Wordt dit het laatste voorspelbare EK allround?

In Minsk vindt dit weekend hoogstwaarschijnlijk het laatste 'traditionele' EK allround plaats, inclusief een 10 kilometer. Vanaf volgend jaar moet een nieuwe opzet ervoor zorgen dat de afnemende interesse voor allrounden in het buitenland een halt wordt toegeroepen.

"Het is erg cool als je de 500 meter en de 10 kilometer kunt combineren, maar als er heel weinig schaatsers zijn die het beide kunnen dan wordt het een heel saaie sport", schetst Jochem Uytdehaage, die het EK in 2002 en 2005 won, het 'allroundprobleem' binnen het schaatsen.

"Er zullen niet heel veel schaatsers zijn die er dit weekend aan te pas kunnen komen", vult Mark Tuitert aan, die in 2004 Europees kampioen werd. "Voor de sport is het daarom misschien wel goed als er vanaf volgend seizoen andere namen mee kunnen doen om de prijzen."

Dit weekend moeten de schaatsers nog een traditionele 'grote vierkamp' (500, 1500, 5000 en 10.000 meter bij de mannen; 500, 1500, 3000 en 5000 meter bij de vrouwen) afwerken, een opzet die bij de mannen al sinds het eind van de negentiende eeuw wordt gehanteerd.

Om het allrounden "aantrekkelijker en spannender" te maken - en volgens de KNSB "om te voorkomen dat het EK allround zou verdwijnen" - werd bij het congres van de internationale schaatsbond (ISU) in de zomer van 2014 een voorstel om de opzet van het EK vanaf het seizoen 2016-2017 aan te passen, met een ruime meerderheid aangenomen.

Volgens dat Poolse plan moeten de 10 kilometer (mannen) en de 5 kilometer (vrouwen) vervangen worden door een 1000 meter, maar dat format ligt nog niet definitief vast.

De KNSB heeft voor het komende ISU-congres een voorstel ingediend dat bij de mannen de 10.000 meter moet worden ingeruild door een 3000 meter, waardoor er een 'kleine vierkamp' (500, 1500, 3000 en 5000 meter) ontstaat.

Tussen 6 en 10 juni stemmen de ongeveer negentig bij de ISU aangesloten landen uit zes continenten hierover in het Kroatische Dubrovnik, waarbij een tweederdemeerderheid nodig is om het plan er doorheen te krijgen.

Creatiever

De kans dat het EK er volgend jaar hoe dan ook heel anders uit ziet is levensgroot en in beide voorstellen speelt de afnemende buitenlandse interesse in de lange afstanden een grote rol.

"Ik twijfel of ik het jammer vind dat de opzet van het EK gaat veranderen. Dat klinkt misschien gek, maar je moet reëel zijn; sport is ter vermaak", aldus Uytdehaage.

"Als er steeds minder mensen in geïnteresseerd zijn, dan moet je er iets aan doen. De bottomline is dat een allroundtoernooi nu te lang duurt. En op de lange afstanden zijn alleen de laatste ritten echt interessant."

"De 10 kilometer als losse afstand staat bovendien op de tocht en kan best eens sneuvelen, zeker als schaatsers het niet willen rijden en niet bereid zijn ervoor te trainen", vervolgt de tweevoudig olympisch kampioen van 2002 (5 en 10 kilometer). "Ik vind het in die zin niet onlogisch dat ze andere afstanden willen proberen op het EK."

"Wat ik niet snap is dat er binnen de ISU niet creatiever wordt gedacht. Waarom start je op de laatste afstand niet met de daadwerkelijke tijdverschillen zoals bij het langlaufen of snowboarden?"

“Ik heb me in mijn tijd als schaatser de pestpokken getraind om de 10 kilometer onder controle te krijgen.”
Mark Tuitert

Weemoed

Tuitert geeft toe dat hij "met weemoed" kijkt naar de plannen voor een verandering in het format van het EK.

"Ik heb me in mijn tijd als schaatser de pestpokken getraind om de 10 kilometer onder controle te krijgen. Het mooie van allrounden is dat het onderscheidend is, je moet de 500 meter en 10 kilometer aankunnen en dat is verdomd knap."

"Maar ik ben zeker niet tegen nieuwe dingen en snap de afweging dat je het toernooi makkelijker wilt maken, in de hoop dat je het aantrekkelijker maakt voor meer schaatsers. Het gaat er om dat er vaak nauwelijks spanning is bij het EK, dus het kan een goed idee zijn om een nieuwe opzet te gaan proberen. Het doet alleen wel pijn."

Het EK allround in de recente jaren

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Kramer

Dat een EK allround de laatste jaren nauwelijks spannend is, komt voor een belangrijk deel door de Nederlandse overheersing, vooral bij de mannen. In deze eeuw kwam het maar bij drie van de zestien toernooien voor dat het goud niet naar een landgenoot ging.

Die dominantie komt vooral op het conto van Sven Kramer, die sinds het seizoen 2006-2007 elk EK of WK allround waaraan hij meedeed op zijn naam schreef. De zevenvoudig Europees kampioen heeft al meerdere malen gezegd dat hij niet van plan is te starten op een EK 'nieuwe stijl'.

"Volstrekt belachelijk'', reageerde de Fries in De Telegraaf op de originele plannen uit 2014. "Dit is geen EK allround meer, maar een EK supersprint en heeft niets meer met allrounden te maken."

Bij de NK afstanden van vorige week herhaalde Kramer dat dit EK zijn laatste zal zijn als de hervormingsplannen doorgang zullen vinden.

"Na dit seizoen gaat alles richting de Spelen van 2018 op de 5 en de 10 kilometer", zei de kopman van Lotto-Jumbo in Thialf. "Ik ga me in de laatste jaren van mijn carrière niet druk maken om een 1000 of 3000 meter."

“Ik denk dat de rest van de schaatswereld er niet rouwig om zal zijn als Kramer niet meer zal starten.”
Mark Tuitert

Rouwig

Een nieuwe opzet, zeker als de 1000 meter blijft staan als vervanger van de 10 kilometer, is nadelig voor stayers als Kramer en maakt juist de weg vrij voor specialisten op de middellange afstand.

Zo meldde Kjeld Nuis bij de NK afstanden dat hij vanaf volgend seizoen best zou willen meedoen aan het EK allround. "Het lijkt me leuk om het in ieder geval een keer te proberen. Maar mijn persoonlijk record op de 5 kilometer staat op 7.21,30, daar moet zeker een minuut vanaf wil ik iets kunnen presteren", lachte de ploeggenoot van Kramer.

Tuitert verwacht ook dat een nieuwe opzet ervoor zal zorgen dat meer schaatsers interesse zullen tonen in het allrounden, omdat meer rijders kans gaan maken op een podiumplek.

"Je moet Kramer alle credits geven, hij heerst op het moeilijkste onderdeel van het schaatsen. Maar ik denk dat de rest van de schaatswereld er niet rouwig om zal zijn als hij niet meer zal starten bij het EK allround. Iedereen wil eer behalen en op de kortere afstanden is de concurrentie internationaal gewoon veel groter."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie