Vooruitblik tweede seizoenshelft: 'PSV kampioen, Elia explodeert'

Na een winterstop van bijna een maand barst dit weekend de eredivisie weer los. NU.nl blikt aan de hand van zes vragen aan drie kenners vooruit op de tweede seizoenshelft.

Welke club wordt kampioen?

Jan van Halst, analist FOX Sports: "Voorafgaand aan het seizoen zei ik PSV en daar houd ik het bij. PSV heeft namelijk de breedste en meest uitgebalanceerde selectie, al krijgen ze het wel zwaar omdat ze nog op drie fronten actief zijn. De wedstrijden in de KNVB-beker en de Champions League zullen veel kracht kosten."

John de Wolf, analist FOX Sports: "Het wordt echt heel spannend. Ik hoop dat Feyenoord aan het langste eind trekt, maar ik vrees dat ze toch te wisselvallig zijn in uitwedstrijden. Daarom zeg ik PSV, vooral vanwege de ervaring die ze met spelers als Andrés Guardado en Luuk de Jong in de ploeg hebben."

Aad de Mos, analist Ziggo Sport: "Ik denk ook PSV. Zij kunnen een tegenstander bij de strot pakken, maar ook op de counter spelen. Bovendien krijgen ze Ajax, hun grootste concurrent, nog thuis. Bij Ajax vertellen ze graag hoe goed ze zijn, maar ik moet het nog zien met talenten als Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Kasper Dolberg, die in de winterstop bij de selectie aansloten. En Feyenoord komt kwalitatief tekort voor de titel. Als Dirk Kuijt een mindere dag heeft, komen ze al in de problemen."

“Twente heeft een elftal zonder kop en staart'”
De Mos

Welke club gaat verrassen?

Van Halst: "FC Utrecht. Daar liep het voor de winterstop al aardig. En mocht Sébastien Haller vertrekken, dan hebben ze de herstelde Ruud Boymans nog achter de hand. Ze hebben het dus aardig voor elkaar en kunnen zomaar vijfde worden."

De Wolf: "Ik denk ook dat FC Utecht de goede prestaties van de eerste seizoenshelft een vervolg gaat geven. En ook FC Groningen zie ik in de top zes eindigen."

De Mos: "FC Utrecht en ADO Den Haag. ADO heeft net als Utrecht een aardige ploeg en bovendien met Henk Fraser een goede trainer. Ik vrees ook niet dat de problemen met de Chinese eigenaar een rol gaan spelen. Daar merken de spelers weinig van. Zolang iedereen zijn salaris krijgt is er niets aan de hand."

Wie wordt de best of the rest achter Ajax, PSV en Feyenoord?

Van Halst: "Vitesse. Die ploeg heeft veel talenten, die worden steeds beter. Ik denk ook niet dat het vertrek van trainer Peter Bosz een probleem wordt. De nieuwe hoofdtrainer Rob Maas werkte goed samen met Bosz en zal op dezelfde voet verder gaan."

De Wolf: "PEC Zwolle krijgt een boost, omdat trainer Ron Jans net heeft bijgetekend. Toch ga ik voor AZ als nummer vier. Met spelers als Ron Vlaar en Mounir El Hamdaoui hebben ze flink wat kwaliteit en ervaring. Ze horen in Alkmaar hoger te staan dan ze nu staan."

De Mos: "Vitesse. Hoe langer die jonge jongens met elkaar spelen, hoe beter het wordt. Dat zag je vorig jaar ook na de winterstop."

Blijft FC Twente in de eredivisie?

Van Halst: "Ja, via de play-offs blijven ze er met hangen en wurgen in. Ook als Hakim Ziyech nog vertrekt. Met Ziyech, Kamohelo Mokotjo en Felipe Gutierrez hebben ze nu een beetje dezelfde types op het middenveld. Een ervaren kracht erbij zou voor de balans niet slecht zijn."

De Wolf: "Ik denk juist dat Twente het alleen redt als ze de play-offs ontlopen. Tegen het vechtvoetbal van de Jupiler League-clubs wordt het niks. Dat is een heel ander spelletje. Ze moeten dus minimaal vijftiende worden en dat gaat ze lukken ook."

De Mos: "Ik heb er een hard hoofd in. Ik verwacht namelijk dat ze in de play-offs terechtkomen en dan kunnen ze zomaar tegen een zeperd aanlopen tegen NAC Breda of VVV-Venlo, zeker als Ziyech er niet meer bij is. Twente heeft nou eenmaal een elftal zonder kop en staart. Aanvallend is het niet goed genoeg en verdedigend is het een drama. En dan hebben ze ook nog een keepersprobleem zolang Sonny Stevens niet fit is."

“Bij Feyenoord heb ik nog niet de Elia gezien van FC Twente en Oranje, die in zijn eentje een hele verdediging aan gort speelde”
Jan van Halst

Welke speler wordt de smaakmaker van de tweede seizoenshelft?

Van Halst: "Eljero Elia gaat exploderen. Dat hoop ik echt. In de eerste seizoenshelft bij Feyenoord heb ik nog niet de Elia gezien van FC Twente en Oranje, die in zijn eentje een hele verdediging aan gort speelde. Dat komt natuurlijk doordat hij lange tijd weinig aan spelen was toegekomen. Zoiets blijft niet onbestraft."

De Wolf: "Guardado gaat weer heel belangrijk worden voor PSV. Ik vind dat een fantastische, strijdbare voetballer, die eigenlijk te goed is voor de eredivisie. In Spanje of Engeland kan hij ook zo mee."

De Mos: "Haller kan nog beter worden bij FC Utrecht. Hij heeft echt een neusje voor de goal, al weet ik niet of zijn handelingssnelheid hoog genoeg is om de absolute top te halen."

“Ze horen in Alkmaar hoger te staan dan ze nu staan”
John de Wolf

Komt PSV nóg verder in de Champions League?

Van Halst: "Nee. Dat PSV erin slaagde Manchester United uit te schakelen had namelijk voor een groot deel te maken met onderschatting bij United. Bij Atletico kennen ze het woord onderschatting niet. Dat is één grote vechtmachine."

De Wolf: "Nee. Atletico is een resultaatploeg en zeker over twee wedstrijden een maatje te groot voor PSV. Dat is overigens geen schande, hoor. PSV heeft al een fantastische prestatie geleverd door de laatste zestien te halen."

De Mos: "Ik zet Atletico Madrid in een rijtje met VfL Wolfsburg en Manchester United en die clubs heeft PSV verslagen. Bovendien heeft PSV bewezen dat het boven zichzelf uit kan stijgen in de Champions League. Het is dus zeker niet onmogelijk, dat is ook de les van de groepsfase."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie