Lieke van Lexmond haalt zich de woede op de hals van 'dik' Nederland, Martijn Krabbé eet een beetje walvis, Victoria Koblenko wordt moeder en Georgina Verbaan krijgt rare vragen over haar borsten. Een overzicht van de entertainmentwereld afgelopen week.

Uitspraken over geloof, families of uiterlijke kenmerken; iedereen moet daarmee oppassen, voor je het weet heb je een vriend, collega of kennis beledigd. Als BN'er moet je nog voorzichtiger zijn, want de groep mensen die je kan beledigen is een stuk groter. Voor je het weet heb je heel Nederland tegen je.

Lieke van Lexmond heeft deze les deze week op harde manier moeten leren: roepen dat dikke mensen niet moeten zeuren is niet heel handig. Niet dat ze het negatief bedoelde natuurlijk, sportieve Lieke had het over zichzelf. "Als ik mezelf te dik vind, ga ik liever gezonder eten en sporten in plaats van er over zeuren."

Een interview met De Telegraaf werd volgens de presentatrice echter "geheel uit z'n verband gerukt" waardoor het net leek alsof ze vindt dat dikke mensen het zichzelf aan doen. In Shownieuws raadde de Nederlandse Obesitas Vereniging Lieke aan de moeite te nemen zich te verdiepen in obesitas. "Met de opmerkingen die ze maakt geeft ze alleen maar aan dat zij onvoldoende op de hoogte is van werkelijke feiten."

Lieke vond het allemaal "zo overtrokken" en liet via Twitter weten dat ze echt niemand wilde veroordelen. "Uiteraard zijn er veel mensen voller en is daar niets mis mee! Het was een relativerende opmerking. Omarm jezelf en wees eerlijk naar jezelf."

Na alle nuancerende berichten, reageerde de presentatrice nog even verbaasd op het hele idee dat ze ooit iets slechts zou hebben bedoeld. "Eerlijk gezegd verwachtte ik wel dat jullie me inmiddels zouden kennen en weten dat ik nooit veroordeel. Maar bij deze dan toch een uitleg."

Hapje walvis

Niemand had kunnen voorzien dat een hapje van een stukje vis deze week zo'n grote rol zou gaan spelen in de Nederlandse media. Toegegeven, het was geen hapje haring of zalm, maar een hapje walvis. Martijn Krabbé vloog met chefkok Herman den Blijker naar de Faeroër eilanden en nam daar een stukje uit een enorme walvis.

"Oh, mijn hemel", zegt Martijn zichtbaar onder de indruk, met als uitleg dat het "lastig oordelen" is over een eeuwenoude traditie. Sea Shepherd dacht daar anders over en liet aan NU.nl weten het "onacceptabel" te vinden dat iemand uit Nederland, en die affiniteit heeft met Sea Shepherd, op televisie een stuk walvisvlees proeft en zegt dat het lekker is.

De organisatie hindert wereldwijd walvisvaarders in hun jacht op de zoogdieren en liet Martijn ooit eens meevaren op een van hun boten. Daarnaast is Martijn ook nog eens nauw betrokken bij de Postcode Loterij, een van de bekendste donateurs van de organisatie.

Volgens Sea Shepherd deed Martijn het "voor de kijkcijfers", maar heeft hij daarbij niet gedacht aan het effect op zijn reputatie. "Wij zijn zo druk bezig en wat doe jij? Als populaire Nederlander ga jij daarnaar toe en zegt dat het lekker is, dan zakt mijn broek af. Ik ken Martijn persoonlijk en ga hem bellen zodra hij weer in Nederland is."

Een wraakactie richting Martijns ex Amanda, die maandenlang met actievoerders meeging, is het ook niet, want zij snapt het eigenlijk wel. "Martijn maakt een programma over extremen en dat het op deze extremen is uitgekomen is heel naar voor dierenrechtenactivisten, dat begrijp ik heel goed. Maar hij is zelf iemand die mij heel lang heeft gesteund terwijl ik mee wilde bij Sea Shepherd. Hij is zich heel goed bewust dat walvisjacht niet gepromoot moet worden."

Ondertussen heeft Martijn nog steeds niets laten horen. Volgende week dus gewoon maar weer naar Herman en Martijn: op de proef gesteld kijken. Wie weet dat hij dan wel iets zegt. Alles voor de kijkcijfers.

Mama Victoria

Baby's. Iedereen krijgt ze ineens. De ene na de andere bekende Nederlander en Hollywoodster is zwanger en dan kan Victoria Koblenko natuurlijk niet achterblijven. Enkele weken geleden ging het gerucht al, want als je een bollend buikje hebt als beroemdheid ben je meteen zwanger, maar nu is het bevestigd.

De actrice plaatste een hele zoete foto met de man waarvan we dachten dat het haar ex was, maar dat blijkbaar niet meer is: Evgeniy Levchenko. "Meervoud van Lev is Leven", schreef ze erbij op Instagram.

Op de foto is te zien hoe Victoria en 'Lev' samen de was doen. Die ene romper doe je als je een baby krijgt natuurlijk niet meer in je eentje; daar heb je elkaar voor nodig.

Dat de twee weer samen zouden komen stond eigenlijk in de sterren geschreven: niet vaak komt het voor dat twee mensen zo hoteldebotel zijn als Victoria en Lev. In juni 2008 gingen de twee na vijf jaar uit elkaar, maar ze bleven altijd positief over elkaar. De relatie zat vol hele hoge pieken, vonken en vuurwerk, zo vertelden de toekomstige ouders eerder.

Victoria laat nu weten altijd al een kinderwens te hebben gehad, maar er eerder de tijd niet voor te hebben gehad. De misselijkheid die met een zwangerschap komt is nog even wennen voor de actrice, maar inmiddels te overzien.

Of het een jongen of een meisje wordt zegt het stel nog niet te weten, maar een ding is zeker: de baby krijgt een korte, internationale naam.

Borstenpraat

Georgina Verbaan vindt het maar maf: waarom wil iedereen in godsnaam over haar borsten praten? In 2004 werd er ook al vrij regelmatig naar gevraagd door haar naaktshoot in Playboy en nu ze ze weer eens wil tonen aan het publiek, worden er weer allemaal vragen over gesteld.

Waarom kunnen we met z'n allen niet gewoon de borsten van Georgina de borsten van Georgina laten en blij zijn dat ze ze wil delen?

Wonderschone foto's zijn het wederom: Georgina in haar nakie op een kleedje, Georgina met haar ene hand om haar borsten en de ander in een veel te grote spijkerbroek, Georgina à la Donald Duck zonder broek naast een fiets en Georgina met stickers op haar tepels.

Het mooiste aan de foto's is dat Georgina nergens onwijs sensueel loopt te doen, maar precies is zoals we haar kennen: met een flinke glimlach, het zichtbaar naar haar zin hebbend.

Toch vond Coen Swijnenberg dat hij de actrice moest vragen naar haar borsten: zijn ze vergroot? Bleek geen heel goed idee. Georgina werd niet boos, maar reageerde vooral heel verbaasd.

"Je gaat het toch niet hebben over iemands lichaamsdeel? Het zijn gewoon foto's. Het is gewoon een rare discussie. Het is raar als je zoiets aan vrouwen vraagt", aldus de actrice.

Gelijk heb je Georgina, we gaan bekende heren immers ook niet vragen naar hun eventuele penisverlenging.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend