niet beter van. Dan had zij ook gewild dat ik op reis ging. Dat soort dingen komt naar boven, vooral als je je realiseert dat je het voor de mensen doet."

Moet een commentator het gevoel van de kijker beantwoorden, zoals afgelopen zondag?

Mol denkt even na. "Kijk, noem eens drie historische momenten uit je leven."

Oké. De 2-1 van Dennis Bergkamp tegen Argentinië tijdens het WK Voetbal van 1998.

"Trek het even breder."

De aanslagen op 11 september 2001. En verder, tsja.

"Precies. Voor mij telt de eerste man op de maan natuurlijk ook mee, maar zie je hoe lastig het is om te bedenken wat de meest historische momenten uit je leven zijn? Wat wij afgelopen zondag hebben meegemaakt is echt een historisch moment. Nog nooit heeft een jongetje van achttien jaar een wedstrijd in de Formule 1 gewonnen."

Dat kon je ook horen aan je taalgebruik. Woorden als 'fucking' passeerden de revue. Doe je dat om een bepaalde groep jongeren aan te trekken?

"Het klinkt raar, maar ik ben 54 en in mijn hoofd ben ik nog steeds 25. Dat zeg ik altijd. Ik ben opgehouden met volwassen worden toen ik 25 was. Als ik mijn teen stoot roep ik al 'shit'. Ook dat is normaal. Ik ga niet per se op zoek naar taalgebruik dat de jongeren aanspreekt. Maar ik doe het al jaren zo."

"Er heeft ooit een aanhangsel in het F1-contract gehangen waarin stond dat de FIA (de organiserende partij achter de Formule 1, red.) het recht had om mij van de buis te halen zodra ik te veel zou schelden. Zo hoog is dat gegaan."

"Ik heb ooit Kimi Räikkönen (Ferrari-coureur, red.) een 'cool motherfucker' genoemd. Toen kreeg de toenmalige RTL-directeur een brief van de FIA waarin stond dat ik op mijn woorden moest letten. Gelukkig heeft mijn directeur het toen niet al te serieus genomen."

Ondanks jouw enthousiasme zullen er altijd mensen zijn die zeggen: Formule 1, dat is alleen maar rondjes rijden. Ben je daar allergisch voor?

"Nee hoor, want als je er zo in staat dan roep je ook dat voetbal dom achter een bal rennen is. Dat is het ook niet. Als zo'n persoon zoiets zegt dan weet je al dat het meer aan de persoon ligt dan aan de sport zelf. Maar goed, bij Amerikaanse races heb je wel letterlijk en figuurlijk auto's die rondjes rijden."

"Het spannendste aan de Formule 1 is dat er altijd gevaar is. We hebben het geluk dat we sinds het omkomen van Ayrton Senna in 1994 tijdens een race niet meer zoiets ergs hebben meegemaakt, maar je voelt wel dat het gevaar blijft bestaan."

Dan even iets anders. Ziggo heeft uiteraard veel geluk gehad met de overwinning van Verstappen, maar is het niet zonde dat niet iedereen Ziggo Sport Totaal kan ontvangen, tenzij ze ervoor betalen?

"Nee, Ziggo is gewoon slim geweest door de rechten drie jaar geleden te kopen. Zij zagen in dat zulke livewedstrijden de toekomst waren. Dat die dekking niet honderd procent is, is een ander verhaal. Maar voor de Ziggo-abonneehouders zitten de wedstrijden wel op het open net."

Hoe zuur is het dan voor uw collega bij de NOS, Louis Dekker, dat de publieke omroep geen livewedstrijden uitzendt?

"Nou ja, die doet vooral radio. Maar kijk: er is ook de BBC in Engeland, de TVE in Spanje; zij moeten allemaal bezuinigen. Ze besluiten dan F1 niet meer mee te nemen. Het is immers een commerciële sport. Het hoort volgens mij ook niet thuis bij een staatszender. Je betaalt die rechten dan met gemeenschapsgeld, terwijl Ziggo uit eigen vermogen betaalt."

Jan de Jong, directeur van de NOS, vroeg zich echter af of de Formule 1 alleen bij Ziggo te zien moet zijn. Wat vindt u daarvan?

"Ja, zuur."

Het ontbreken van de Formule 1 op de evenementenlijst, zoals het schaatsen, was volgens hem een politieke kwestie.

"Ja, dat is natuurlijk een manier om dat voor elkaar te krijgen. Maar goed, hij heeft nu het recht om 18.00 uur 's avonds bij de uitzending van Studio Sport de beelden van de Formule 1 te tonen. In het verleden toonden ze alleen wat crashes, een Nederlander die niet scoorde, ga zo maar door. En als ze het aankondigden zeiden ze: 'We gaan nu even naar de autootjes kijken'."

"En nu wint er een Nederlander en dan meent hij het recht te hebben om de Formule 1 aan de natie te tonen. Nou ja, prima, dat kan 'ie, maar doe dat maar in een samenvatting. Met voetbal kunnen ze immers ook niet alle wedstrijden live uitzenden. Ze kunnen dat simpelweg niet betalen."

Goed, naar welke wedstrijd moet de leek kijken als hij of zij Max Verstappen wil zien winnen?

"Eigenlijk elke wedstrijd. Sinds 'ie in Spanje gewonnen heeft, kan hij alles. Maar nog voor Spanje zeiden sommigen al: de Grand Prix in Monaco op 29 mei is er eentje om naar uit te kijken. Daarnaast maakt hij ook kans in Hongarije en Singapore. Maar goed, de sport blijft onvoorspelbaar. Na de start weet je echt niet wat er gaat gebeuren."

Op 31 mei verschijnt het boek Een leven met Formule 1 van Olav Mol.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend