Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week: Alles over de relatie tussen mens en dier

De colleges worden deze week gegeven door media- en cultuurwetenschapper Maarten Reesink van de Universiteit van Amsterdam.

Waarom hebben we eigenlijk huisdieren?       

Rationeel gezien is het uiteraard vreemd dat mensen allerlei dieren laten leven in hun huizen. Maar daar er allerlei redenen voor. Reesink legt uit waarom hij bijvoorbeeld een kattenmens is en iemand anders juist een hondenmens. 

Waar komt onze fascinatie voor dieren vandaan?

Een groot deel van de wereldbevolking woont in steden. Dat betekent dat mensen het contact met de natuur en met wilde dieren totaal kwijt geraakt zijn. Volgens Reesink is onze fascinatie voor dieren allesbehalve verdwenen. Hij legt uit waarom mensen nog steeds graag aapjes kijken.

Wat is er mis met de dieren in Disneyfilms?               

Mickey, Donald, Goofey, Pluto, Bambi en Dombo: veel mensen zijn er mee opgegroeid. Maar met het beeld dat Disneyfilms van dieren creëert, is iets mis, stelt Reesink. Dat gaat zelfs zover dat mensen een waar "Disney-bewustzijn" hebben. En dat verklaart weer waarom mensen zo graag kattenfilmpjes bekijken. In dit college legt Reesink uit waarom.

Is het raar dat mensen tegen dieren praten?             

Iedereen kent wel iemand die de hele dag door tegen zijn of haar huisdier praat. Reesink legt in dit college uit dat we echt kunnen communiceren met sommige dieren en vertelt welke dieren dat dan zijn.

Waarom is er een politieke partij speciaal voor dieren?

Toen de Partij voor de Dieren in het parlement kwam werd dat met veel vraagtekens ontvangen. Tegelijkertijd is het opkomen voor de rechten van dieren ook weer niet nieuw. Maar hoe kent de mens of de overheid rechten toe aan dieren? Reesink helpt de kijker op weg met dit lastige vraagstuk.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend