De muziekwereld werd donderdag opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Prince. De 57-jarige jazz-, funk- en discomuzikant werd dood gevonden in zijn woning. Hoe zag de carrière van deze veelzijdige artiest eruit in anekdotes en cijfers?

Het is vrijwel onmogelijk om de veelzijdige artiest in een paar termen te beschrijven. Prince, The Artist Formerly Known as Prince (Tafkap), The Purple One, His Royal Badness en The Prince of Funk was een van de meest invloedrijke artiesten van zijn generatie.

Om een beeld te krijgen van de impact die Prince had op de muziek, stijl en ervaringen van de generatie die met hem opgroeide, zet NU.nl enkele belangrijke elementen die de muzikant maakten tot wie hij was op een rij.

Bekendste nummer

Te beginnen bij zijn bekendste nummer, Purple Rain. Zijn ballade van 8.45 minuten lang ontving in 1984 een Academy Award voor de (nu niet meer bestaande) categorie beste originele nummer. Het nummer stond vier weken op nummer 1 in de Top 40 en werd door popmagazine Rolling Stone op de 143e plek gezet van de 500 beste nummers aller tijden.

Het nummer uit de gelijknamige film wordt gezongen door het door Prince gespeelde karakter The Kid. Nadat zijn vader in de film zelfmoord probeert te plegen, zingt hij in elk couplet over de moeizame relatie met zijn vader, zangeres Apollonia en zijn bandleden van The Revolution.

Over de betekenis van het nummer wordt al decennialang gespeculeerd. Muziekjournalist Leo Blokhuis heeft nooit uitgeplozen wat het nummer precies betekent. "En dat maakt me ook niet zoveel uit. Ik houd de laatste jaren vooral van de mysterie van zijn muziek. Als muziek dicht bij je staat, dan moet je niet te veel doorwroeten. Soms is muziek groter dan de maker."

Video: Prince zingt Purple Rain op zijn laatste concert ooit

Prince zingt Purple Rain tijdens zijn laatste concert ooit
Prince zingt Purple Rain tijdens zijn laatste concert ooit

Optredens

Sinds 1979 heeft Prince 27 tours gedaan, waarin hij 1.180 keer op het podium stond. Samen met zijn eenmalige optredens, gastoptredens bij andere artiesten, televisie-opnames en awardshows heeft hij minstens 2.010 optredens gegeven. Daarnaast heeft de invloedrijke muzikant tussen 1978 en 2015 liefst 29 albums uitgebracht.

Prince heeft 36 touroptredens in Nederland gedaan. De laatste keer was op 25 mei 2014 in de Ziggo Dome Amsterdam. Daarnaast heeft hij op Nederlands grondgebied 11 eenmalige optredens gedaan, een gastoptreden in 2013 en twee televisieoptredens.

"De eerste keer dat ik Prince zag, viel ik als een blok voor hem", zegt Blokhuis. "Het was ergens in de jaren negentig in de Brabanthallen in Den Bosch. Prince  is een totale control freak en perfectionist. Hij hoort alle noten die niet goed zijn en past het de dag daarna aan. Dat levert een van de allerbeste live performances ooit op."

Optredens Prince

Ruzie met platenmaatschappijen

De zakenkant van Prince zijn carrière wordt getekend door conflicten met platenmaatschappijen. Het bekendste voorbeeld daarvan was in 1993 in de aanloop naar zijn album The Gold Experience, toen hij met Warner Music onenigheid had over royalty's en de rechten. Hij vergeleek de uitgever met slavendrijvers en schreef het woord 'Slave' op zijn gezicht in openbare gelegenheden.

Om de rechten over zijn nieuwe nummers te behouden, heeft hij zijn naam meerdere keren gewijzigd. Zo heeft hij het 'Love symbol#2' als artiestennaam gedragen, dat werd uitgesproken als Symbol, Squiggle of zijn befaamde alter-ego The Artist Formerly Known as Prince (Tafkap).

Sinds 2007 kondigde hij aan om "zijn kunst op het internet terug te claimen" door zijn muziek op onder meer YouTube en The Pirate Bay te laten verwijderen. Wie nu op internet zoekt naar video's van zijn nummers, zal vaak een opmerking vinden dat die versie vanwege copyright is verwijderd. Ook op streamingservices zoals Spotify, Apple Music en Google Music. De muziek is wel te horen bij streamingsdienst Tidal.

Kleding

Niet alleen in de muziekindustrie heeft Prince een uiterst belangrijke rol gespeeld, ook in de modewereld is hij bepalend geweest. De zanger wordt door modekenners geëerd voor zijn stijl op en naast het podium.

Hij is volgens modekenners nooit bang geweest om door de gevestigde ideeën over kleding voor mannen en vrouwen te breken. Zijn androgyne kledingkeuze werd nog sterker door zijn keuze voor flinke plateauzolen: met zijn 1.58 meter leek Prince op die manier een stuk langer. Gelaagde gouden kettingen, uitlopende mouwen en pijpen en wilde printen zijn typerend geworden voor de zanger.

Modeontwerpers als Donatella Versace, Marc Jacobs en Ricardo Tisci eren de zanger om zijn unieke stijl. Zijn blouses met ruches, van top-tot-teen glitteroutfits en voorliefde voor paars zullen volgens kenners nog lang bepalend zijn voor het straatbeeld.

“De kapitein van het schip werd gebeld. Het was Prince, en hij wilde ons hebben.”
Suzanne Klemann

Anekdotes

Diverse Nederlanders hebben ervaringen met Prince, door optredens die hij in ons land gaf of juist zijn aanwezigheid bij andermans optredens. 

Gerard Joling

De 55-jarige zanger stond jaren geleden oog in oog met de artiest. "Ik stond in de Biblos in Amsterdam, en daar kreeg ik te horen dat Prince misschien zou komen kijken." Dat geloofde Joling eerst niet. "Maar ik begon met zingen. Ik had toen nog niet veel hits, was nog een jong jongetje. En daar stond hij, vooraan in het midden, tussen twee bodyguards. Hij bleef naar vier, vijf nummers luisteren. Lachend."

Daarna is hij nog naar veel concerten van Prince geweest. "We hadden een gezamenlijke vriendin, zodat ik vaak gratis kaartjes kreeg. Het was echt een ongelooflijke artiest om naar te kijken." Toch was de muziek van Prince niet echt Jolings smaak. "Maar Most Beautiful Girl heb ik helemaal platgedraaid."

North Sea Jazz

Prince trad in 2013 op bij het North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam. "Prince was een van de beste performers die de muziekwereld heeft gekend. Wat me bij blijft is zijn genialiteit op het podium, zijn optredens waren fenomenaal", aldus Jan Willem Luyken, festivaldirecteur van North Sea Jazz. "Prince had een hang naar perfectie. De controle die hij over alles had, van het geluid tot een perfecte samenhang in de band, vond ik indrukwekkend."

Leo Blokhuis

Leo Blokhuis stelt dat Prince "een van de weinige innovators in de muziekwereld" is. "Zijn muziek valt niet in één genre te vangen. Ik hoor regelmatig muziek van nieuwe artiesten, en soms noem je dat Prince-achtig. Prince is een genre op zichzelf. Niet veel personen kunnen dat zeggen."

Volgens de muziekjournalist is funk vaak een trage, lompe beat, maar Prince wist daar een lichtheid in te brengen. "Hij is een funky artiest met een rocky kant. Hij had een unieke stem, maar ook de manier waarop hij muziek produceerde gaf een lichtheid in dat genre."

Lois Lane

Suzanne Klemann tourde met haar zus Monique zes weken lang met Prince als voorprogramma. Hoe de artiest aan Loïs Lane is gekomen, berust volgens Klemann puur op toeval. "Prince was niet tevreden met zijn voorprogramma, maar toen hij in Nederland ons ineens op MTV Europe zag, was hij blijkbaar gelijk verkocht. Hij vertelde zijn management: "Get me those girls".

"Hij wilde ons dus benaderen, maar wij waren eigenlijk toe aan een welverdiende vakantie. We hadden een jaar lang getourd en zaten op een heerlijke cruise naar Palermo. Maar ja, de kapitein van het schip werd gebeld. Het was Prince, en hij wilde ons hebben."

Klemann dacht aanvankelijk dat het om een grap ging, maar toch bleek het echt waar te zijn. "We wilden natuurlijk heel graag, maar we hadden 250 optredens in een jaar achter de rug. We vroegen daarom of we nog even konden genieten van onze vakantie, dat vond hij prima."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend