Feyenoord en FC Utrecht staan zondag tegenover elkaar in 98e editie van de eindstrijd van de KNVB-beker. Dit zijn de vijf meest bijzondere bekerfinales van de laatste 25 jaar.

24 mei 2001: De heroïsche wedstrijd van Sander Boschker

De bekerfinale tegen PSV is het meest glorieuze moment in de ruim twintig jaar die Sander Boschker onder de lat staat bij FC Twente. In negentig minuten plus een half uur verlenging houdt hij zijn doel schoon tegen de sterker geachte Eindhovenaren met onder anderen Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel in de gelederen. Maar dan moet de 'Boschker-show' nog beginnen.

Als Twente door twee missers zo goed als verslagen is in de strafschoppenserie staat de doelman van de Tukkers op. Hij voorkomt dat John de Jong en collega-keeper Ronald Waterreus PSV naar winst schieten en keert vervolgens ook nog de strafschop van Joonas Kolkka, waardoor FC Twente voor de tweede keer in de historie de beker wint.

32.000 meegereisde Tukkers zien het 'wonder' gebeuren in De Kuip en ook vandaag de dag worden zij bij elk stadionbezoek herinnerd aan het heroïsche moment van Boschker. Sinds zijn afscheid in 2014 staat er namelijk een beeld van de doelman voor de Grolsch Veste met in zijn handen de beker.

Samenvatting FC Twente-PSV 0-0 (FC Twente wint na strafschoppen)

20 april 2014: PEC Zwolle vernedert Ajax in tumultueuze finale

Moeiteloos past de 5-1 nederlaag die Ajax in de bekerfinale van 2014 leed tegen PEC Zwolle in het rijtje pijnlijke verliesbeurten in de historie van de Amsterdamse club, zoals de 6-5 tegen sc Heerenveen in 1950, de 8-0 tegen Bayern München in 1978 en de 1-0 tegen SVV in 1991. Na amper vijftig minuten heeft PEC Zwolle al vijf keer toegeslagen en daarmee de vroege achterstand door een goal van Ricardo van Rhijn meer dan goedgemaakt.

Niet alleen door het bizarre scoreverloop hoort deze bekerfinale thuis in de nationale voetbalcanon. Vlak na de openingstreffer wordt het duel voor een half uur stilgelegd doordat Ajax-fans vuurwerk op het veld in De Kuip gooien.

De fans houden zich in het restant van de eenzijdige eindstrijd gedeisd, waardoor het duel kan worden uitgespeeld. PEC zou enkele maanden later ook de Johan Cruijff Schaal veroveren ten koste van Ajax. In Europa ging het minder voortvarend: de groepsfase van de Europa League werd niet bereikt. 

Samenvatting PEC Zwolle-Ajax 5-1

1 juni 2003: Het laatste Utrechtse kunstje van Dirk Kuijt

Dertien jaar geleden kent de bekerfinale hetzelfde affiche als dit jaar en één speler die toen op het veld stond zal er deze keer weer bij zijn: Dirk Kuijt. Enig verschil is dat Kuijt nu in het shirt van Feyenoord speelt.

In 2003 is de bekerfinale het laatste Utrechtse kunstje van de Katwijker voordat hij overstapt naar tegenstander Feyenoord. De naderende transfer zorgt er niet voor dat Kuijt zich inhoudt. Op overtuigende wijze knalt hij de 4-1 eindstand op het scorebord in De Kuip.

Grote man aan de kant van de Utrechters is echter Igor Gluscevic, die twee keer scoort en FC Utrecht zo na achttien jaar weer aan een prijs helpt. Ook dit jaar is de inmiddels 42-jarige Serviër erbij, al staat hij niet zoals Kuijt op het veld. Mocht Utrecht de finale winnen, dan reikt Gluscevic de beker uit.

Samenvatting FC Utrecht-Feyenoord 3-1

17 mei 2009: 'Mister bekervoetbal' slaat weer toe

Het is een klassieke vraag tijdens voetbalquizzen die de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond schieten in den lande: Welke Nederlandse spits won met vijf verschillende clubs in totaal zes keer een nationale beker?

Vanzelfsprekend is Gerald Sibon het enige correcte antwoord. Uitgerekend deze oud-speler van onder meer Ajax en PSV verzilvert de beslissende strafschop in de penaltyreeks van de bekerfinale van 2009, waarmee hij sc Heerenveen aan de tot nu toe enige hoofdprijs in de clubgeschiedenis helpt.

Dat gaat ten koste van FC Twente, dat zich zeven jaar geleden aandient als 'nieuwe topclub' met als boegbeelden voorzitter Joop Munsterman, trainer Steve McClaren en topscorer Blaise N'Kufo.

Youssouf Hersi ruilt in deze eindstrijd razendsnel de status van held in voor die van schlemiel. Eerst zorgt de middenvelder bij het scheiden van de markt voor de 2-2, waarna hij in de door hem afgedwongen strafschoppenreeks als enige faalt.

Samenvatting Heerenveen-FC Twente 2-2 (Heerenveen wint na strafschoppen)

20 mei 1993: Fries volksfeest ondanks nederlaag Heerenveen

Na zeges op GVVV, aartsrivaal Cambuur, Fortuna Sittard, PSV en FC Den Bosch beleeft sc Heerenveen een primeur. Voor het eerst in de clubhistorie bereiken de Friezen de finale van de KNVB-beker en dat brengt een heuse volksverhuizing teweeg.

Liefst 23.000 Friezen zijn erbij in De Kuip tijdens de finale tegen het 'grote' Ajax van trainer Louis van Gaal en spelers als Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank en Ronald de Boer. Voor rust lijkt een stunt mogelijk voor Heerenveen, dat dat seizoen nog uitkomt in de eerste divisie. Erik Regtop maakt na 35 minuten de openingstreffer van Davids ongedaan, maar daarna loopt Ajax vrij eenvoudig uit naar een 6-2 overwinning.

Ondertussen feesten de Friese supporters gewoon door, ook als Ajax-aanvoerder Danny Blind, in een geruild Heerenveen-shirt, de beker krijgt uitgereikt.

Samenvatting Ajax-Heerenveen 6-2

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend