
Pieter Derks verwerkt november: We zijn niet bang
Door Pieter Derks.
En okee dan, in Enschede heeft iemand twaalf varkenskoppen aan een hek gehangen omdat er een azc komt, maar laat één ding heel duidelijk voorop staan: we zijn niet bang!
De klimaattop in Parijs bijvoorbeeld gaat komende week gewoon door. Maar goed, laten we eerlijk zijn: het zou natuurlijk ook wel heel dom zijn als de jihadisten dáár een aanslag zouden plegen. Die gasten wonen in de woestijn! Als íemand last gaat krijgen van de opwarming van de aarde dan zijn zij het wel!
Syrië staat al niet bekend om zijn gematigde zeeklimaat, eigenlijk is er daar al een tijdje niks meer gematigd, maar als er nog een paar graden bij komen dan is het daar helemaal niet meer te houden. Zeker niet met zo’n zweterige plakbaard. Dan wordt het daar zó heet - die jongens zullen straks nog blij zijn als ze voor al hun terreur in de hel belanden. Eindelijk een beetje verkoeling!
Video: Pieter Derks verwerkt november

Video: Pieter Derks verwerkt november
Klimatologische pleuris
De vraag is sowieso of we dat nog kunnen tegenhouden, klimaattop of niet. Als we ook maar de helft van de scenario’s mogen geloven breekt binnen nu en honderd jaar hoe dan ook de klimatologische pleuris uit.
Zeker voor Nederland nogal een dingetje, qua zeespiegel. Dat wordt vanuit de Amsterdamse binnenstad straks zes meter omhoog zwemmen elke keer als je even adem wil halen. Lijkt mij best omslachtig. Maar op de een of andere manier voelen we ons een stuk minder bedreigd door het klimaat dan door de jihad.
Zo daadkrachtig als IS de oorlog wordt verklaard, zo halfslachtig eindigen al die klimaatconferenties. Terwijl de voortekenen er al zijn: het lijkt erop dat 2015 het warmste jaar ooit gaat worden. Althans, sinds we begonnen zijn met meten, want de eerste paar jaar na de oerknal moet het ook behoorlijk benauwd zijn geweest.
Als die poolkappen zichzelf willen smelten omdat ze denken dat ze dan 72 ijsberen krijgen dan moeten ze dat zelf weten.
Doorgaan
Maar we zijn niet bang. Dat heb ik deze maand geleerd: hoe angstaanjagend iets ook klinkt, je moet laten zien dat je niet bang bent. De klimaatverandering is een aanslag op onze vrijheid, op onze manier van leven - en er is maar één manier om zoiets te bestrijden. Doorgaan met ons leven! We moeten laten zien dat ze ons er niet onder krijgen.
Kolencentrales openhouden. Gas blijven winnen. Overal 130 blijven rijden. Als die poolkappen zichzelf willen smelten omdat ze denken dat ze dan 72 ijsberen krijgen dan moeten ze dat zelf weten, wij laten ons niet intimideren!
En ja, soms kun je je afvragen: moeten we wel met álles blijven doorgaan? Is het bijvoorbeeld slim dat als er iemand uit de commissie-Stiekem heeft gelekt, een andere commissie dat dan weer moet gaan onderzoeken? De commissie Stiekem-stiekem, zogezegd? En wat als daar weer iemand uit lekt? Komt er dan nóg een commissie? De commissie psst-je-hebt-het-niet-van-mij?
#jesuisenterrasse
En is het bijvoorbeeld wel zo handig dat ABN Amro naar de beurs gaat en 242 topmanagers nu alvast een mooie bonus beloofd is, terwijl nou net was afgesproken dat we dat niet meer zouden doen? Is het verstandig dat Ahmed Aboutaleb dit weekend gewoon op werkbezoek naar Saoedi-Arabië is vertrokken, om olie te kopen van de jongens die intussen een pleintje verderop een mannetje of vijftig aan het onthoofden zijn?
Ik weet wel dat we al deze dingen al jaren zo doen, maar soms is het juist dat doorgaan dat zo angstaanjagend is. Eén van de populairste hashtags was deze maand “#jesuisenterrasse”, waarmee mensen wilden laten zien dat ze ondanks de terreur gewoon lekker op het terras bleven zitten.
Dat kun je natuurlijk zien als een prachtige manier om nuchter te blijven en de angst te bezweren. Maar ik werd er juist doodsbang van. Want dit is een hele leuke hashtag voor half augustus - maar als mensen in november beginnen te twitteren dat ze lekker op een terras zitten, dan ga ik me ineens écht zorgen maken over het klimaat. We zijn niet bang - soms denk ik: waren we het maar!
Pieter Derks (31) is cabaretier en columnist. Op NUweekend duidt en verwerkt hij maandelijks het vele nieuws van de voorbije weken. 'Zodat we allemaal weer met een fris hoofd de nieuwe maand in kunnen.'