Na negen Eredivisieduels op rij zonder zege en een zevende plaats in de Eredivisie zit Feyenoord in een diepe crisis. NU.nl vraagt aan vijf oud-Feyenoorders: Hoe komt de club er weer bovenop?

Pierre van Hooijdonk, won als speler UEFA Cup met Feyenoord in 2002
"Feyenoord heeft nu jongens nodig die 'schijt' hebben aan de druk in De Kuip en zich niet verstoppen. Spelen in De Kuip kan namelijk een voordeel zijn, maar dat is nu niet meer het geval." 

"Je hoort als speler van Feyenoord het gemompel en gevloek vanaf de tribune en juist op die momenten moet je sterk genoeg zijn om voor een riskante oplossing te kiezen in plaats van een balletje breed. Ze moeten gewoon uitstralen: Ik ben niet bang."

"En natuurlijk wordt de slechte serie dan een keer doorbroken. Dat wil niet zeggen dat ze dan meteen tien wedstrijden op rij gaan winnen, maar dat het makkelijk beter kan is wel duidelijk. Het hoort niet bij een club met de status van Feyenoord om zeven wedstrijden op rij te verliezen."

“Feyenoord heeft nu jongens nodig die ‘schijt’ hebben aan de druk in de Kuip en zich niet gaan verstoppen.”
Pierre van Hooijdonk

Rob Jacobs, was trainer van Feyenoord in het seizoen 1988/1989
"De spelers moeten zich weer eens het snot voor de ogen werken en een georganiseerd front vormen. Op Jens Toornstra na speelt namelijk niemand meer vanuit zijn taak bij Feyenoord. Eljero Elia loopt alleen als hij de bal heeft. Karim El Ahmadi rent steeds naar voren, terwijl hij nooit een doelpunt maakt. Wat gaat hij daar doen?"

"De backs Miquel Nelom en Rick Karsdorp staan rond de middenlijn. Dat kan toch niet. Bij balverlies komt Sven van Beek daardoor meteen onder druk te staan en die maakt de meest amateuristische fouten. Het ligt kortom aan de spelers zelf. Giovanni van Bronckhorst eruit gooien heeft geen enkele zin, al zou elke andere trainer bij zo'n reeks nederlagen allang ontslagen zijn."

“El Ahmadi rent steeds naar voren, terwijl hij nooit een goal maakt. Wat gaat hij daar doen?”
Rob Jacobs

"Het verbaast me wel dat er na zoveel nederlagen geen reactie komt. Zeven nederlagen, dat laat je toch niet gebeuren? Toen met 10-0 van PSV verloren was, werd er een paar dagen later wel gewonnen van VVV-Venlo. Jean-Paul van Gastel en Jan Wouters moeten toch ook zien wat voor fouten er gemaakt worden? Zeker Wouters, die heeft aardig wat ervaring als speler én als trainer. Nu moet Dick Advocaat dat dan maar doen."

"Overigens moeten we niet doen alsof er voor de winterstop heel veel beter gespeeld werd. Toen ging het met heel veel geluk, maar werden wel de punten gepakt. Ik heb Feyenoord dit seizoen maar één helft echt goed zien spelen en dat was in oktober uit bij sc Heerenveen. Halverwege was het 5-0. Ik zou zeggen: geef de basisploeg van die wedstrijd nu weer de kans. Ze hebben bewezen dat ze het kunnen."

John de Wolf, werd als speler kampioen met Feyenoord in 1993
"Veel mensen zullen nu roepen dat Feyenoord kei- en keihard moet trainen, maar dat zegt niet alles. Houd het bij goed en scherp trainen en dan tijdens de wedstrijden niet in je broek poepen van angst. Zondag tegen Roda JC moeten ze gewoon durven aanvallen."

"Dat zal niet makkelijk zijn. De kritiek zit ook in de koppies van de spelers, terwijl ze zich daar juist voor moeten afsluiten. Gelukkig weet Advocaat hoe hij de druk bij spelers kan weghalen. In mijn ogen is hij dus een prima versterking. Wel een beetje jammer dat het een noodgreep is, maar beter laat dan nooit."

"En wie weet worden ze nog derde en pakken ze de beker. Dat is het hoogst haalbare. Al wordt het al lastig om de finale van de beker te halen, want AZ is momenteel dé ploeg in vorm. Maar goed, in deze vorm is elke tegenstander lastig voor Feyenoord."

“Een beetje jammer dat de komst van Advocaat een noodgreep is, maar beter laat dan nooit”
John de Wolf

Rinus Israël, won als aanvoerder de Europa Cup I met Feyenoord in 1970
"Ze moeten zondag gewoon winnen van Roda JC. Als dat niet lukt wordt het bijna onmogelijk om derde te worden en dat zou wel heel dramatisch zijn. Roda lijkt me een geschikte tegenstander om ervoor te zorgen dat er weer wat meer zelfvertrouwen komt, want dat is door zo’n reeks nederlagen tot een nulpunt gedaald."

"Misschien heeft het halen van Dick Advocaat ook een positief effect. Hopelijk kan hij Van Bronckhorst meegeven dat hij minder met zijn spelers moet rouleren. Als ik naar Feyenoord kijk, dan is de rolverdeling namelijk niet duidelijk. Er moeten meer vastigheden in het elftal gebouwd worden."

"Dat komt ook doordat er belangrijke spelers vertrokken zijn en daarvoor zijn spelers teruggekomen die geen zekerheid zijn voor het eerste elftal, dat is te zien. De algemeen directeur Eric Gudde heeft er mede voor gezorgd dat Feyenoord financieel gezond is, maar het zal nog wel even duren voordat ze het elftal ook echt kunnen versterken."

Regi Blinker, werd als speler kampioen met Feyenoord in 1993
"Ik denk dat ze nu al een goede zet hebben gedaan door Dick Advocaat als adviseur bij de technische staf te halen, al had ik liever Wim Jansen als klankbord van Van Bronckhorst gezien. Ik heb namelijk heel prettig met Jansen gewerkt toen hij mijn trainer was bij Feyenoord en Celtic."

"Maar Advocaat is ook iemand met een duidelijke mening, die zegt echt waar het op staat. Die frisse wind is ook nodig, zo doorsukkelen is geen optie. Advocaat is bovendien een man waar de spelers tegenop kijken en dat kan geen kwaad."

“Ik had liever Wim Jansen als adviseur gezien dan Advocaat”
Regi Blinker

"Hopelijk kan hij snel de vinger op de zere plek leggen. Ik kan dat nu in ieder geval niet. Deze selectie moet veel beter kunnen, daar ligt het niet aan. Afgelopen zomer dacht ik nog dat een kampioenschap aanstaande was. Er zijn geen rare aankopen gedaan."

"Ongelooflijk dat het nu alsnog zo fout gaat. Toch sluit ik niet uit dat Feyenoord die twee wedstrijden in de eigen Kuip wint en de beker pakt. En derde worden in de Eredivisie is ook niet onmogelijk. Maar zelfs als dat gebeurt, kun je niet spreken van een geslaagd seizoen. Dat mag gewoon niet na zo'n slechte serie. Zeven keer op rij verliezen is rampzalig."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend