
Hoe zijn de namen van onze kinderen aan het veranderen?
"De trends op namengebied gaan sowieso erg langzaam", weet Bloothooft, naamdeskundige aan de Universiteit Utrecht. "Namen verdwijnen over het algemeen pas na tien tot twintig jaar. Dat is ongeveer de duur van een generatie."
Sommige namen zijn nagenoeg immuun voor trends, zegt Bloothooft. "Die verdwijnen nooit. Denk aan David of Daniël, wat namen uit het Oude Testament zijn." Die traditionele namen zijn vooral populair onder hoger opgeleiden of huishoudens met bovengemiddeld inkomen.
"Als zij kinderen krijgen, dan kijken ze vooral naar traditionele namen uit het Nederlands, Scandinavisch of het Oude Testament. Ook halen zij vaak namen uit de natuur, zoals Merel of Iris."
Regionaal
Het vooroordeel over typische grachtengordelnamen klopt volgens de naamdeskundige dan ook. In die kringen krijgen kinderen vaak namen zoals Sterre, Wolf en Vlinder. "Dan heb je het inderdaad over een groep met hoge opleiding en hoog inkomen. Die neigen toch meer naar zulke inspiratiebronnen."
Ook op provinciaal niveau zijn er verschillen te vinden de namen die mensen hun kinderen geven. "Zeeland heeft ook vaak traditionele namen. In de top drie van dit jaar staan bijvoorbeeld Cornelis en Johannes. In Friesland was de typisch Friese naam Hidde het populairst."
Maar volgens Bloothooft zijn de verschillen op regionaal niveau verder vrij klein. Namen zijn voornamelijk gebonden aan de sociale status van een huishouden.
Lengte van namen
Er valt ook iets te zeggen over de lengte en originaliteit van namen. "Sinds de jaren tachtig en negentig zijn namen een stuk korter geworden. Tegenwoordig hebben veel jongensnamen maar één lettergreep. Die van meisjes hebben er vaak één of twee. Van oudsher zijn meisjesnamen iets langer vanwege de geslachtsaanduiding achter de naam, zoals -a, -tje of -inne."
Alsnog zijn er ouders die hun pasgeboren kindje een lange naam geven. In 2015 kreeg het meisje Indianola-Clara-Elizabeth de langste naam met 25 karakters. Bij de jongetjes was Jeanson-Markanthony de langste naam.
Ongeveer één op de tien kinderen die in de afgelopen zes jaar is geboren, heeft een zeldzame naam. Sinds 2010 werden 1.049.263 kinderen bij de SVB ingeschreven, waarvan 97.968 met een naam die slechts één keer voorkwam.
Unieke namen
Volgens Bloothooft bedenken ouders niet steeds meer of minder unieke namen. "Dat percentage blijft ongeveer gelijk. Jaarlijks komen er net zo veel namen uit het buitenland overwaaien als dat er verdwijnen."
Enkele opvallende namen die in 2015 opdoken zijn X'Jeàneyshá-Treángelys, Godmother, Blessing-VirginYah, D-gently, Tsz, Ifeadikachukwu, Dikshit en Zikoranaudodimma.
Bij sommige opvallende namen is de oorsprong wat eenvoudiger te achterhalen. Voetballers waren voor onder meer Lionel (21 keer), Zlatan (2) Rooney (1) en Mascherano (1) de inspiratiebron. De namen Moslim (1 keer), Halleluya (1), Amen (2) en Jood (1) kwamen uit het geloof.
Britney Spears
Over het ontstaan van populaire namen zegt de naamdeskundige: "Series en films veroorzaken zelden een echt sterke trend. Het komt bijna nooit voor dat een voornaam vanuit het niets enorm populair wordt en blijft." De populariteit van Britney Spears zorgde voor de laatste echt grote opkomst van een voornaam.
"Katja was al populair voordat de actrice Katja Schuurman bekend werd. Net als Sem, de naam van het kindje van Wendy van Dijk. Sommigen schreven de populariteit van die jongensnaam aan haar toe, maar die naam was al in trek voordat zij het gebruikte. Zij zette de trend niet, maar volgde hem." Zoals eigenlijk de meeste jonge ouders.