Voor Donald Trump was het een week van uitersten. Op Super Tuesday nam hij een goede stap richting partijnominatie voor het Amerikaanse presidentschap, op donderdag werd hij verguisd door Republikeinse prominenten. Tijd om de tussenstand op te maken: hoe goed of slecht staat Trump er op dit moment voor?

Na afgelopen dinsdag is de strijd voor partijnominatie een stuk duidelijker geworden: Hillary Clinton is momenteel de favoriet bij de Democraten, Donald Trump neemt het voortouw bij de Republikeinen. Die laatste ligt echter wel om meerdere redenen onder vuur.

Er ligt een aanklacht bij het federaal hof wegens een vermeende frauduleuze Trump-opleiding, wat zijn imago tijdens de voorverkiezingen kan schaden. Op donderdag verscheen een open brief waarin tientallen Republikeinse kopstukken hun ongenoegen uitspreken over het voorgenomen beleid van Trump.

Tijdens de debatten richten Marco Rubio en Ted Cruz dan ook hun pijlen voornamelijk op de zakenman. Het lijkt erop dat Trump juist door de ophef garen spint bij een groot deel van de bevolking, maar hoe goed staat hij er nu werkelijk voor?

Tussenstand voorverkiezingen

Allereerst is het nuttig om de tussenstand op te nemen na Super Tuesday. Trump heeft tijdens de Republikeinse voorverkiezingen al tien van de vijtien staten gewonnen. Op zichzelf staand zegt dat niet alles, vanwege de ingewikkelde puntentellingen in bepaalde staten.

Uiteindelijk gaat het om het aantal kiesmannen dat elke kandidaat weet te verzamelen. Daarop is duidelijk te zien dat Trump een goede voorsprong heeft op zijn rivalen Cruz en Rubio. Het is echter ook duidelijk dat de kandidaten nog een lange weg te gaan hebben om zichzelf als partijkandidaat verkiesbaar te mogen stellen.

Polls

Om de voorverkiezingen in de overige staten te kunnen voorspellen, worden door verschillende onderzoeksbureaus polls gehouden. Op wie zou u op dit moment stemmen? Dat heeft een aantal haken en ogen, maar het is een redelijke indicator voor de populariteit van een kandidaat.

Uit de verzamelde polls van website Fivethirtyeight wordt duidelijk dat Trump na een moeizaam begin ineens de publieke voorkeur achter zich kreeg. Vanaf dat moment heeft de zakenman zichzelf een onsterfelijk imago aangemeten. Zijn controversiële uitspraken vallen goed bij een groot deel van de bevolking.

Het gevaar schuilt volgens politiek analyst Nate Silver echter in de polariserende werking van Trump. Je houdt van hem, of je haat hem. De Trump-haters worden nu echter verdeeld onder Cruz, Rubio en minder grote concurrenten zoals Kasich en Carson (die inmiddels uit de race is gestapt). Daardoor is er geen prominente antistem voor Trump beschikbaar, wat de zakenman in de kaart kan spelen.

In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen

In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen
In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen

Animatie door in60seconds.nl

Geld

Het voeren van een presidentscampagne is een kostbare investering. Kandidaten reizen alle staten af om medestanders te winnen. Een volledig campagneteam moet binnen een aantal maanden uit de grond worden gestampt voor publiciteit. Reclamespotjes worden ingekocht om beleidspunten te communiceren, of om tegenkandidaten zwart te maken.

De diepte van de schatkist is geen ultieme maat voor de kansen van een kandidaat, maar het geeft wel aan waar de grenzen van iemands campagne liggen. Wat dat betreft staat Trump er nog niet florissant voor. Hij heeft zelf echter vanaf het begin gezegd dat hij onafhankelijk wil blijven en geen donaties van Wall Street wil ontvangen.

Steunbetuigingen

Een prominent partijlid dat zich achter aan kandidaat schaart, kan eveneens veel invloed op de voorverkiezingen hebben. Volgens Fivethirtyeight is het zelfs een van de belangrijkste indicatoren of een kandidaat de voorverkiezingen gaat winnen. Hoe staat Trump er qua steunbetuigingen voor?

Geloofwaardigheid

Door verschillende kandidaten wordt de geloofwaardigheid van Trump aan de kaak gesteld. In een open brief wordt gewaarschuwd dat Amerika met Trump als president minder kans op een veilige en voorspoedige toekomst heeft. En zijn imago kan ook eventueel worden geschaad door een vermeende fraudezaak.

De website Politifact houdt uitspraken van politici tegen het licht en checkt ze op waarheid. Hoe vaak liegt een politicus? Wanneer spreekt hij of zij de waarheid? Elke presidentskandidaat is door de website meerdere keren gecheckt, en Trump komt daar niet goed vanaf.

Sleutelstaten

Hoe nu verder? The New York Times heeft voor elke Republikeinse kandidaat een aantal sleutelstaten op een rijtje gezet. Welke staten moeten Trump, Rubio en Cruz sowieso winnen om op de route naar een overwinning te blijven? Een aantal zuidelijke staten zijn al aan de beurt geweest.

Trump heeft moet zijn kiezers voornamelijk in het zuid-oosten van de Verenigde Staten overtuigen. Zijn gebied heeft veel overlap met concurrent Ted Cruz. Anders gezegd: elke overwinning van Trump in die gebieden, schaadt de kansen van Ted Cruz direct. Rubio moet zich meer richten op het noord-oosten, waar het grootste deel van zijn aanhang zit.

Conclusie

Feit is dat Donald Trump een van de minst conventionele kandidaten is die het zo ver in de voorverkiezingen schopt. Op een aantal belangrijke punten scoort de zakenman ronduit zwak, maar de tussenstand liegt niet. Trump is op dit moment de grootste kanshebber voor een Republikeinse nominatie.

In de polls en de voorlopige tussenstand staat Trump fier bovenaan in de Republikeinse voorverkiezingen. Hoewel veel analysten waarde hechten aan de voorspellende waarden van campagnebudget, geloofwaardigheid en steun van prominente leden hechten, slaan deze regels blijkbaar nog niet op Donald Trump.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend