Entertainment in 2016: Oscars, het Songfestival, huwelijken en geboortes

NU.nl blikt vooruit op het Entertainmentjaar 2016 en zet de verwachte bevallingen, huwelijken, prijzen, belangrijkste mediavoorspellingen en meest verwachtingsvolle boeken, films en albums op een rijtje.

Te beginnen met de huwelijken die in het jaar 2016 gepland staan om voltrokken te worden.

Zo is bijvoorbeeld John Ewbank van plan om met zijn vriendin Kelly Weekers te trouwen. Het stel besloot in december 2015 elkaar het ja-woord te geven. Ewbank was eerder getrouwd met Vivian Reijs.

Ewbank zal het in 2016 nog druk gaan krijgen. Samen met Marco Borsato en Robin de Levita heeft hij aan de musical Sky gewerkt. Het stuk zal op 3 april in première gaan. 

Ook Nick Schilder vroeg zijn vriendin in 2015 ten huwelijk en lijkt in 2016 in het befaamde bootje te stappen. De 31-jarige zanger en zijn vriendin namen het besluit afgelopen juli.

Voormalig Big Brother-ster Kelly van der Veer maakte ook een verloving bekend. De transseksueel gaf geliefde Davy Vosmeer te kennen in het huwelijk te willen treden.

De trouwplannen zijn enigszins onder voorbehoud, omdat het stel al een keer eerder verloofd was. Die verloving werd toen echter verbroken.

Jim Bakkum is al getrouwd, maar wil in 2016 de huwelijksgeloften vernieuwen. Hij zal dat op 9 juni doen, de dag waarop hij exact vijf jaar met Bettina is getrouwd.

Geboorte

Als alles volgens plan verloopt zal 2016 het jaar worden waarin Arie Boomsma vader wordt. Hij en zijn vrouw Romy verwachten hun eerste kindje. Daarnaast verheugen zich ook Kim Kötter en Jaap Reesema op hun baby.

De BN-ers bevinden zich in goed gezelschap. Ook zanger John Legend en Chrissy Teigen verwachten een kindje in 2016. Daarnaast wacht Chelsea Clinton op haar tweede kindje.

Muziek

Adele was muzikaal gezien de grote winnaar van 2015 en alles wijst erop dat ze haar zegetocht dwars door 2016 gaat vervolgen. Haar album 25 zal naar verwachting nog enige verkooprecords breken en de Britse staat aan de vooravond van een omvangrijke tour die binnen enkele minuten uitverkocht raakte.

De grote vraag luidt: zal de zangeres haar stem kunnen behouden? In 2011 moest Adele grote delen van haar tournee annuleren, omdat haar stembanden waren beschadigd.

Songfestival

In mei 2016 verdedigt Douwe Bob de Nederlandse eer tijdens het Eurovisie Songfestival. Afgezet tegen het enigszins geflopte optreden van Trijntje Oosterhuis kan de Amsterdammer alleen maar meevallen.

Naar alle waarschijnlijkheid noteren we 2016 ook als het jaar waarin de rockband Guns N'Roses in de originele samenstelling  terugkeert en optredens zal geven. Een nieuw album lijkt al te zijn bevestigd.

Andere artiesten die in 2016 een nieuw album zullen uitbrengen zijn: David Bowie, Santigold, Beyonce, James Blake, Blink 182, Drake, PJ Harvey, Nine Inch Nails, Frank Ocean, Phoenix, Radiohead, Bruce Spingsteen, Kanye West, Skunk Anansie, Elton John, Bon Jovi , Britney Spears, Gwen Stefan, Katy Perry, Lady Gaga en de Red hot Chili Peppers.

Literatuur en cultuur

Het Rijksmuseum draait sinds de verbouwing in 2013 alleen maar topjaren. Ook 2016 ziet er goed uit voor museumdirecteur Wim Pijbes, aangezien de twee Rembrandt-portretten van Maarten Soolmans en Oopjen Coppit naar Nederland terugkeren.

Op boekengebied worden de verwachtingen door twee uitersten gevoed. Zo zien we aan de ene kant de publicatie van Isa en Vlinder Hoes’ kinderboek Engel tegemoet, terwijl aan de andere kant Hitlers Mein Kampf weer verkocht mag worden.

De verzameling fascistische ideeën mag vanaf 1 januari 2016 weer in Duitsland verkocht worden. In Nederland blijft de verkoop van het boek vooralsnog verboden.

Films, series en de Mediawet

In 2016 zullen twee belangrijke vragen beantwoord worden. Ten eerste: welke gevolgen zal de mediawet hebben voor de programmamakers van de Publieke Omroep? Ten tweede: in welke vorm en met welke jury zal Idols de moeder aller talentenshows, terugkeren?

Het programma werd wereldberoemd door de snoeiharde kritiek van de jury op amateurzangers. Maar hoe gaat dit binnen de visie van RTL4-baas Erlan Galjaard passen, die zich heeft uitgesproken voor "meer focus op inhoud en het positieve".

De nieuwe Mediawet houdt onder meer in dat het omroepbestel zich open moet stellen voor producenten van buitenaf en dat amusement geen "kerntaak" meer is. Wat zal dat betekenen voor programma's als De Wereld Draait Door, Droomhuis Gezocht of Ranking the Stars?

Paul de Leeuw heeft aangegeven dat hij weer een grote show wil presenteren met "een miljoenen kijkers". Maar of de NPO, waarmee de Leeuw net een langdurige verbintenis afsloot, de aangewezen plek is voor een vermakelijk avondprogramma valt nog te bezien.

Kooijman en Boomsma

Jan Kooijman zal wellicht met een soortgelijke onzekerheid worden geconfronteerd. De RTL Boulevard-gastheerinvaller verhuist naar de KRO-NCRV en wil daar "maatschappelijke programma's" maken. Kooijman neemt de plaats in van Arie Boomsma, die de omgekeerde weg inslaat en bij Net 5 aan de slag gaat.

Over het programma Eén tegen 100 hoeft de NPO zich geen zorgen meer te maken. Dat programma is in 2016 op RTL4 te zien.

Oscars

Eind februari is het weer tijd voor de Oscars. De nominaties moeten nog bekendgemaakt worden, maar het Amerikaanse tijdschrift Variety verwacht dat Tom McCarthy (Spotlight), Ridley Scott (The Martian), Alejandro G. Inarritu (The Revenant), George Miller (Mad Max: Fury Road) en Steven Spielberg  (Bridge of Spies) de grootste kanshebbers zijn om de Oscar voor Beste Regie te ontvangen.

Maar alle ogen zullen op Leonardo DiCaprio gericht zijn: hij maakt wederom kans op zijn eerste Oscar ooit met zijn rol in The Revenant. Die film wordt, naast Inside Out, Straight out of Compton en de hierboven genoemde films, ook gezien als potentiële winnaar van het beeld voor Beste Film.

Verder kan er worden uitgekeken naar de volgende films die in 2016 in première zullen gaan: Jack Reacher - Never go back, The Magnificent Seven, The Jungle Book, Assassins Creed, Finding Dory, Zoolander 2, Snowden, Doctor Strange, Bourne 5, Warcraft, Deadpool, Start Trek Beyond, Independence Day 2, Suicide Squad, X-Men Apocalypse, Ghostbusters (met geheel vrouwelijke cast), Batman vs Superman en Captain America; Civil War.

Van Houten, Reijn en Koolhoven

En misschien worden we in 2016 getuige van de uitkomst van een nieuw project waaraan Carice van Houten en Halina Reijn in het geheim aan werken.

Hetzelfde geldt voor Brimstone, de nieuwe film van Martin Koolhoven die voor mei 2016 gepland staat en zijn internationale doorbraak moet betekenen.

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie