Ik ga niks onaardigs zeggen over Erdogan. Ik heb nog geen vakantie geboekt, en ik wil graag alle opties openhouden. En de man schijnt nogal lange armen te hebben. Zal wel compensatie zijn voor dat kleine pi…nee, dat ga ik dus niet doen.

Door Pieter Derks

We moeten toch een beetje rekening met hem houden. Het is de machtigste man van Europa momenteel. Hij komt overal mee weg. Het zou zomaar kunnen dat hij Ebru Umar vasthoudt, en dan in ruil daarvoor óók nog eens een Syrische vluchteling onze kant op stuurt. En dan nog kunnen we hem niks maken. 

Die vluchtelingendeal schijnt hem in één klap ontzettend veel touwtjes in handen te hebben gegeven. Misschien is die deal wel een aardig onderwerpje voor een volgend referendum. Of kunnen we dat pas aanvragen nadat het kabinet een besluit heeft genomen over wat ze met de uitslag van het afgelopen referendum gaan doen? 

Ik geloof dat ze proberen dat besluit tot net na Sint-Juttemis te rekken, maar ze zullen er toch iets mee moeten. Bijna 60procent was tegen - het is geen percentage waar Erdogan van onder de indruk zal zijn, maar die zou überhaupt niet op het idee komen het volk inspraak te geven in…he, doe ik het toch weer bijna.

Video: 'De vrijheid van meningsuiting vereist twee dingen: vrijheid én een mening'

'Geitenneuker'

Sorry. Ik ga niks onaardigs zeggen over Erdogan. Dat is al genoeg gedaan de afgelopen weken. Begrijp me niet verkeerd: ik ben voor een absolute en onvoorwaardelijke vrijheid van meningsuiting. Maar aan de andere kant: je kunt je natuurlijk afvragen of "geitenneuker" wel een mening is. Het is weliswaar een stijl van argumenteren die steeds populairder wordt - in de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt de kiezer inmiddels over de streep getrokken met standpunten als "zijn pik is te klein" versus "ja maar zijn vrouw is te lelijk" - maar in de dagelijkse praktijk werkt het gewoon niet, als mening. 

En ik kan het weten. Ik heb het geprobeerd. Ik zit middenin een verbouwing, en toen mijn mening werd gevraagd over de kleur van de kozijnen antwoordde ik: geitenneuker! Gewoon om het eens te proberen. De schilder rende vervolgens in paniek naar zijn busje om de Histor-kleurenwaaiers erbij te pakken. Hij kwam beteuterd terug. Geitenneuker zat er niet tussen. Hij kon wel Kameel vinden. Als hij dat nou eens mengde met Doordrongen en Weldadig? Of had ik dan liever Ram en Affectie?

Zo zie je maar. De vrijheid van meningsuiting vereist twee dingen: vrijheid én een mening. Dat wordt nogal eens onderschat.

Bovendien staat tegenover elke mening altijd weer een andere. Je kan Erdogan een dictator vinden, en een totalitaire schoft, maar aan de andere kant: het schijnt dus een ontzéttend belezen man te zijn. Hij leest dagelijks élke krant die in Turkije verschijnt. Plus alle columnisten in het buitenland. En heel Twitter. Dat doet niemand hem na. Ja, de NSA. Maar daar hoor je nooit wat van. Erdogan laat het tenminste nog netjes weten als hij iets gelezen heeft. Dan valt er ergens bij een krant politie binnen, en dan weet de redactie: ah, Erdo heeft de krant uit.

Hard werken

Het wordt ook onderschat hoor, lange armen. Het is hard werken. Zo heb ik bijvoorbeeld ook ontzettend te doen met onze eigen geheime dienst. Het kabinet is druk bezig om die jongens en meisjes ook langere armen te geven, zodat ze ons beter in de gaten kunnen houden. Voor onze eigen veiligheid, uiteraard. 

Zo mogen ze in de toekomst bijvoorbeeld 'slimme apparaten' hacken. Over een paar jaar schijnt namelijk zowel de koelkast als de wasmachine met internet verbonden te zijn. En dan moet er dus zo'n arme medewerker van de AIVD mee zitten loeren, op zoek naar terreur-aanwijzingen. 

"Verdachte legt een granaatappel in de groentela. Hij heeft de dop niet op de cola gedraaid. Duidelijk minachting voor onze manier van leven. Vaatwasser draait wéér niet op eco-stand. De toekomst lijkt hem niks te interesseren. Wasmachine staat op bonte was, 60 graden, en er zit 3,7 kilo wasgoed in. Zou een bomvest kunnen zijn. Aan de andere kant zou het wel heel dom zijn om een bomvest te wassen. Zeker op deze temperatuur. We blijven het monitoren."

Nee, dat heeft die Erdogan dan allemaal toch een stukje professioneler voor elkaar. Dus ik blijf erbij: ik ga niks onaardigs over Erdogan zeggen. Kom op: hij werd niet eens genoemd in de Panama-papers! Hij heeft al zijn geld netjes in eigen land weggesluisd, of aan een megalomaan paleis uitgegeven, om te bewijzen dat hij geen sultan is. Ik bedoel maar.

Ik zeg: een lichtend voorbeeld. Voor álle despoten van deze planeet.

Pieter Derks (31) is cabaretier en columnist. Op NUweekend duidt en verwerkt hij maandelijks het vele nieuws van de voorbije weken. 'Zodat we allemaal weer met een fris hoofd de nieuwe maand in kunnen.'

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend