Universiteit van Nederland: Mag de politie jouw computer hacken?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week: Hoe werkt recht op het internet?

De colleges worden deze week gegeven door dr. Bart Schermer, specialist Internetrecht van de Universiteit Leiden. 

Hoe krijg je die ene gênante foto weer van het internet af?

Allemaal leuk en aardig dat iedereen tegenwoordig overal foto's van maakt, maar wat als die ene gênante foto van jou nou op het wereldwijde web gaat rondslingeren? Heb jij zo'n foto ergens staan en wil je dat die verdwijnt?  Ben je al begonnen met het indienen van een vergeetverzoek bij Google? Schermer legt uit of je recht op privacy ook op het internet geldt of dat je je er bij neer moet leggen.

Wie is er eigenlijk de baas op het internet?

Heb jij er ooit bij stil gestaan hoe het internet ontstaan is? En heb je wel eens nagedacht over wie er sindsdien eigenlijk de baas is over datzelfde internet? Schermer heeft antwoord op die vraag. 

Mag de politie jouw computer hacken?

Lag de politie vroeger met een verrekijker in de bosjes te loeren naar een verdachte van een misdrijf, tegenwoordig zou de politie het liefste de computer van een verdachte hacken. Maar mag de politie dat wel? Schermer  legt uit welke opsporingsbevoegdheden de politie heeft in onze moderne, digitale wereld. Van gluren op je Facebook tot aan het inzetten van een virtueel kind om kinderpornoverdachten op te sporen: hoe ver mag de politie gaan?

Kun je de gevangenis in gaan voor het downloaden van een film?

Iedereen weet dat het eigenlijk niet hoort, maar omdat het massaal wordt gedaan, heb jij het ook wel eens gedaan: illegaal downloaden. Maar als je die film alleen thuis kijkt, is er niks aan het hand, toch? Schermerlegt uit dat men daar tot voor kort mee weg kon komen, maar dat je dankzij het Europese Hof misschien binnenkort wel een agent op de stoep hebt staan.

Waarom ben je ook een dief als je iets steelt in een online computerspel?

In 2005 stak Qiu Chengwei, een 41-jarige gamer, de 26-jarige Zhu Caoyuan neer, nadat Zhu een zwaard van Qiu gestolen had in een online game en dat voor 500 dollar verkocht had op E-Bay. Qiu had Zhu eerst aan willen geven bij de politie, maar in China is er nou eenmaal geen wet voor "virtuele diefstal". Waarom je in Nederland sinds kort wel veroordeeld kunt worden voor virtuele diefstal, dat hoor je van Schermer.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie