Osama Bin Laden werd op 2 mei 2011 in Pakistan gevonden en doodgeschoten. De terrorist stond onder meer op de beruchte Most Wanted-lijst van de FBI. Tijd om een blik te werpen op de andere lijstgenoten. Welke moordenaars, overvallers en drugsbaronnen werden na Bin Laden gezocht, en meestal gevonden?

Tegen het einde van 1949 raakten de Amerikaanse journalist William Kinsey Hutchinson en FBI-directeur J. Edgar Hoover met elkaar in gesprek over een lijst van criminelen. Konden zij de tien meest gezochte misdadigers opnoemen, publiceren, en het publiek inschakelen om deze criminelen sneller op te pakken?

Het artikel was een grote hit, waarna de FBI er een vaste, doorlopende lijst van maakte. Op 14 maart 1950 werd Thomas James Holden de eerste naam op de beruchte FBI’s Most Wanted-lijst. En tot op de dag van vandaag wordt die lijst nog steeds bijgehouden.

Grote pakkans

Criminelen die op deze lijst staan, hebben meestal geen lange ontsnapping in het vooruitzicht. Meer dan de helft van de misdadigers staat korter dan 82 dagen op de lijst. Negen op de tien criminelen worden opgepakt. Het overige deel is nog steeds op de vlucht of van de lijst verwijderd, omdat zij niet meer aan de criteria voldoen.

Alle departementen van de FBI kunnen een kandidaat voor de lijst voordragen. Deze persoon moet een direct gevaar voor de samenleving vormen. En de publiciteit die een plek op de lijst met zich meebrengt, moet bijdragen aan het vinden van deze persoon. Op 7 juni 1999 had Osama Bin Laden die twijfelachtige eer.

Video: Obama meldt dat Osama Bin Laden dood is

De terrorist kwam als 465e persoon op de lijst te staan. Op 2 mei 2011 werd hij in Pakistan gevonden en door Amerikaanse troepen gedood. Na Bin Laden hebben nog 49 andere criminelen op de lijst gestaan. Wat zijn sinds Bin Laden enkele van de meest gezochte en opvallende criminelen?

Victor Manuel Gerena

Deze Amerikaanse misdadiger van Puerto-Ricaanse komaf is sinds 14 mei 1984 een van de meestgezochte criminelen, en is daarmee ook recordhouder als persoon die het langst op de lijst staat. Hij wordt gezocht vanwege een van de grootste overvallen in de Amerikaanse geschiedenis.

Gerena werkte als beveiliger voor Wells Fargo, een grote bank in West Hartford, Connecticut. Op 12 september 1983 bedreigde hij twee collega’s met een vuurwapen en injecteerde hij hun met een verlammende stof. Bij deze overval maakte hij zo’n 7 miljoen dollar buit. Vermoedelijk is Gerena naar Cuba gevlucht en houdt hij zich daar schuil.

De overvaller werkte samen met een groep Puerto Ricanen, genaamd Los Macheteros. De leider van die groep Norberto Gonzalez Claudio werd in 2012 opgepakt en veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Naar Gerena en het buitgemaakte bedrag wordt nog gezocht, hoewel de zaak officieel is gesloten. De beloning voor de gouden tip is 1.000.000 dollar.

Jason Derek Brown

Brown, geboren in Los Angeles, staat sinds 8 december 2007 op de lijst vanwege een moord en gewapende overval in Phoenix, Arizona. In 2004 overviel hij een bioscoop en schoot hij daarbij een bewaker dood. Vervolgens vluchtte Brown per fiets met 56.000 dollar in een plunjezak.

Vermoedelijk is Brown naar Frankrijk of Thailand gevlucht. Zijn uiterlijk komt zo overeen met dat van acteur Sean Penn, dat een van Penns dubbelgangers is gearresteerd omdat de autoriteiten dachten Brown te hebben gevangen.

William Bradford Bishop Jr.

De FBI voegde op 10 april 2014 William Bradford Bishop toe aan de lijst. Deze 77-jarige Amerikaan is de oudste voortvluchtige die een plek op de lijst bemachtigde. Bishop heeft last van slapeloosheid en depressies. Op 1 maart 1976 hoorde hij tot overmaat van ramp dat hij zijn gehoopte promotie op werk misliep.

Na deze teleurstellende mededeling meldde hij zich ziek, ging hij naar huis en kocht hij onderweg onder meer een schep, een hooivork en een jerrycan benzine. Thuisgekomen vermoorde hij zijn vrouw, moeder en drie zoons.

Na zijn gruwelijke daad vervoerde hij de lijken naar Columbia, North Carolina, waar hij ze verbrandde in een graf. De voortvluchtige Bishop bevindt zich momenteel vermoedelijk in Europa of de Verenigde Staten.

Eduardo Ravelo

Deze Mexicaanse drugscrimineel staat sinds 21 oktober 2009 op de lijst. Ravelo zou zich schuldig maken aan afpersing, witwaspraktijken en het in bezit hebben van en handelen in heroïne, cocaïne en marihuana.

Ravelo is een van de leiders van de criminele bende Barrio Azteca. De bende is onder andere verantwoordelijk voor meerdere (huur)moorden, ontvoeringen, drugs- en mensensmokkel en brandstichting.

Ravelo zou plastische chirurgie hebben ondergaan en zijn vingerafdrukken hebben laten veranderen om uit handen van de politie te blijven. Hij houdt zich momenteel schuil met zijn gezin in het Mexicaanse Ciudad Juárez.

Brenda Delgado

Van de 506 voortvluchtigen die op de lijst stonden, waren slechts negen een vrouw. Één daarvan is Brenda Delgado. De 33-jarige Mexicaanse was jaloers op de nieuwe vriendin van haar ex-vriend, en schakelde een huurmoordenaar genaamd Kristopher Love in om haar van kant te maken.

Op 2 september 2015 schoot deze huurmoordenaar de 35-jarige tandarts Kendra Hatcher dood in een parkeergarage. Delgado werd op 8 april van dit jaar gearresteerd in het Mexicaanse Torreon. De huurmoordenaar en persoon die de vluchtauto bestuurde werden daarvoor al opgepakt en veroordeeld voor moord.

Veranderende lijst

De FBI Most Wanted-lijst is in de afgelopen jaren flink veranderd. In de jaren vijftig stond de lijst nog vol met bankovervallers, inbrekers en autodieven. In de decennia daarna richtte de FBI zich steeds meer op georganiseerde misdaad en terrorisme.

Osama Bin Laden verscheen pas in 2009 op de lijst, toen zedendelicten en drugshandel de boventoon voerden. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft momenteel geen enkele terrorist op de lijst staan. Met Bin Ladens dood vijf jaar geleden is voor de FBI dan ook een tijdperk afgesloten. 

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend