Universiteit van Nederland: Gaan gelovigen beter om met tegenslag

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week: Geloof in het dagelijkse leven. 

De colleges worden deze week gegeven door Ruard Ganzevoort, theoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Kun je beter met tegenslag omgaan als je gelooft?

Miljarden mensen ter wereld geloven in een Opperwezen. Wat heb je aan zo'n Opperwezen in je dagelijks leven? Biedt religie troost of maakt het je juist ook onzeker als God je lijkt te straffen? Ganzevoort onderzoekt hoe gelovigen omgaan met traumatiserende ervaringen. En maakt het daarbij ook nog uit of je gelooft dat er een hemel, een hel of zoiets als reïncarnatie bestaat?

Waarom staat er "God zij met ons" op ons geld als kerk en staat gescheiden zijn? 

In Nederland zijn kerk en staat gescheiden, maar wat betekent dat in de praktijk? Dat religie achter de voordeur thuishoort? Maar wat doet die uitspraak "God zij met ons" in dat geval op je geld? Ganzevoort (VU) legt je uit hoe de Nederlandse overheid van oudsher om probeert te gaan met religie en illustreert dat ook aan de hand van de uitdagende discussie over rituele slacht.

Als God almachtig is, waarom maken gelovigen zich dan druk als je hem beledigt?

Schrijver Gerard Reve schreef in de jaren zestig een nogal expliciete seksscène over God. Popster Madonna hing eens aan een kruis tijdens een optreden. Gevalletjes van godslastering of ordinaire aandachtrekkerij? En waarom zouden gelovigen zich daar eigenlijk druk over maken? God kan vast voor zichzelf opkomen. Ganzevoort legt uit of gelovigen een gebrek aan gevoel voor humor hebben of dat er meer aan de hand is.

Waarom hebben gelovigen vaak een probleem met homoseksualiteit?

Vanaf menig preekstoel is het verkondigd: homoseksualiteit is een zonde. Ganzevoort maakt duidelijk wat de Bijbel nu eigenlijk echt over homoseksualiteit zegt (en dat is niet eens zoveel) en welke alternatieve visies op homoseksualiteit bestaan binnen de kerk. En hoe gaan gelovige homoseksuelen daar vervolgens mee om?

Wordt iedereen spiritueel als religies verdwijnen?

In Nederland is de groep mensen die zegt "spiritueel" te zijn tegenwoordig even groot als de groep kerkgangers. Maar wat is dat eigenlijk, spiritualiteit? Ganzevoort vertelt hoe de mens al eeuwenlang een soort doe-het-zelf religie in elkaar knutselt, waarbij er ook ruimte is voor ook allerlei oudere tradities (de kerstboom) en andere vormen van devotie en spiritualiteit (Lourdes). Maar telt dat Boeddhabeeld dat in het tuincentrum te koop dan ook? 

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie