'Van Gerwen denkt op WK darts niet aan verliezen'

Met Michael van Gerwen als de absolute topfavoriet is het WK darts dit weekeinde van start gegaan in het Londense Alexandra Palace. NU.nl legt drie kenners vijf vragen voor over het belangrijkste dartstoernooi ter wereld en de kansen van de Nederlanders.

Wordt Michael van Gerwen wereldkampioen?

Co Stompé, darter en analyticus RTL7: "Ik verwacht van niet. Ik denk namelijk dat hij te vroeg heeft gepiekt. Én ik denk dat de druk hem teveel wordt, omdat werkelijk iedereen verwacht dat hij wereldkampioen wordt. Vergeet niet, Michael is pas 26, dat is relatief jong voor een darter."

Niels de Ruiter, oud-darter en directeur van de Nederlandse Darts Bond: "De kans dat hij wint, acht ik groter dan 50 procent. Op Van Gerwen staat geen enkele maat en hij laat al jaren zien dat hij enorm goed met de druk kan omgaan. Van Gerwen wil dit toernooi zo graag winnen en als hij écht hongerig is lijkt hij onverslaanbaar."

Jacques Nieuwlaat, commentator RTL7: "Ja. Michael verkeert in de beste vorm en is ook nog eens mentaal het sterkst. Hij heeft de laatste tijd zoveel gewonnen en hij denkt simpelweg niet eens aan de mogelijkheid dat hij een partij kan verliezen."

Wie is er in staat om Van Gerwen te stoppen?

Stompé: "De huidige wereldkampioen Gary Anderson en spelers als Phil Taylor, Adrian Lewis en Peter Wright kunnen hem verslaan. Ook Raymond van Barneveld kan het hem lastig maken. Vooral als Van Gerwen echt onder druk staat, gooit hij vaak minder goed. Dan zie je dat hij toch menselijk is."

De Ruiter: "Taylor staat voor mij bovenaan het lijstje met spelers die Van Gerwen kunnen stoppen. Ook Van Barneveld en Anderson zouden het toernooi kunnen winnen."

Nieuwlaat: "Zoals het er nu uitziet moet Van Gerwen in de derde ronde tegen Van Barneveld en die partij is voor hem misschien wel moeilijker dan de meeste mensen denken. Van Barneveld heeft Van Gerwen, als een van de weinigen dit jaar, al een paar keer verslagen. Ook Taylor en Anderson kunnen het Van Gerwen moeilijk maken, maar dat is eventueel pas in de finale."

Wat mogen we van Van Barneveld verwachten?

Stompé: "Ik zie hem niet als titelkandidaat maar als ‘dark horse’. Raymond kent altijd een mindere moment in een partij en dan zie je hem tegenwoordig al vrij snel twijfelen aan zichzelf. Als een paar finishes niet vallen, lijkt het soms zelfs alsof hij opgeeft. En als hij dan nog extra geforceerd zijn best gaat doen, lukt er juist helemaal niks meer."

De Ruiter: "Als Van Barneveld zondagavond in de eerste ronde onze landgenoot Dirk van Duijvenbode verslaat en ook in de tweede ronde wint, dan zie ik het hem Van Gerwen nog best lastig maken. Maar hij moet wel goed spelen in die eerste twee rondes, want dat vertrouwen heeft hij wel nodig."

Nieuwlaat: "Raymond is altijd goed op een WK dus ik verwacht weer veel van hem. De wedstrijd tegen Van Gerwen wordt wel een flinke hindernis, althans als hij al zover komt. De eerste ronde moet hij kunnen winnen, maar in de tweede ronde komt hij waarschijnlijk Stephen Bunting tegen. Dat kan moeilijk worden."

Welke andere Nederlander gaat ons verrassen?

Stompé: "Ik denk geen een. Bij Vincent van der Voort mankeert het in belangrijke wedstrijden altijd aan de finishes. Hij mist de absolute killersmentaliteit. Datzelfde geldt voor Jelle Klaasen."

De Ruiter: "Benito van de Pas gaat ons verrassen, mede omdat hij het heeft getroffen met de loting. Hij begint tegen de Duitser Max Hopp, die moet hij kunnen hebben. Het wordt weliswaar pas het tweede WK bij de PDC voor Van de Pas, maar hij heeft tijdens de laatste toernooien echt goed gegooid. Al moet de eerste pijl door zijn ‘mechanische’ stijl wel goed vallen, wil hij in zijn beste vorm komen."

Nieuwlaat: "Klaasen kan verrassend uit de hoek komen. Hij is beter dan ooit. Als hij wat constanter speelt dan kan hij echt ver komen. Door de loting treft hij mogelijk wel Phil Taylor in de derde ronde, maar als hij een keer de finale wil halen, zal hij op de weg daar naartoe toch echt zo’n topspeler moeten verslaan."

Wordt dit het laatste WK voor veertienvoudig winnaar Phil Taylor?

Stompé: "Nee. Sowieso niet, al is het maar omdat zijn contract nog doorloopt. Maar Taylor is ook gebrand op de titel. En zoals ik al zei, hij is een van de spelers die Van Gerwen kan verslaan."

De Ruiter: "Nee. Taylor is simpelweg verslaafd aan darten. Ik denk soms weleens dat hij een blessure moet krijgen om ermee te stoppen. Als hij het dit jaar echt slecht doet zou hij kunnen denken ‘Ik neem m’n spaarrekening op en ga met pensioen’, maar als hij het WK wint geniet hij daar weer zoveel van dat hij weer extra motivatie krijgt om nog een jaar door te gaan."

Nieuwlaat: "Nee, ik denk dat Taylor hierna nog minimaal twee WK’s gaat spelen, al sluit ik ook niet uit dat hij ermee stopt als hij nog een keer wereldkampioen wordt. Aan de andere kant is Taylor wel zo eerzuchtig dat hij bij winst denkt: ik kan nog meer winnen. En dan gaat hij nog langer door. Maar de jaren beginnen nu wel te tellen. Dat is ook niet gek, want de loopbaan van een topdarter duurt hooguit tien, twaalf jaar, terwijl Taylor al 26 jaar bezig is. Ik kan me niet voorstellen dat Van Gerwen in 2039 nog steeds de nummer één van de wereld is."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie