Twaalf jaar hebben fans er op moeten wachten, maar zondag is het eindelijk zo ver op televisie: Joey, Monica, Phoebe, Rachel, Ross zijn weer samen. De cast van Friends komt bij elkaar om regisseur James Burrows te eren en de fans eindelijk te geven wat ze al zo lang willen.

Helemaal samen zijn ze niet: Chandler (Matthew Perry) zit in Londen voor een toneelstuk, dus hij ontbreekt, maar de andere vijf zijn eindelijk weer bij elkaar. De laatste keer dat dat gebeurde was in mei 2004, toen de zes vrienden afscheid namen in het appartement van Monica en Chandler. 

In september 1994 werd het startschot gegeven voor wat een van de populairste series ooit zou worden. 235 afleveringen volgden, waarin we de zes zagen daten, trouwen, scheiden, ouders worden, aan hun carriére zagen werken en bovenal de beste vrienden zagen worden.

Ook op de set hadden de zes het leuk met elkaar en dus was na die laatste aflevering één ding duidelijk: ze bleven vrienden. Niet alleen Monica, Chandler, Phoebe, Ross, Rachel en Joey, maar ook Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow, David Schwimmer, Jennifer Aniston en Matt LeBlanc.

Iedereen ging zijn eigen weg, maar regelmatig kwamen ze bij elkaar terug: ze verschenen in elkaars series, steunden elkaar tijdens premiéres en waren op elkaars bruiloft. De band was er en blijft er ook. Van Aniston weten de meeste mensen wel wat ze is gaan doen (al is het maar vanwege haar huwelijk met Brad Pitt), maar de rest van de Friends zijn wat op de achtergrond verdwenen. Wat hebben zij de afgelopen twaalf jaar zoal gedaan?

Courteney Cox

Courteney Cox

Courteney Cox (51)

Cox was volgens Friends-producenten geknipt voor de rol van Rachel, maar zelf wilde ze Monica spelen. Dat bleek de juiste keuze: de neurotische zus van Ross, die met haar obsessie voor schoonmaken en koken regelmatig voor gegrinnik zorgde, werd door Cox perfect geportretteerd. 

Nog tijdens de opnames van Friends liet Cox al zien dat ze niet alleen grappig kan zijn: in horrorfilms Scream, Scream 2 en Scream 3 liet ze een hele andere kant van zich zien. 

Na het floppen van dramaserie Dirt (2007) lukte het de actrice in 2009 om een serie te vinden die beter bij haar paste: die van alleenstaande moeder Jules in de komedieserie Cougar Town. Zes seizoenen lang duurde de komedieserie, waarin Friends-collega's de revue passeerden.

Momenteel is de actrice bezig met de opnames van de film Mothers and Daughters.

Matthew Perry

Matthew Perry

Matthew Perry (46)

Perry en Matt LeBlanc waren meteen een duo: de sarcastische Chandler en de ietwat dommige Joey vulden elkaar op perfecte manier aan en de acteurs hadden zichtbaar lol in hun werk.

Na succesvol te zijn afgekickt van een drugs- en alcoholverslaving waar hij tijdens Friends mee kampte en officieel afscheid te hebben genomen van zijn vijf vrienden, ging Perry op zoek naar een nieuwe klus.

Die vond hij in 2006 in de serie Studio 60 on the Sunset Strip. Helaas duurde het niet lang voor de stekker uit de komedie werd getrokken: na 22 afleveringen was het gedaan. Dat bleek een trend in de carrière van de acteur: ook komedieseries als Mr Sunshine en Go On werden nooit een langer leven gegeven dan één seizoen.

De acteur lijkt ruim elf jaar na het einde van Friends nu eindelijk weer een succes te hebben gevonden: de serie The Odd Couple krijgt in elk geval een tweede seizoen en hij speelt in toneelstukken. 

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow (52)

De excentrieke Phoebe, die met haar vreemde liedjes en tragische geschiedenis de harten won van fans, werd door Lisa Kudrow op geheel eigen wijze geportretteerd.

De actrice kon vrijwel meteen na het aflopen van Friends aan de slag: niet alleen speelde ze de hoofdrol in de HBO-serie The Comeback, maar ze schreef de serie ook. Een seizoen kreeg ze, maar in 2014 mocht ze nog eens een tweede maken. De serie Web Therapy kreeg langer de tijd: 176 afleveringen lang speelde Kudrow de neurotische therapeute Fiona Wallice.

In 2016 zal Kudrow te zien zijn in films als The Girl on the Train en Neighbors 2: Sorority Rising.

David Schwimmer

David Schwimmer

David Schwimmer (49)

Niemand had Ross beter kunnen spelen dan David Schwimmer: de rol werd speciaal voor hem geschreven, omdat de producenten de acteur zo graag wilden hebben.

Hoewel hij tijdens de opnames van Friends nog in flink veel films speelde, veranderde dat na de opnames. Schwimmer verdween grotendeels uit de spotlights.

Dat betekent niet dat hij stil heeft gezeten: niet alleen sprak hij de stem in van giraffe Melman in Madagascar ook regisseerde hij verschillende afleveringen van de komedieserie Little Britain, speelde hij een legercommandant in Band of Brothers en werkt hij als producent. Binnenkort is hij te zien als de vader van Kim Kardashian in de serie over de rechtszaak rondom O.J. Simpson.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston (47)

Het had niets gescheeld of Aniston had nooit in Friends gespeeld: ze overwoog te stoppen met acteren na het herhaaldelijk mislukken van verschillende series waar ze eerder in speelde. De rol van Rachel bleek haar echter op het lijf geschreven en tien seizoenen later was ze niet alleen een bekende actrice, maar ook een inspiratiebron voor kapsels en "America's Sweetheart".

Naast regelmatig in roddelbladen verschijnen vanwege haar veelbesproken huwelijk met Brad Pitt en haar meest recente huwelijk met Justin Theroux, werkt Aniston ook keihard aan haar filmcarrière.

Geen van de andere Friends is zo vaak te zien in goedbekeken films als de actrice. Zo speelde ze in Bruce AlmightyAlong Came Polly, Horrible Bosses en Cake. Momenteel werkt ze aan drie verschillende films die in 2016 moeten uitkomen.

Matt LeBlanc

Matt LeBlanc

Matt LeBlanc (48)

LeBlanc won met name vrouwenharten met zijn vertolking van charmeur Joey. Hoewel een beetje dommig, wist hij iedere vrouw om de vinger te winden met de simpele zin "How You Doin'?".

De acteur leek al meteen de meest succesvolle te worden van zijn collega's: zijn personage kreeg als enige een spin-off. Joey flopte echter al na twee seizoenen, waardoor LeBlanc toch echt op zoek moest naar een nieuw personage.

Inmiddels heeft hij die gevonden in de serie Episodes waar hij zichzelf speelt. De serie loopt nog altijd en dus zit LeBlanc voorlopig niet zonder werk. Mocht Episodes toch nog floppen heeft de acteur nog een back-up: binnenkort begint hij officieel als presentator van Top Gear.

De opnames van de reünie worden zondag op de Amerikaanse televisiezender NBC uitgezonden.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend