Het gebied rond het Kivumeer in de Democratische Republiek Congo (DRC) is een prachtig groene en heuvelachtige regio met oerwoud en bananenbomen. In de dorpen en steden klinkt vaak muziek, maar de gevolgen van het geweld zijn op veel plekken in Oost-Congo zichtbaar.

NU.nl reisde de afgelopen week in het kader van 3FM Serious Request met het Rode Kruis mee door Zuid-Kivu, een door geweld verscheurde provincie in het oosten van Congo.

In de grote stad Bukavu is het op dit moment relatief rustig, maar in het oosten van Congo kan het geweld altijd oplaaien. Buiten de stad zijn in veel gebieden gewapende groeperingen actief. Nog steeds worden in Oost-Congo kindsoldaten ingezet en regelmatig zijn er ontvoeringen en geweldsuitbarstingen waarbij veel slachtoffers vallen. 

NGO-medewerkers in Bukavu verblijven ondanks de relatieve stabiliteit op compounds met permanente bewaking, hoge muren en prikkeldraad.

NU.nl bezocht in Bukavu onder meer een orthopedisch kliniek voor jonge kinderen die door het conflict ledematen hebben verloren. Sommige van hen zijn op landmijnen gestapt, andere missen een been door een mortierinslag. Bij sommige kinderen is met een machete een arm of een been afgehakt. De kinderen krijgen protheses, leren lopen en gaan naar school.

Kindsoldaten

Ook sprak NU.nl met voormalig kindsoldaten. Ze vertellen dat ze werden ontvoerd of gelokt met valse beloftes, onder erbarmelijke omstandigheden moesten leven en werden gedwongen om mensen te doden. In een zogeheten 'transit center' worden ex-kindsoldaten en ontheemde jongeren klaargestoomd voor een terugkeer in de maatschappij.

Sommige van de kinderen in het 'transit center' hebben hun ouders al jaren niet gezien. Het Rode Kruis probeert de familie te vinden om uiteindelijk een gezinshereniging mogelijk te maken en de kinderen toekomstperspectief te bieden.

Met enige regelmaat worden familieleden gevonden. Zo woonde NU.nl in het geïsoleerde Shabunda een hereniging bij van een 17-jarige jongen met zijn ouders. In het centrum in Bukavu verblijven echter ook jongens van wie de ouders na lange tijd nog altijd niet zijn gevonden.

Bezochte locaties Serious Request

NU.nl publiceert in de aanloop naar Serious Request een groot verhaal over de situatie in Congo, samen met enkele verhalen van ex-kindsoldaten en ontheemden.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend