Tech in 2016: Virtual reality, smartphonestrijd en downloadboetes

In 2016 zullen veel consumenten voor het eerst in aanraking komen met virtual reality. Het wordt dringen op de smartphonemarkt en het zou zomaar kunnen dat de eerste Nederlander een schadevergoeding moet betalen voor het illegaal downloaden van een film.

1. Virtual reality

Over virtual reality wordt al tientallen jaren gesproken, maar sinds Oculus zijn Rift-bril op Kickstarter aanbood, is de sector snel gegroeid. In 2016 verschijnen veel VR-brillen voor consumenten, waaronder die van Oculus, daadwerkelijk op de markt.

"Ik denk dat het nu heel snel gaat", zegt Diede Bron van de Nederlandse startup We Make VR. Volgens haar willen steeds meer bedrijven video's produceren voor VR-brillen, omdat meer mensen zo'n bril in huis halen.

VR-video's kijken kan al een tijdje, met goedkope brillen als de kartonnen Google Cardboard. Maar met de Gear VR voor Samsung-smartphones en geavanceerdere brillen van Oculus, Sony en HTC is steeds meer mogelijk. Dat zorgt er ook voor dat er meer wordt geëxperimenteerd door producenten van VR-materiaal.

"Je merkt nu dat er een soort kantelpunt komt", zegt Bron. "Dat ze er echt over gaan nadenken: 'Hoe kunnen we er een verhaal in kwijt?'"

“Ik denk dat het nu heel snel gaat”
Diede Bron, We Make VR

De meeste mensen die met virtual reality in aanraking zijn gekomen zijn enthousiast, maar toch moet het concept zich op de markt nog bewijzen. Het moet nog blijken of consumenten bereid zijn honderden euro's te steken in de nieuwe technologie.

Analisten van Superdata verwachten dat in de komende twee jaar maar liefst 70 miljoen VR-headsets zullen worden verkocht, goed voor een omzet van 8,8 miljard dollar. Analisten van Juniper zijn veel voorzichtiger: 3 miljoen verkochte exemplaren in 2016. Wel verwacht dat bureau dat de VR-markt in de vier opeenvolgende jaren nog eens tien keer zo groot zal worden.

2. Meer Chinezen op smartphonemarkt

De opmars van Chinese fabrikanten op de smartphonemarkt zet in 2016 door. Huawei, Lenovo en Xiaomi staan nu al in de top vijf van grootste fabrikanten. Ze moeten Samsung en Apple weliswaar nog voor zich dulden, maar de Chinese bedrijven lopen snel in.

Hoewel de Chinese smartphonemarkt komend jaar niet of nauwelijks zal groeien, halen producenten uit het land steeds meer van hun inkomsten uit andere opkomende landen als Brazilië en India.

Ze maken bovendien niet meer alleen goedkope telefoons met matige specificaties, maar ook toestellen die de concurrentie aankunnen met de duurste smartphones. 

Chinese smartphonemakers kunnen toestellen met vergelijkbare specificaties soms meer dan twee keer zo goedkoop aanbieden als bekende merken, ziet analist Annette Zimmermann van onderzoeksbureau Gartner. "Wij verwachten dat deze trend in de toekomst zeer marktverstorend zal zijn."

Volgens Zimmermann zal Apple het in de toekomst vooral moeten hebben van mensen die hun iPhone of een andere high-end-telefoon vervangen. De groei zit vooral in telefoons met lagere prijzen, die worden verkocht aan de grote groep mensen die nu pas hun eerste smartphone kopen.

3. Downloadboetes?

Mogelijk wordt 2016 ook het jaar waarin de mensen een schadevergoeding moeten betalen omdat ze films, series of muziek illegaal hebben gedownload. De Nederlandse filmproducent Dutch Filmworks heeft al gezegd achter individuele downloaders aan te willen gaan, maar het is nog onduidelijk hoe dat in Nederland precies zal werken.

Downloaden uit illegale bron is sinds vorig jaar ook daadwerkelijk illegaal, maar om een schadevergoeding te kunnen eisen hebben auteursrechtenhouders namen en adressen nodig. Die willen ze ontvangen van internetproviders, maar de providers zeggen dat een rechter zo'n verzoek zal moeten goedkeuren.

“Je moet niet aan Amerikaanse toestanden denken”
Advocaat Victor Bouman

"Ik denk dat rechters zeker in het begin terughoudend zullen zijn", zegt advocaat Victor Bouman van Wieringa Advocaten daarover. Volgens hem zullen houders van auteursrechten duidelijk moeten kunnen bewijzen dat mensen illegaal hebben gedownload.

De daadwerkelijke vergoeding die kan worden geëist is bovendien beperkt, denkt Bouman. "Dat gaat niet om enorme bedragen. Je moet niet aan Amerikaanse toestanden denken."

4. Meldplicht datalekken

Op 1 januari 2016 krijgt Nederland een officiële meldplicht voor datalekken. Bedrijven die persoonsgegevens van klanten kwijtraken bij een hack of per ongeluk wissen, moeten dat melden bij de toezichthouder.

Het College bescherming persoonsgegevens, dat vanaf 1 januari door het leven gaat als de Autoriteit persoonsgegevens, kan een boete opleggen als bedrijven niet aan de meldplicht voldoen, of als op een andere manier de privacy van Nederlanders wordt geschonden.

De meldplicht zal de waakhond meer inzicht geven in datalekken die Nederlanders treffen, maar de lekken zelf zullen grotendeels geheim blijven. "Die meldingen worden wel bijgehouden in een register maar dat register is verder niet openbaar", zegt advocaat Bouman.

Alleen als er zeer gevoelige gegevens uitlekken, bijvoorbeeld over medische aandoeningen, dan moet een datalek ook bij de getroffen personen worden gemeld.

Hoewel de Autoriteit persoonsgegevens boetes van maximaal 820.000 euro kan gaan opleggen, zal dat in de praktijk vermoedelijk niet vaak gebeuren. "Ze zullen behalve bij opzettelijke overtredingen of ernstige nalatigheid, altijd waarschuwen voordat er een boete wordt gegeven", zegt Bouman.

Bovendien verwacht de privacywaakhond het zo druk te krijgen dat lang niet alle zaken behandeld kunnen worden, zo stelde voorzitter Jacob Kohnstamm onlangs.

Bekijk alle vooruitblikken op 2016

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie