Sport in 2016: Spelen, Giro-start, EK zonder Oranje en Max Verstappen

Hoewel Oranje zich niet heeft gekwalificeerd voor het EK belooft 2016 een interessant sportjaar te worden. 

Met de start van de Giro d'Italia in Nederland, Max Verstappens tweede seizoen in de Formule 1 en uiteraard de Olympische Spelen in Rio kan 2016 voor de Nederlandse sporters zomaar een topjaar worden. Zelfs zonder Oranje.

1. Olympische Zomerspelen

De datum 5 augustus, wanneer de Olympische Spelen in Rio van start gaan, staat bij veel sporters met rood omcirkeld op de kalender. In de Braziliaanse hoofdstad gaat de Nederlandse equipe proberen de medailleoogst van de Spelen van 2012 in Londen te evenaren. 

Nederland behaalde vier jaar geleden twintig medailles (zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons). Van die twintig waren er vier voor de zwemploeg, een prestatie die hoge verwachtingen schept voor Rio. Johan Kenkhuis, oud-zwemmer en NOS-analist, dicht de Nederlandse zwemmers grote kansen toe.

"In mijn ogen zijn er vier, vijf Nederlanders die hoge ogen kunnen gooien. Ik denk dan vooral aan Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman." 

Kromowidjojo is volgens Kenkhuis de topfavoriete op de 50 meter vrije slag. "Op dat onderdeel kan ze een medaille halen. Ranomi is een klasse apart en als ze echt scherp is zelfs onverslaanbaar. Op de 100 meter vrij zal het alleen wel nog een stuk sneller moeten."

De oud-zwemmer vergelijkt de situatie van nu met de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband waren destijds de gedoodverfde medaillekandidaten na de succesvolle Spelen van 2000. De Bruijn behaalde daar drie gouden medailles en Van den Hoogenband pakte tweemaal goud. Vier jaar later slaagden beiden er niet in om die prestatie te evenaren. "Zij wisten de dubbelslag in Athene niet te herhalen, maar waren desondanks erg succesvol."

Moeilijk

Kenkhuis verwacht niet dat Kromowidjojo haar prestaties van de Olympische Spelen in 2012 kan evenaren. Met twee keer goud en eenmaal zilver was ze in Londen de meest gedecoreerde Nederlandse atlete. "Evenaren wordt heel erg moeilijk, vooral door de sterke concurrentie. Dat is ook een groot verschil met andere sporten, zoals bijvoorbeeld hockey en schaatsen, waar de verwachtingen veel hoger zijn." 

"Tijdens de Olympische Spelen zijn er zwemmers uit ongeveer 180 landen. Dan is het al een prestatie om überhaupt in de finale te komen. Ik vind niet dat je teleurgesteld mag zijn als je bij het zwemmen een zilveren of een bronzen medaille wint." 

Een andere sporter die in Rio veel aandacht zal opeisen, is de wereldkampioene op de 200 meter, Dafne Schippers. Volgens Patrick van Balkom, oud-atleet en -olympiër, is de 23-jarige Utrechtse een grote kanshebber voor een medaille op de sprintnummers.

"Dafne heeft door haar overwinning op de WK echt het vertrouwen opgebouwd dat ze kan winnen van de absolute wereldtop. Dat is heel belangrijk, aangezien ze in Rio dezelfde tegenstanders treft."

2. Giro-start in Nederland

De eerste grote wielerronde van 2016 gaat van start in Nederland. Op 6 mei vormt Apeldoorn het decor van de Grande Partenza van de Giro d'Italia. In totaal worden er drie etappes in Nederland verreden. 

De start van de tweede en derde rit vindt plaats in respectievelijk Arnhem en Nijmegen. Een maand na het einde van de Giro start op 2 juli de 103e editie van de Tour de France.

Michael Boogerd, oud-renner en huidig ploegleider van Team Roompot, denkt dat veel ploegen bij hun selecties voor de grote rondes rekening zullen houden met de drukke zomer.

"Zeker met de Olympische Spelen op het programma zullen lang niet alle blikvangers de grote rondes rijden. Daarom is het lastig om een voorspelling voor de grote rondes te doen."

Een van de toprenners die zich helemaal gaat focussen op de Olympische Spelen is Tom Dumoulin. De Limburger richt zich volledig op de individuele tijdrit, al zal hij ook nog de Giro of de Tour rijden. 

Boogerd denkt dat Dumoulin een goede kans maakt op olympisch goud. "Hij hoort bij de wereldtop als tijdrijder, dat heeft hij al bewezen. In 2014 reed hij bij het WK in Spanje al op het podium, afgelopen seizoen lukte dat hem net niet. Ik denk dat voor Dumoulin alle seinen op groen staan om voor goud te gaan." 

3. Het EK voetbal in Frankrijk

Het belooft op voorhand een bijzonder toernooi te worden. Niet alleen omdat Oranje na 32 jaar weer eens ontbreekt op een EK, maar ook omdat er voor het eerst liefst 24 landen van de partij zijn in Frankrijk. 

Hieronder ook België, dat momenteel de FIFA-ranglijst aanvoert. Toch denkt oud-voetbaltrainer Aad de Mos niet dat de Belgen Europees kampioen kunnen worden. 

"Ze worden overal genoemd, maar het is een verzameling vedettes, in plaats van dat het collectief de vedette is. De ego's zijn zo groot dat ze allemaal voor zichzelf willen spelen", aldus De Mos, die voorheen trainer was van onder andere de Belgische clubs Anderlecht en Standard Luik. 

Voor Oranje gaat het pas in het najaar weer om de knikkers, wanneer de WK-kwalificatiereeks begint. De Mos vindt dat Nederland niet te lang moet treuren om het gemiste EK.

"Het is de wisseling van de wacht, niks bijzonders. We hebben het meegemaakt in 1982 en 1986, toen was er ook een generatie in opkomst die pas in 1988 ging oogsten", verwijst De Mos naar het succesvol verlopen EK in West-Duitsland. "Het is nu zaak om zonder emoties de beste jongens te bundelen en de juiste beslissingen te nemen."

4. Champions League en titelrace

Vóór het EK begint, is eerst nog de ontknoping van de Champions League. In de achtste finales van het kampioenenbal duelleert PSV op 24 februari en 15 maart met Atletico Madrid.

De Mos denkt dat PSV kans maakt tegen de Madrilenen. "Atletico en PSV zijn teams met hetzelfde gezicht. Ze kunnen beide goed op de counter spelen. Toch heeft Atletico wel een streepje voor, omdat ze zelfs kunnen winnen als ze slecht spelen. Bovendien hebben ze meer ervaring op het hoogste Europese niveau."

Door het drukke programma van de Eindhovenaren denkt de oud-trainer van PSV niet dat ze hun landstitel kunnen prolongeren. Ook Ajax, dat momenteel de eredivisie aanvoert, ziet De Mos niet als topfavoriet.
 
"Ajax zit nog in het Cruijff-gebeuren en PSV is nog actief op drie fronten, dus ik denk dat Feyenoord zomaar de lachende derde kan worden. Het is een goede ploeg met weinig ego's, een echt 'ouwe-jongens-krentenbrood-team'."

5. Max Verstappens tweede topjaar?

Max Verstappen maakte afgelopen seizoen grote indruk tijdens zijn debuutseizoen in de Formule 1. De Limburger, die zich onderscheidde met enkele fraaie inhaalacties, werd zelfs uitgeroepen tot 'persoonlijkheid van het jaar' in de koningsklasse van de autosport.

In zijn tweede jaar staat er een recordaantal van 21 races op de kalender. Voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos denkt niet dat de 18-jarige Toro Rosso-coureur veel moeite heeft met de volle wedstrijdkalender. 

"Als je Max vorig seizoen na de laatste race had gevraagd of hij nog twee races zou willen rijden, dan had-ie je een 'high five' gegeven."

Doornbos denkt dat Verstappen dit seizoen zijn twaalfde plaats in de algemene WK-stand van 2015 kan overtreffen. "De Ferrari-motor die ze krijgen is sowieso competitiever dan de Renault-motor die Toro Rosso vorig seizoen gebruikte. In dat opzicht moet Max in de top tien mee kunnen." 

De oud-coureur durft nog geen uitgebreide voorspelling te doen voor het komende seizoen. "Het is belangrijk om te kijken wat de tests in de eerste maanden van 2016 brengen. Echte topcoureurs zoals Max kunnen dan direct voelen of de auto een 'winner' of een 'loser' is."

Bekijk alle vooruitblikken op 2016

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie