Hoewel de buitentemperatuur aan lijkt te geven dat het al weer bijna lente is, moet de winter nog beginnen en staan de feestdagen voor de deur. NU.nl ondervroeg haar lezers over de feestdagen en één ding werd duidelijk: Nederland viert massaal kerst.

Drie op de vier Nederlanders zegt zeker één kerstdag te vieren. Slechts 10 procent geeft aan helemaal niets te doen met de kerstdagen. 

Hoewel de meeste Nederlanders de kerstdagen een gezellig moment met familie en vrienden vinden en genieten van lekker eten, is er een klein percentage dat minder uitziet naar de feestdagen: 11 procent zegt stress te voelen en de viering als een verplichting te zien.

Wanneer viert Nederland kerst?

Bron: NU.nl-panel© NU.nl/Jolien de Vries

Slechts 1 procent van de ondervraagden zegt de kerstdagen alleen te vieren. 2 procent brengt de feestdagen door met collega's. De meeste mensen vieren de feestdagen echter met het gezin, de partner, familie en vrienden.

8 procent van de Nederlanders gaat speciaal voor Kerstmis naar de kerk, terwijl ze op andere dagen niet gaan. Ruim een kwart gaat ook op andere momenten naar de kerk. Het grootste gedeelte gaat echter nooit: 67 procent zegt de kerk niet te bezoeken.

Lekker eten

Lekker eten, voor 36 procent van de Nederlanders is dat týpisch kerst. Wat eet men dan? Gourmetten, zo blijkt uit ons panel. We doen niets liever dan allemaal ons eigen pannetje beheren tijdens de feestdagen. Ook een uitgebreid meergangendiner is populair en wild/luxe vlees wordt door feestgangers ook regelmatig geserveerd.

Uit een rondgang door Styletoday onder 1058 vrouwen blijkt dat ruim de helft er op rekent tussen de 15 en 25 euro per persoon aan het kerstdiner te besteden. Daarvoor staat eenderde één tot twee uur in de keuken en 36 procent drie tot vier uur.

Wat betekent kerst voor Nederlanders?

Bron: NU.nl-panel© NU.nl/Jolien de Vries

Versieren

Dat diner, dat eten mensen meestal in een speciaal uitgezochte outfit. 6 procent zegt specifiek voor het diner te gaan winkelen voor nieuwe kleding. 59 procent trekt iets feestelijks aan dat al in de kledingkast hangt.

Ook het huis wordt bij de meeste mensen gezellig aangekleed: 90 procent versiert het huis. 34 procent doet dat met een echte boom, 41 procent met een neppe en 15 procent met andere kerstversiering.

Het verschil is klein, maar mensen geven net iets vaker niet dan wel cadeaus tijdens de kerst. Daarbij heeft het vrijwel geen effect of er tijdens Sinterklaas al presentjes zijn uitgedeeld. Drie op de vijf van de totale ondervraagden stelt geen cadeaus te geven. Van de mensen die cadeaus geven tijdens kerstmis, geeft circa 45 procent in totaal niet meer dan 50 euro uit. Dat is tijdens Sinterklaas niet anders: dan geeft de helft niet meer dan 50 euro uit.

Nederlanders hebben niet per se een voorkeur voor Kerstmis of Sinterklaas: drie op de vijf zegt het allebei gezellige familiefeesten te vinden. Kerst wordt voor 35 procent belangrijker, Sinterklaas heeft bij 5 procent de voorkeur.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend