Dit wordt het nieuws in 2016

Wat staat er te gebeuren in 2016? Dit zijn de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van het komende jaar. 

Politiek

Het Binnenhof trapt het nieuwe jaar af met het Nederlands EU-voorzitterschap. Tot 30 juni heeft Nederland de voorzittershamer in handen en zullen we de vluchtelingenproblematiek, de Brexit en gezamenlijke aanpak van het terrorisme in goede banen moeten leiden.

13 januari kiezen de Tweede Kamerleden een nieuwe Kamervoorzitter na het vertrek van Anouchka van Miltenburg. Een paar maanden later, op 6 april, mag de Nederlandse kiezer naar de stembus: dit keer voor het eerste raadgevende referendum dat zal gaan over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

In februari valt het besluit of er tot vervolging van een of meerdere fractieleiders in de Tweede Kamer moet worden overgegaan vanwege lekken uit de commissie-stiekem en in maart is de eerste openbare zitting in de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Hij wordt vervolgd vanwege zijn uitlatingen over “minder Marokkanen” die hij twee jaar geleden deed.

Ook in 2016 zal de vluchtelingenproblematiek bovenaan de politieke agenda blijven staan, terwijl partijen zich op de achtergrond opmaken voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 

Buitenland

Ook 2016 zal de oorlog in Syrië het buitenlandse nieuws domineren. Islamitische Staat (IS) verliest dan wel terrein, maar is nog lang niet verslagen. President Assad zit mede door de Russische inmenging weer wat steviger in het zadel, maar voor de door de Amerikanen geleide coaltite blijft zijn aftreden een voorwaarde om over vrede te kunnen praten. De vragen voor 2016 zijn hoe de militaire strijd tegen IS zal verlopen, of Assad blijft en of vruchtbare vredesonderhandelingen tussen diens regime en de rebellengroeperingen mogelijk zijn.

Amerika krijgt in 2016 een nieuwe president. De verkiezingen voor wie de opvolger van Barack Obama wordt in het Witte Huis zijn in november, maar de campangestrijd is al in volle gang. Donald Trump trekt veel aandacht naar zich toe, maar de vraag is of hij zijn populariteit kan behouden tot aan de stembusgang. Hillary Clinton is de gedoodverfde Democratische kandidaat.

Rusland baarde in 2015 opzien door zich in het conflict in Syrië te mengen. Het waren niet de enige militaire activiteiten van het Kremlin buiten de landsgrenzen, al geeft Vladimir Poetin de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne nog steeds niet echt toe. Rusland rolt de spierballen, maar zucht ook onder de economische sancties. In 2016 moet blijken of die sancties van kracht blijven. Dan is er ook nog de ruzie tussen Rusland en Turkije, die volgde op het neerschieten van een Russische straaljager. Dat incident zal in 2016 hoogstwaarschijnlijk een staartje krijgen.

Binnenland

Het Passageproces met hoofdverdachte Dino S. en de rechtszaak tegen Willem Holleeder zullen andermaal een groot deel van het misdaadnieuws domineren. De Passagezaak loopt sinds 2014 in hoger beroep bij het Hof in Amsterdam. De zaak tegen Holleeder speelt zich nog af bij de rechtbank. Enkele belangrijke getuigen tegen Holleeder, waaronder zijn zussen, hebben een totaal andere draai aan de zaak gegeven. 

De verwachting is dat de vluchtelingenstroom in 2016 nog zal aanhouden en daarmee ook in Nederland het nieuws voor een groot deel blijft domineren. 

2016 is een bijzonder jaar voor liefhebbers van de Nijmeegse Vierdaagse. Het wandelfestijn beleeft zijn honderdste editie. De Vierdaagse gaat komende zomer voor het eerst en eenmalig van start met liefst vijftigduizend deelnemers, vierduizend meer dan het gebruikelijke maximum. En honderd deelnemers worden na zorgvuldige selectie uitverkoren om een extra ronde van vijftig kilometer te wandelen. Dit ererondje wordt dagelijks door 25 mensen in de middag en avond afgelegd.

Economie

De economie blijft in 2016 naar verwachting groeien, maar de werkloosheid blijft hoog. Verder van huis kijkt men vooral naar groeimarkten zoals China. Heeft de regering de afkoelende economie onder controle?

Tegelijkertijd stoomt India op. Daar profiteert Nederland als exportland van. Maar de ogen zijn ook gericht op het Verenigd Koninkrijk. Als Groot-Britannië de EU verlaat, slaat de onzekerheid ook op de financiële markten toe. 

Sport

In 2016 staan er heel veel sportevenementen op het programma, met als absolute hoogtepunt de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die op 5 augustus beginnen. Nederland heeft met onder anderen Dafne Schippers, Ranomi Kromowidjojo en de hockeysters een aantal grote medaillekandidaten in huis. 

De sportzomer wordt eigenlijk al op 6 mei ingeluid, wanneer in Apeldoorn de Ronde van Italië op gang wordt geschoten. Uiteraard nemen de meeste wielertoppers deel aan de Tour de France, die op 2 juli van start gaat op het rotseiland Mont-Saint-Michel. 

Tussen medio juni en medio juli wordt het EK voetbal afgewerkt, waaraan Oranje ondanks het tot 24 landen uitgebreide deelnemersveld niet aan meedoet. De eerste maanden van het jaar staan in het teken van de ontknoping van de eredivisie en de Champions League.

Als een rode draad door 2016 loopt het Formule 1-seizoen, dat uit liefst 21 races bestaat. Max Verstappen rijdt net als in zijn debuutseizoen voor Toro Rosso, dat de zwakke Renault-motor heeft ingeruild voor een Ferrari-krachtbron.

Tech

2016 wordt het jaar van virtual reality, met de verschijning van verschillende VR-brillen voor consumenten. Hoewel de technologie zich snel heeft ontwikkeld, moet nog blijken of consumenten hiervoor in de buidel zullen tasten.

Verder zetten Chinese smartphonemakers hun opkomst door en wordt het verplicht om datalekken te melden bij de Nederlandse privacytoezichthouder. En misschien is 2016 wel het jaar waarin de eerste Nederlander een schadevergoeding moet betalen voor het illegaal downloaden van een film.

Entertainment

Op het gebied van Entertainment staan in het jaar 2016 twee vragen centraal: Welke gevolgen zal de nieuwe Mediawet hebben voor de programmamakers van de Publieke Omroep? En hoe zal de terugkeer van Idols eruit zien - misschien nog wel belangrijker: wie zal de jury gaan vormen?

Daarnaast staan er huwelijken van John Ewbank, Kelly van der Veer en John Legend op de planning en zal Arie Boomsma, als alles goed gaat, zijn eerste kind welkom heten.

Verder zal eind februari duidelijk worden of Leonardo DiCaprio zijn eerste Oscar ooit wint. De acteur is genomineerd voor zijn rol in The Revenant.

Bekijk alle vooruitblikken op 2016

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie