De laatste jaren lijken professionele artiesten in The Voice in de meerderheid naarmate de eindronden van de talentenshow vorderen. "Maar dat onderscheid doet niet ter zake", stelt regisseur en Hilversums vraagbaak Bert van der Veer.

Onder anderen voormalig top-40 artiest Brace (Moppie, Leipe Mocro Flavour) en Jennie Lena (achtergrondzangeres van Anouk, voorprogramma Joss Stone) staan dit jaar in de liveshows.

Ook Ivan Peroti (leadzanger van de band Sven Hammond) doet dit jaar mee. Ivar Vermeulen is eveneens de vaste zanger van Kraak & Smaak.

Voeg daarbij kandidaat Jared Grant (duet met Trijntje Oosterhuis, voorprogramma van Alain Clark) en het is duidelijk dat de 'amateurs' in de minderheid zijn. Want ook de Rotterdamse Neda Boin heeft het conservatorium afgerond en werkt als zangeres en zangdocent.

Dat maakt dat slechts drie deelnemers - behalve Dave en Maan ook de Eindhovense Melissa Janssen (18) - tot de categorie oprechte amateurs kunnen worden gerekend.

Beroepsartiest

Van der Veer vindt dat onderscheid niet ter zake doende. Aan de vermeende professionaliteit van de deelnemers moet niet te veel waarde worden gehecht. De werkervaring van Jennie Lena en Ivan Peroti maakt iemand niet per definitie een beroepsartiest, zegt hij. 

"Wie is tegenwoordig nog een beroepsartiest? Artiesten die in de muziekwereld echt nog een goede boterham verdienen, zijn op de vingers van twee handen te tellen. Dan zit je in de categorie van Marco Borsato."

Alle anderen zijn volgens Van der Veer, voorheen als regisseur betrokken bij Toppop en talentenshows als de Mini Playbackshowde Soundmixshow en de Surpriseshow, grotendeels overgeleverd aan het schnabbelcircuit. "Drie liedjes zingen met een geluidsband in de discotheek van Waddinxveen, dat is het voor de meesten wel zo'n beetje. Ze hebben liefde voor de muziek, maar ze verkopen nauwelijks cd's of nummers via iTunes."

​In het winkelfiliaal in Someren heet The Voice-deelnemer Dave Vermeulen voorlopig 'de rocker van Blokker'. Dat bekt lekker en vertelt het sprookje van een Helmondse vakkenvuller die het als rockzanger - misschien - tot de mooiste stem van Nederland schopt. Van de potjes en pannetjes naar de hitjes, zogezegd.

Of kijk eens naar de 18-jarige scholiere Maan de Steenwinkel uit het Noord-Hollandse Bergen. Zij is een gymnasiaste die het na lokale bandjes en talentenfestivals moet opnemen tegen gelouterde professionals in RTL4's kijkcijferkanon The Voice of Holland.

“Ik zie liever een semi-professional in een goede show dan ergernis rond amateurs.”
Bert van der Veer

Schnabbelcircuit

Van der Veer ziet iemand als Jennie Lena vooral als achtergrondzangeres van Anouk. "En dan ben je echt niet bekend, hoor. Van dat achtergrondwerk kun je niet leven. Dus ik begrijp dat zij via The Voice een eigen loopbaan in de muziek nastreeft."

Voor het zangtalent uit het Veluws kerkkoor of voor Annie uit de bakkerij blijven altijd kansen bestaan in talentenshows, oordeelt Van der Veer. "Zo ging het vroeger bij Hennie Huisman ook, als een plaatselijke postbode Frank Sinatra kwam nadoen. Er zijn echt nog wel verrassingen mogelijk."

Verrassingen

Wel is de kans op échte verrassingen bij The Voice aanmerkelijk kleiner geworden, denkt hij. De voorselectie van kandidaten is scherper. "The Voice is niet als Idols, daar zag je de amateurs in de audities smakelijk afgaan. Bij The Voice kunnen de kandidaten wel wat."

Die keuze voor uitstekende amateurs en semi-professionals levert naar zijn oordeel ook betere programma's op. Van der Veer: "Ik zie liever een semi-professional in een goede show dan ergernis rond amateurs."

Volgens RTL is The Voice geen talentenshow, maar "een zangwedstrijd waar alleen de allerbeste zangers aan meedoen". De omroep verwijst naar de eerdere seizoenen, waarin de lat al hoog lag. Winnaars als Ben Saunders (2010), Iris Kroes (2011), Leona Philippo (2012), Julia van der Toorn (2013) en O'G3NE (2014) waren ook al actief in de muziek, maar wachtten op een grote doorbraak.

RTL wijst ook op het afbreukrisico voor bekende artiesten, "want de kans dat je niet door de blind auditions komt is altijd aanwezig".

Platform voor iedereen

Zangcoach Babette Labeij, die de deelnemers vocaal begeleidt, noemt The Voice "een platform voor iedereen". "Ik heb aan meerdere talentenshows meegewerkt, zoals Idols, X-Factor en Popstars, maar hier worden alle deelnemers serieus genomen. Je kunt dan weliswaar al een loopbaan in de muziek hebben, maar zelfs met al je bagage en ervaring geeft dat geen garantie dat het gaat lukken. Want ineens moet je het dan opnemen tegen onbevangen kandidaten als Maan of Dave met veel talent", zegt ze.

Anders dan andere talentenshows, waarin het kijkerspubliek kon schaterlachen om de vals zingende palingboer uit Volendam, is The Voice volgens Labeij "serious business". Goedwillende amateurs hebben er niets te zoeken, het niveau ligt - mede door de professionele deelnemers - heel hoog.

"Dit is geen uitlachtelevisie, maar een platform om bekendheid te krijgen bij een groot publiek. Dat gaat ook op voor artiesten die een tweede stap willen maken in hun carrière", aldus de zangcoach. Ze wijst op mensen als Shirma Rouse of - dit seizoen - Ivar Vermeulen, die via The Voice bewust zochten of zoeken naar een hoger plan.

Toch noemt Labeij het "niet voor iedere artiest de beste keuze om mee te doen". "Het kan een mooie stap zijn naar een volgend niveau, maar je moet je terdege beseffen dat je alleen maar strijdt tegen heel goede zangers en zangeressen."

Esmée Denters

Esmée Denters (27) is zo'n beroepszangeres die desondanks niet schroomde mee te doen aan de Britse versie van The Voice. De Arnhemse, die dankzij muziekfilmpjes op Youtube aan een grote schare fans kwam, deed dit jaar een gooi naar de titel van het beste zangtalent in het Verenigd Koninkrijk. 

In de uitzending vertelde ze dat ze ondanks hits als Outta Here nu in Londen werkt in een winkel waar Frozen Yoghurt wordt verkocht. De muziekvideo is meer dan 9,9 miljoen keer bekeken. De artieste werkte de voorbije jaren onder meer samen met Justin Timberlake en Natasha Bedingfield, maar dat geeft geen garantie op een profijtelijke loopbaan.

"Wat iedereen vergeet is dat de muziekindustrie een echte business is", zegt Denters telefonisch vanuit Londen. "Succes is vluchtig en kun je helaas niet altijd behouden."

“Na een paar artistieke en zakelijke tegenslagen ga je ook aan jezelf twijfelen. ”
Esmée Denters

Impuls

Haar Youtube-hype en -hits zijn daarvan een voorbeeld. Vandaar dat ze besloot via talentenshows haar populariteit en bekendheid in Groot-Brittannië een impuls te geven. Ze kwam echter de voorrondes van Popstars The Rivals niet eens door. Bij The Voice UK was het wel raak. "Er doen daar net als in Nederland meer mensen mee die in het verleden wel succes hadden, maar zoeken naar een goed platform om hun loopbaan nieuwe boost te geven."

Het programma bood haar ook de gelegenheid haar levensverhaal te vertellen: van jong en gevierd zangeres met een grote fanbase tot iemand die langzamerhand terug was bij af. Zelfs de crowdfunding voor een nieuw album kreeg onvoldoende steun.

Twijfels

"Deelname aan The Voice was ook een test voor me", bekent ze. "Na een paar artistieke en zakelijke tegenslagen ga je ook aan jezelf twijfelen. Vraag je je af: ben ik wel zo goed?"

Ze werd in The Battles uitgeschakeld, nadat er wel vier stoelen van onder anderen Tom Jones voor haar waren omgedraaid. Ondanks coaching door Will.i.am bracht ze het niet tot de liveshows. "Het niveau ligt hier ontzettend hoog."

De latere winnaar Stevie McCrorie behoort volgens Denters ook tot de tussencategorie van semi-professionals. Als brandweerman verdiende hij bij door in pubs te zingen en muziek te maken. "Een supertalent dat nu eindelijk een grote hit heeft", zegt ze. "Maar ook voor hem geldt: je weet nooit hoe lang hypes voortleven en je als artiest je geld kunt blijven verdienen."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend