Bijna een jaar geleden moest Sanne Hans een optreden onderbreken en verplicht rust nemen. Deze vrijdag staat ze met Miss Montreal in de HMH en verschijnt het nieuwe album van de band. NU.nl vroeg de 31-jarige zangeres hoe ze de uitputting overmeesterde: "Ik ben nog steeds op mijn hoede."

Moet je nog vaak zeggen dat jij niet in je eentje Miss Montreal bent, maar dat er een band achter zit?

"Ik vind het prima als je mij Miss Montreal noemt. Ik hoor ook weleens: 'Hier is Miss Montreal met Sanne Hans!'Het maakt me niet zoveel uit. Ik ben al tien jaar samen met die band en behandel ieder bandlid op een hoffelijke manier. Ze hebben niks te klagen en ik doe niet moeilijk als mijn gitarist bijvoorbeeld een keer verhinderd is. We zijn een band omdat we altijd met elkaar spelen en al heel lang vrienden zijn. Maar als iemand wil stoppen dan hangen daar geen consequenties aan."

Op het nieuwe album staat het nummer Thank You, een dankwoord aan je ouders. Wat voor dochter was jij?

"Ik was een hele leuke, slimme, getalenteerde dochter. (lacht) Ik wilde dit gewoon nog doen voordat mijn ouders ooit naar de hemel gaan. Het is een lief bedankje aan ze, omdat ik zo goed terecht ben gekomen."

Maar heb je dat hen te danken of vooral aan jezelf?

"Ik denk dat wij allemaal, mijn broer, zus en mijn zusje, toch wel bepaalde normen en waarden van huis uit hebben meegekregen, waardoor we allemaal hele fijne mensen zijn geworden."

Al zeg je het zelf.

"Ik bedoel meer dat ik niet in de criminaliteit ben beland of zoiets, dus het is leuk om even een bedankje te schrijven. Ik denk dat heel veel mensen zich wel herkennen in dit liedje. Ik vind het leuk als ik iets voel en anderen dat ook mee hebben gemaakt."

Hebben je ouders zich ooit afgevraagd of je het wel zou redden als artiest?

"Volgens mij niet. Zij weten ook wel dat ik gelijk bel als er iets is. En dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Als artiest ben je ook zelfstandig ondernemer, dat weten veel mensen niet. Mijn ouders weten dat wel en weten ook dat ik die kant goed beheers. Ze zijn heel trots op me."

Wat is het beste advies dat je van hen hebt gekregen?

"Mijn vader zei altijd dat ik met beide benen op de grond moet blijven. Ik heb het idee dat dat ook wel lukt. Van mijn moeder moet ik eerlijk en open door het leven gaan. Dan zal niemand je lastig vallen."

Ben je daar ook in geslaagd?

"Ik ben altijd eerlijk en open, en ik sta nooit in een roddelblad. Volgens mij doe ik het wel oké."

Hoe moeilijk is het om, naast jouw bestaan als artiest en je rol als coach in The Voice, jezelf te blijven?

"Valt wel mee, ik ben op tv niet anders dan thuis of als ik muziek maak. Ik kan altijd mezelf zijn. En als dat kan, heb ik het leuk. Ik vind het wel moeilijk als ik heel moe ben. Dan denk ik: 'Mijn god, hoe moet ik hierna nog optreden?' Maar dan sta ik op het podium en heb ik het naar mijn zin. Het past allemaal bij me en ik ben blij dat ik dit allemaal mag meemaken. Ik denk nu wel tien keer na als ik bijvoorbeeld de stad in wil. Heb ik wel echt zin of ga ik me ergeren als mensen naar me kijken? Maar dat heb ik maar een keer per maand."

Is de bekendheid die je door The Voice hebt vergaard anders dan de bekendheid die jij als muzikant geniet?

"Ja, dat zijn vaak ook mensen die mijn muziek aanvankelijk niet leuk vonden, maar nu wel. En veel kleine kinderen, dat vind ik leuk. Als ik nu bijvoorbeeld naar de camping van mijn vader ga heb ik zo tien kinderen om me heen. Vroeger begon ik dan te praten en zeiden ze: 'Je praat raar.' Dat is nu helemaal niet meer zo. Dat vind ik fijn."

“Ik was vooral bang dat ik niet uit kon verkopen en er maar tien mensen zouden komen.”
Sanne Hans

In het nummer House upon the Hill bezing je je huis als veilige haven ten tijde van drukte of tegenslag. Bijna een jaar geleden moest je een concert in Groningen afbreken en noodgedwongen rust inlassen. Wat heb je ten opzichte van die periode veranderd?

"Nou, dat zijn de momenten waarop ik wél naar huis heb gebeld. Ik zei: 'Mama, ik moet het gewoon hardop zeggen, het gaat heel slecht met me.' Ik vond dat moeilijk. Je zit in een wereld waarin iedereen heus wel aan jou denkt, maar ze denken ook aan je naam. Die mensen hebben het beste voor met mijn carrière. Dat is te gek, maar soms wist ik niet hoeveel ik aan kon. Dat wisten zij ook niet."

"Toen ik naar huis belde zei mijn moeder: 'Zeg maar even nee, de komende maanden.' Ik was overwerkt, stond te trillen op mijn benen. Hyperventileren, kon niet meer slapen. Ik heb toen vijf nachten lang paniekaanvallen gehad. Dat was heel heftig. Ik vroeg me af of ik er ooit nog uit zou komen."

"Ik heb een heel fijn team om me heen. Ze zeiden: 'Geen probleem, we blazen alles af.' Na vijf dagen huilen en slapen was het eruit. De druk was weg en ik mocht het concert opnieuw doen. Ik ben nog steeds op mijn hoede. Nu heb ik een helder beeld van wat ik wel of niet wil. En ik doe het pas als het mij uitkomt, ongeacht wat mensen daarvan op dat moment vinden. Ik wil niet op mijn zestigste dood gaan."

Maar het nieuwe album komt uit, je staat in de HMH, begint het niet weer te druk te worden?

"Ik vind dit niet echt druk hoor. Ik ben tussendoor ook een paar dagen vrij."

Wat doe je op een vrije dag?

"Het huishouden, de tuin. Lopen met de hond, even naar mijn ouders toe. Kneuterige dingen."

Je noemde het concert in de HMH je grootste angst. Wat is het ergste dat kan gebeuren?

"Ik was vooral bang dat ik niet uit kon verkopen en er maar tien mensen zouden komen. Ik speel al zo vaak, het hele jaar door. Iedere week wel twee keer. Dus ik snap ook als mensen denken: 'Ik hoef haar niet wéér te zien.'"

Je hebt fans die jou zo vaak mogelijk willen zien.

"Dat heb ik nu ook door. Maar het voelt raar dat er mensen zijn die mij en mijn muziek leuk vinden. Ik vind dat nog steeds apart. Dan sta ik daar en denk: 'What the fuck, hoe vet is dit?' Het concert is helemaal uitverkocht en ik ben totaal voorbereid en relaxed. Tuurlijk zal ik me wel op een gegeven moment afvragen of iedereen het wel leuk vindt. Maar ik weet dat het goed komt, als ik maar blijf doen wat ik doe."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend