De discussie over wapenbezit in de Verenigde Staten laaide afgelopen week weer flink op. Maar hoe is het daar nu werkelijk gesteld met de regulering van vuurwapens? Het antwoord in vier grafieken.

Op dinsdag 2 december drongen een man en een vrouw het Inland Region Center binnen. Het duo schoot met aanvalsgeweren op de bestuurders die in het centrum aanwezig waren. Zeker veertien personen overleden en 21 anderen raakten gewond.

Wrang detail is dat eerder op die dag bekend werd dat tijdens de zogeheten Black Friday gun sales nog een recordaantal vuurwapens werd verkocht. De FBI verwerkte voor die dag maar liefst 185.345 verzoeken voor achtergrondchecks.

Maar hoe makkelijk is het dan om in de VS aan een wapen te komen? In 31 van de vijftig staten is geen vergunning nodig, worden inwoners niet geregistreerd en zijn er geen specifieke wetten voor aanvalswapens. In een aantal staten, zoals Texas, is het zelfs toegestaan om vuurwapens zichtbaar op straat te dragen.

Regulering wapens per staat

Bron: Wikipedia© NU.nl/Jerry Vermanen

Dieptepunt

De schietpartij in San Bernardino was een dieptepunt in een sombere reeks van schietpartijen in de Verenigde Staten. Sinds het bloedbad op de Sandy Hook-basisschool op 14 december 2012 zijn niet zo veel mensen bij een massale schietpartij overleden.

Dodelijke slachtoffers per dag

Bron: Mass Shooting Tracker© NU.nl/Jerry Vermanen

Wapendichtheid

De Amerikaanse samenleving heeft de hoogste wapendichtheid ter wereld. Per honderd inwoners zijn bijna 89 vuurwapens beschikbaar. Jemen staat op een tweede plek met zo'n 55 vuurwapens per honderd inwoners.

Wapenbezit wereldwijd

Tussenstand

Inmiddels staat de tussenstand op 1.056 schietpartijen in de afgelopen 1.066 dagen. Hieronder kunt u het aantal massale schietpartijen (meer dan vier slachtoffers) per dag bekijken. Hoe donkerder de kleur, hoe meer schietpartijen op die dag hebben plaatsgevonden.

Schietpartijen in 2015

Bron: Mass Shooting Tracker© NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend