De overstap van Irene Moors: 'Ik was het wachten zat'

26 jaar lang was Irene Moors (48) het gezicht van RTL4. In januari maakte ze haar overstap naar SBS6 bekend. Maar waarom? De presentatrice blikt samen met NU.nl terug op haar transfer: "Ik was het wachten zat."

Ik had een vrije dag en was thuis toen ik het bericht over je overstap van RTL4 naar SBS6 ontving...

Irene Moors: "Jij weet nog precies waar je was." (lacht)

Voor veel mensen was het groot nieuws.

"Het stond zelfs op Teletekstpagina 101. Dan ben je dus iemand hè? (lacht) Ik was wel verbaasd door alle reacties, ik had me helemaal niet gerealiseerd dat dit groot nieuws kon worden."

Op welk moment wist je dat je geen toekomst meer bij RTL had?

"Die onduidelijkheid bestond al langer. Eigenlijk vanaf begin januari, toen ik echt zonder contract zat. Ik was een beetje afwachtend. Ik dacht: dat komt wel goed. Ik hoorde de hele tijd: 'Je zit al 26 jaar bij de zender', 'Je bent een pionier'. Maar er kwamen geen voorstellen die ik bij me vond passen. Dat is niet alleen de schuld van RTL, maar ook die van mij. Ik vind niet alles leuk. Ze hadden een aantal projecten voor me, maar daar werd ik niet heel opgewonden van."

Welke?

"Dat ga ik niet zeggen. Maar als je vijftien jaar lang op de zondagmiddag te zien was en je komt terug, dan moet dat gewoon met iets héél anders zijn. Niet de volgende persoon in een bestaand programma."

“In september zouden we wel weer zien, maar er gebeurde niets”
Irene Moors

Dus je wachtte en wachtte en op 1 januari...

"Nee, ik ben niet alleen gaan wachten. Ik heb zelf ook ideeën ingebracht. Toen Carlo en ik besloten te stoppen met Life4You, hadden we al andere plannen. Wij wilden die zondagmiddagbeleving op een vrijdagavond. Maar dat ging niet, want op die plek zit RTL Late Night en dat is heel succesvol. We dachten na over een alternatief, maar dat lukte niet. Carlo vond het jammer die zondag niet meer te doen. Ik vond het een stuk minder erg, want ik was er na 25 jaar in het weekend te hebben gewerkt wel klaar mee."

"Carlo besloot toen Carlo's TV Café te gaan maken en vroeg me of ik dat erg vond: dat vond ik niet. Hij heeft daar iets goeds mee gedaan, iets wat helemaal bij hem past. Na Life4You was het de bedoeling dat ik even rustig aan ging doen. In september zouden we wel weer zien, maar er gebeurde niets."

In november zei je je geen zorgen te maken over het uitblijven van nieuwe aanbiedingen van RTL. Wist je toen niet al lang dat je contract niet verlengd zou worden?

"Nee, er werd nog onderhandeld. Maar dat duurde erg lang. We kwamen er niet uit. Ik vond het ook wel lekker, een beetje rustig aan doen. Na 26 jaar doorbeuken op tv dacht ik: het komt wel. Ik had helemaal niet het idee dat ik moest overstappen. Maar het werd  januari en ik dacht: het komt misschien wel, maar wanneer dan? Toen kreeg ik die kans van SBS6."

Stonden de zenders niet voor je in de rij?

"Nee, en ik ben ook niet gaan leuren. Ik denk dat niemand het verwachtte. Rond 4 januari heb ik gezegd: ik wil weten wat ik kan doen bij SBS. Een week daarna ben ik op gesprek geweest en vanaf toen is het heel hard gegaan."

Als je ergens meer dan de helft van je leven werkt, denk je dan weleens na over je eigen afscheid?

"Een groots afscheid, ere wie ere toekomt.(lacht) Ik had natuurlijk nooit gedacht dat ik daar zo zou weggaan. Maar ik werk nog steeds bij televisie, dus ik heb geen afscheid genomen van mijn vak. Ik doe nog steeds hetzelfde en werk met dezelfde mensen. Na de laatste aflevering van Life4You was er een heel groot feest. Met overzichten, fotocollages. RTL had prachtige cadeaus voor ons…"

Toen voelde je de bui al hangen.

"Nee, maar ik beschouw dat wel als mijn afscheid van RTL. Dat had ik me toen niet gerealiseerd. Ik heb helemaal geen kutgevoel over hoe het gegaan is. Het is oké. Ik kon daar niet zoveel meer doen, bij SBS kan ik heel veel doen. Het voelt alleen gek omdat ik daar 26 jaar heb gewerkt. Maar ik was het wachten zat. Dat is het enige wat ik niet oké vond. Neemt niet weg dat het fantastische avonturen waren. Ik ben dankbaar voor wat ik voor de zender heb mogen doen. Mijn hele carrière is daar ontstaan en door hen mogelijk gemaakt."

"Ik heb altijd mijn eigen eilanden gehad binnen RTL. Telekids, de zondagmiddag. Niemand bemoeide zich daar mee. Die programma's liepen goed. Vanaf het moment waarop ik die dingen niet meer deed, was ik opeens over en vroegen ze zich af wat ze met mij moesten."

“ Ik vind dat de poule aan presentatoren iets te groot is geworden”
Irene Moors

Hebben ze zich voldoende voor je ingespannen tijdens het zoeken naar een nieuw programma?

"De programmering zit bomvol. Dat is een belangrijke reden geweest. Ik heb natuurlijk veel programma's gezien, ik ga ze niet noemen, waarvan ik dacht : goh, dat had ik best gewild. Maar ja..."

Daar was al een poppetje.

"Er zijn weet ik veel hoeveel poppetjes bij RTL, je zou ze eens moeten tellen. Ik vind dat de poule aan presentatoren iets te groot is geworden, al die mensen moeten toch maar beziggehouden worden. Als er wat minder mensen in die poule zouden zitten, was het misschien anders gelopen."

Eind 2015 zei je niet te vrezen dat je door RTL zou worden vervangen omdat je te oud zou zijn. Best gek toch?

"Vind je dat gek?"

Ja, omdat dat wel is gebeurd.

"Ik ben niet vervangen."

Linda de Mol is nu de enige vrouw van middelbare leeftijd bij RTL.

"Vlak Wendy van Dijk niet uit en Chantal (Janzen, 37, red.) komt er ook aan. (lacht) Toen Margreet Spijker weg moest (ontslagen door RTL in 2014, omdat de zender op zoek was naar andere presenteerstijl, red.) is er heel veel over gespeculeerd of vrouwen op een gegeven moment te oud zijn voor televisie en daarom worden gedumpt. Dat zal best hier en daar gelden bij tv, maar zo voel ik het niet. Ik vind het te gek dat ik op mijn 48e een transfer heb gemaakt naar SBS."

Maar de verhouding mannen/vrouwen van 40-plus op tv is scheef.

"Dat is nou eenmaal zo. Mannen conserveren misschien beter. Ik heb daar geen mening over. Ik zit in een clubje met vrouwen, dat klinkt een beetje truttig, die allemaal ouder en allemaal nog druk zijn: Caroline Tensen, Astrid Joosten, Anita Witzier, Karin Bloemen, Angela Groothuizen. Weet je wat belangrijker is dan leeftijd? Dat je je onderscheidt, anders bent, iets eigens hebt. Zolang de kijker jou leuk vindt is het ok."

Ik heb het gevoel dat je je niet helemaal uitspreekt. Misschien heb ik de vragen niet goed geformuleerd.

"Je hebt het allemaal goed geformuleerd, maar wat verwacht je dat ik zeg?"

Dat je het een schande vindt dat er niet goed genoeg gezocht werd naar een nieuw programma voor jou, omdat mannelijke programmamakers alleen denken aan programma's…

Lachend: "...met leuke jonge hertjes. Dat had jij gehoopt? En stel dat ik dat zou vinden, wat ik overigens niet doe. Denk je dat ik dat dan gezegd had? Tuurlijk niet, waarom zou ik dat doen?"

“Ik zou echt niet aan botox zijn begonnen als SBS dat als voorwaarde had gesteld”
Irene Moors

Hebben vrouwen op tv een houdbaarheidsdatum?

"Ik denk dat mijn houdbaarheidsdatum nog wel even doorloopt. Als je inwisselbaar bent komt er gewoon een jonger iemand. Ik vind het zorgwekkender dat er amper aanwas is. Waar zijn de nieuwe presentatrices? Chantal zit er al heel lang. RTL heeft Lieke (Van Lexmond, red.), maar die is ook over de dertig."

Welke hindernissen komt een vrouw van 48 tegen in de huidige tv-wereld?

"Ik word op dit moment geaccepteerd om wie ik ben en dat probeer ik zo lang mogelijk vol te houden. Maar ik doe geen concessies meer. Ik zou echt niet aan botox zijn begonnen als SBS dat als voorwaarde had gesteld. Ik ben bij die zender terechtgekomen om wie ik ben."

Vanaf 2 april is Irene Moors te zien in haar eerste SBS6-programma De Vreemde Eend.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie