Met nog vier speelronden te gaan en twee punten meer (en een beter doelsaldo) dan PSV lijkt Ajax op weg naar de vijfde landstitel in zes jaar. NU.nl vraagt aan een aantal kenners: Wat is het grootste gevaar voor Ajax in de laatste weken van de competitie?

Jan van Halst, analyticus die kampioen werd met Ajax in 2002
"
Haast, dat is het grootste gevaar. En het knappe is dat ik die haast de afgelopen wedstrijden niet gezien heb bij Ajax. Tegen Cambuur stond het halverwege nog 0-0 en dat zijn echt geen lekkere potjes daar op het kunstgras in Leeuwarden. Maar Ajax bleef rustig en vertrouwde erop dat de 1-0 nog zou vallen en die viel dus ook. Ondanks de jeugdigheid spelen ze bijna als een geroutineerde ploeg." 

"Zondag tegen FC Utrecht moet Ajax ook niet meteen vol op zoek gaan naar een goal, want dan worden ze weggecounterd. Misschien is Utrecht voor rust zelfs wel de betere ploeg in de Arena. Dat moet Ajax gewoon lekker laten gaan." 

"Gewoon rustig blijven en dan komt het in de tweede helft alsnog goed. Overigens zeg ik daarmee niet dat Ajax té rustig is. Sinds de zege bij PSV zie ik een getergd Ajax dat de titel absoluut wil pakken. En dat gaat ze lukken ook. Het zijn een stel konijnen als ze het nu nog weggeven."

“Het zijn een stel konijnen als ze het nu nog weggeven”
Jan van Halst

Piet Schrijvers, oud-doelman werd kampioen met Ajax in 1977, 1979, 1980, 1982 en 1983
"PSV heeft een completer en meer ervaren elftal. Ajax is toch wat jeugdig. De grote vraag is of die jonge jongens met de druk om kunnen gaan. Met Arek Milik heeft Ajax bijvoorbeeld een spits die iedere week kan scoren, maar je moet ook niet vreemd opkijken als hij er zes overheen schiet." 

"En ik noem geen namen, maar er lopen vooral voorin bij Ajax wat egootjes die de halve wedstrijd met zichzelf bezig zijn. Ook dat kan ze opbreken. Ajax zal in de laatste wedstrijden daarom ook gewoon wat mazzel nodig hebben. Voorafgaand aan het seizoen zei ik nog dat PSV de titel pakt. Nu zeg ik: de gelukkigste wordt kampioen."

Pierre van Hooijdonk, analyticus die kampioen werd met Fenerbahçe in 2004 en 2005
"Het enige gevaar dat ik zie is dat Ajax door alle zeges van de laatste weken denkt dat ze er al zijn. Ze zullen toch echt een portie arbeid moeten leveren voor de punten, want makkelijk gaat het niet. Zaterdag tegen Cambuur ging het ook maar net goed. De titelstrijd is dus zeker geen gelopen koers. Ik betwijfel of Ajax nog vier keer wint, maar dat kan ik ook van PSV zeggen."

Arnold Bruggink, analyticus die kampioen werd met PSV in 2000, 2001, 2003
"Ajax kan alleen nog in de problemen komen als een van de tegenstanders in de laatste wedstrijden boven zichzelf uitstijgt. FC Utrecht zou dat zondag kunnen, maar dan moet Sébastien Haller uitblinken tegen zijn misschien wel nieuwe club…" 

"Ook Heerenveen kan het Ajax lastig maken met de individuele kwaliteiten van Sam Larsson en Arber Zeneli. Maar tegen FC Twente zie ik geen problemen. Op Hakim Ziyech na is dat elftal gewoon te zwak, zeker nu Felipe Gutierrez ook nog geblesseerd is. Eerlijk gezegd verwacht ik ook niet dat Ajax het nog gaat weggeven, vooral omdat ze de laatste weken uitstekend met de druk omgaan."

“Je moet niet vreemd opkijken als Milik zes keer over schiet”
Piet Schrijvers

Adri van Tiggelen, oud-speler werd kampioen met PSV in 1992
"Het grote gevaar voor Ajax is dat ze verslappen. Maar dat zal niet snel gebeuren omdat PSV er zo kort achter staat. De spelers van Ajax voelen daardoor voor elke wedstrijd druk en beseffen dat ze moeten presteren. Trainer Frank de Boer hoeft ze dus ook niet te motiveren, hij moet alleen de poppetjes op de goede plek zetten." 

"En dan zijn er twee wedstrijden – FC Utrecht thuis en Heerenveen uit – waarin Ajax het nog lastig zou kunnen krijgen. FC Twente thuis is geen probleem. Dat is alleen Ziyech, als hij zin heeft. Verder is het een heel matig elftal."

“Heerenveen wordt het grootste struikelblok voor Ajax”
Aad de Mos

Aad de Mos, analyticus en oud-trainer van Ajax en PSV
"Als ze zondag van FC Utrecht winnen dan moet Ajax niet denken dat ze er al zijn. De wedstrijd daarna, uit bij Heerenveen, wordt namelijk het grootste struikelblok. Heerenveen zit in een flow, het kan vrijuit voetballen en het heeft in de voorste linie de individuele kwaliteiten om Ajax pijn te doen. Dan doel ik vooral op Larsson. Wat een geweldenaar is dat."

"Toch denk ik niet dat het nog fout zal gaan voor Ajax. Twee punten voor en een beter doelsaldo, dat geven ze niet meer weg. Ajax wordt kampioen."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend