Voor de zestigste keer ontvangt Ajax zondag Feyenoord in eredivisieverband. De Amsterdammers hebben een positieve balans met 32 zeges en elf nederlagen. Zestien keer leverde de Klassieker geen winnaar op. Een terugblik op vijf memorabele edities.

1 november 1975: Alsof Ruud Geels uit de lichtmast kwam vallen

Het is de wedstrijd van Ruud Geels. De spits van Ajax scoort op een herfstavond in het Olympisch Stadion liefst vijf keer in de met 6-0 gewonnen topper tegen Feyenoord. Vooral zijn tweede goal, de 3-0, is spectaculair. Na een voorzet van Gerrie Mühren vliegt Geels horizontaal door de lucht en kopt de bal snoeihard binnen. Hij springt zo hoog dat Feyenoord-aanvoerder Willem van Hanegem na de wedstrijd zou zeggen dat hij "dacht dat die Geels uit een lichtmast kwam vallen". Enkele weken later wordt de kopgoal verkozen tot het Doelpunt van het Jaar in de eredivisie.

Ajax-Feyenoord 6-0 (1975)
Ajax-Feyenoord 6-0 (1975)

18 september 1983: Johan Cruijff hard onderuit in Amsterdam

In zijn laatste jaar als voetballer, het seizoen 1983/1984, wil hij met de grote rivaal Feyenoord revanche nemen op Ajax, de club waar hij vanwege ruzie met het bestuur vertrokken is. Johan Cruijff slaagt in zijn missie. Hij wint de titel én de beker met de Rotterdammers, terwijl Ajax niet verder komt dan de derde plaats in de eredivisie. Toch gaat het ook in dat seizoen een keer flink mis voor Cruijff. Nota bene op bezoek bij Ajax wordt Feyenoord, met ook Ruud Gullit in de gelederen, weggevaagd. Het Deense talent Jesper Olsen is die regenachtige middag in september niet te houden voor de Feyenoord-defensie. Marco van Basten evenmin. De Amsterdammers winnen in het Olympisch Stadion met 8-2.

Ajax-Feyenoord 8-2 (1983)
Ajax-Feyenoord 8-2 (1983)

12 februari 1995: Een van de hoogtijdagen van het 'Gouden Ajax'

Zelfs een gehavend Ajax is in 1995 te sterk voor Feyenoord. Het zijn de hoogtijdagen van de ploeg van trainer Louis van Gaal, die drie maanden na de Klassieker in Amsterdam de Champions League zal winnen. Tegen de eeuwige rivaal uit Rotterdam moet de trainer puzzelen. Jari Litmanen, Ronald de Boer, Edgar Davids en Frank Rijkaard zijn er niet bij, maar met Clarence Seedorf centraal achterin kan het ook. Het gelegenheidsmiddenveld Finidi George-John van den Brom-Winston Bogarde blijkt ook te renderen, vooral dankzij de uitblinkende Nigeriaan. Nadat Jozsef Kiprich een grote kans onbenut laat op 2-0 voor Feyenoord, schiet Finidi de 1-1 binnen. Treffers van Frank de Boer, Peter van Vossen en Danny Blind helpen Ajax vervolgens aan een 4-1 zege.

Ajax-Feyenoord 4-1 (1995)
Ajax-Feyenoord 4-1 (1995)

13 mei 2001: Twee goals van een mislukte Feyenoord-spits

Hij staat op een lijstje met Hans Posthumus, Clyde Best, Aurelio Vidmar, Tati Montoya en Danko Lazovic; het lijstje met mislukte Feyenoord-spitsen. In zijn vier jaar in Rotterdam maakt David Connolly maar zeven eredivisiedoelpunten en excelleert hij alleen wanneer hij op huurbasis een niveau lager speelt bij Excelsior. Toch zullen ze de kleine Ier nooit vergeten in De Kuip. Vlak voor zijn vertrek naar Wimbledon is Connolly op een zonnige meidag namelijk de grote uitblinker tegen Ajax. In de Arena brengt hij Feyenoord twee keer op voorsprong (1-0 en 3-2) en helpt de ploeg van trainer Bert van Marwijk zo aan een sensationele 4-3 overwinning.

Ajax-Feyenoord 3-4 (2001)
Ajax-Feyenoord 3-4 (2001)

28 augustus 2005: De voorlopig laatste zege van Feyenoord

Het is de wedstrijd van 'K2': het Rotterdamse spitsenduo Dirk Kuijt-Salomon Kalou. In de eerste helft scoort de Ivoriaan op aangeven van de Katwijker 1-0, waarna de rollen zijn omgedraaid bij de 2-0 van Kuijt. Angelos Charisteas, de Griekse spits die later nog voor Feyenoord zou spelen, brengt de stand terug tot 2-1, maar verder komt Ajax niet. De vooralsnog laatste overwinning van Feyenoord in de Arena is daarmee een feit. Als de Rotterdammers later in het seizoen ook de Klassieker in De Kuip winnen (3-2) is het seizoen voor veel Feyenoord-supporters al bijna geslaagd.

Ajax-Feyenoord 1-2 (2005)
Ajax-Feyenoord 1-2 (2005)

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend