De Huishoudbeurs trekt de laatste jaren tussen de 200.000 en 250.000 bezoekers. Slechts 9 procent van deze bezoekers is man, terwijl het huishouden zich de laatste jaren heeft gemoderniseerd en de zorgtaken worden verdeeld tussen man en vrouw. Is de 71e editie van de Huishoudbeurs achterhaald?

"De doelgroep van de Huishoudbeurs is wat conservatiever in hun taakverdeling en bestaat vooral uit oudere vrouwen. Het is heel traditioneel en commercieel", vindt Irene de Bel, hoofdredacteur van tijdschrift Opzij. "Maar het huishouden is veranderd: er werken veel meer mannen mee bij de huishoudelijke taken."

Daarom zou De Bel het een goed idee vinden als de beurs zich meer op de zorgtaken van de man zou richten. Tijdens edities van vorige jaren probeerde de Huishoudbeurs al meer interesse bij de mannelijke doelgroep te creëren door een stand met bier en bitterballen te openen.

"Dat is toch net alsof je je kind afzet bij een soort crèche?", aldus de Bel. "Zet je daar je man even neer. Of ze mogen mee om alle gekochte spullen dragen als pakezels."

Associatie

Volgens Wil Portegijs, onderzoeker naar emancipatie bij het Sociaal Cultureel Planbureau, laten de bezoekcijfers een bepaalde associatie zien. "Aan de sekseverdeling onder de bezoekers kun je wel aflezen dat het huishouden nog steeds geassocieerd wordt met vrouwen. Ook al vinden we het huisvrouwenbestaan tegenwoordig wat beperkt, en hebben de meeste vrouwen tegenwoordig een (deeltijd)baan." 

Toch is het concept niet achterhaald, vindt Portegijs. "Dat neemt niet weg dat het wel degelijk een belangrijke taak blijft en dat mensen dus geïnteresseerd zijn in de nieuwste snufjes op dat gebied, ook wat betreft het efficiënter doen van het huishouden, is niet gek."

Ook De Bel vindt de beurs, ondanks de conservatieve doelgroep, niet gedateerd. "De bezoekcijfers laten zien dat de Huishoudbeurs niet achterhaald is. Het evenement trekt elk jaar toch ontzettend veel vrouwen die op zoek zijn naar goedkope producten en aanbiedingen."

“We zijn een lifestylebeurs, richten ons alleen op de vrouw, en dat stukje huishouden komt er gewoon bij ”
Nicole Mengerink

Zorgtaken

"Wij richten ons inderdaad niet op de zorgtaken van de man", aldus beursmanager Nicole Mengerink. "De reden daarvoor is dat we ons ook niet op de zorgtaken van de vrouw richten. We zijn een lifestylebeurs, richten ons alleen op de vrouw, en dat stukje huishouden komt er gewoon bij. Vrouwen komen hier voor een dagje uit, niet alleen meer voor het huishouden."

Dat blijkt ook uit een enquête van de Huishoudbeurs onder de bezoekers van vorig jaar. Nog maar 49 procent van de bezoekers bezoekt de beurs voor de producten en diensten die daar verkocht worden. Zeker 92 procent van de bezoekers gaat naar de beurs voor het 'dagje uit-aspect'.

Buiten de huishoudelijke producten die er verkocht worden, en de trends op het gebied van huishouden die uitgelicht worden, zijn er ook andere dingen te doen, zegt Mengerink. "De nieuwste trends op het gebied van wonen, een modellenconventie, workshops, en veel meer. Er is zoveel te doen, je kan er een hele week mee vullen."

Merk

Volgens Mengerink werkt de naam van de beurs tegen. "Wij vragen ons ook elk jaar af waarom het nog Huishoudbeurs heet." Het is volgens haar inmiddels veel meer dan alleen een beurs gericht op huishouden.

Toch wordt de naam Huishoudbeurs behouden, vanwege de naamsbekendheid van 98 procent. "Het is geen achterhaalde beurs gericht alleen op huishouden. Het is een lifestylebeurs, gericht op vrouwen die op zoek zijn naar een leuk dagje uit."

Het evenement werd in 1950 voor het eerst georganiseerd en vond in de beginjaren meerdere keren per jaar plaats. De 50.000 bezoekers van de eerste editie konden onder meer kennismaken met nylon handschoenen, het schuimrubberen matras, de staalwolspons en de synthetische vaatdoek.

De kritiek die geuit wordt vanwege het gebrek aan aandacht op de zorgtaken van de man op de Huishoudbeurs, lijkt zelf achterhaald. Het idee achter de beurs is in de loop der jaren veranderd en de focus op het huishouden is verschoven naar lifestyle. Alleen de naam moet nog worden veranderd in een naam die beter bij het lifestyle-evenement past om vooroordelen tegen te gaan.

De Huishoudbeurs vindt dit jaar plaats van 20 februari tot en met 28 februari.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend