Twee Klassiekers binnen anderhalve week en de belangen zijn groot. Feyenoord wil zijn kampioensaspiraties zeker na het verloren duel met ADO Den Haag van vorige week onderstrepen. En Ajax wil revanche voor de bekernederlaag tegen Feyenoord in de laatste minuut van anderhalve week geleden.

Voetbalkenners reageren op vijf stellingen in de aanloop naar de 178e Klassieker, die volgens de Washington Post wordt gerekend tot de vijf zwaarst bevochten duels in de geschiedenis.

Voormalig Feyenoord-spits en stadionspeaker Peter Houtman bekijkt de stellingen van Rotterdamse zijde. Radiopresentator Daniël Dekker (AVROTROS, Radio2, Songfestival), tevens voorzitter van de supportersvereniging van Ajax met 95.000 leden, beziet de topper door een Amsterdamse bril. En ook voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende geeft zijn oordeel.

Stelling 1: Ajax moet dit seizoen eindelijk eens een topper winnen na de nederlaag tegen PSV, de blamage in de Champions League tegen Rapid Wien en de povere prestaties in de Europa League.

Daniël Dekker: "Helemaal eens met die stelling. We gingen donderdagavond toch weer teleurgesteld weg uit de Arena na het duel met Fenerbahçe. Ajax moet nu eindelijk eens een grote wedstrijd winnen, zeker. De supporters worden telkens teleurgesteld. Ik ga me niet wagen aan een analyse, daarvoor moet je dichter op het team zitten. Je kunt zeggen dat het een jonge ploeg in ontwikkeling is en dat supporters per definitie ongeduldig zijn. Maar de voetbalverwennerij is wel van heel lang geleden."

Peter Houtman: "Vanuit Ajax-oogpunt gezien - ik hoop het natuurlijk niet - klopt het wel dat een nieuwe nederlaag beroerd zou zijn. De club speelt erg wisselvallig, want tegen Roda deed Ajax het juist weer uitstekend. Maar Ajax heeft te veel - wat ik noem - 1-op-10-spelers. Ze spelen één wedstrijd geweldig en daarna zie je ze een tijdje niet meer. En ik vind het oprecht jammer dat El Ghazi er niet bij is door een blessure. Liever Ajax op volle sterkte verslaan, dan achteraf excuses aanhoren. En als Ajax dan zo nodig weer eens een topper moet winnen, dan doen de Amsterdammers dat maar lekker tegen PSV."

Mario van der Ende: "Ajax zal het moeilijk krijgen om te winnen, zeker omdat ze in de wedstrijd tegen Fenerbahçe toch weer een tikje hebben gekregen. Mentaal omdat wéér niet thuis is gewonnen, fysiek omdat je pijntjes van een donderdagwedstrijd altijd meeneemt naar de zondag. Bovendien hoeft Ajax niet te winnen, want met een gelijkspel is er geen man overboord. Dat speelt mee in de wedstrijdbenadering."

Stelling 2: De arbitrage in het bekerduel Feyenoord-Ajax kreeg het in de publieke opinie zwaar te verduren. Ook zondagmiddag staat er extra druk op scheidsrechter Bas Nijhuis.

Mario van der Ende: "Als Bas slim is, pakt hij de krant van afgelopen maandag erbij. Daarin zegt Luuk de Jong rake dingen over de arbitrage tijdens De Graafschap-PSV. Niemand wist volgens De Jong waar hij in die wedstrijd aan toe was. Die houding kan Nijhuis tijdens Feyenoord-Ajax echt vergeten. Hij moet vanaf de eerste seconde paal en perk stellen. Ik verbaas me trouwens wel dat Björn Kuipers niet is aangesteld voor één van deze twee Klassiekers. Hij is toch de nummer 1 van Nederland? Daar gaat de KNVB met het kwalitatief aanstellingsbeleid van scheidsrechters."

Daniël Dekker: "Druk hoort bij een topper, dus ook voor een topscheidsrechter. En in tegenstelling tot het Nederlandse voetbal horen onze scheidsrechters nog steeds bij de wereldtop, hoor ik steeds. Ik vind die nadruk op die arbitrage in het bekerduel van vorige week ook onzin. Als Ajax in de eerste helft de wedstrijd voetballend beslist en de kansen benut, hoor je niemand meer over Pol van Boekel."

Peter Houtman: "Op de Klassieker staat altijd extra druk, dus ook op de scheidsrechter. Ik houd wel van een mannelijk potje voetbal, in Engelse stijl, maar tot op zekere hoogte natuurlijk. Nijhuis mag van mij veel toelaten, al vind ik dat de spelers daar wel collegiaal in moeten zijn. Het is nemen en geven, uitdelen en incasseren. En niet je collega's een oor aannaaien en het publiek besodemieteren. Dat laatste zie ik helaas te veel, zeker nu er zo veel camera's worden gebruikt. Na een klein tikje lijkt het tegenwoordig wel of er een moord is gepleegd." 

Stelling 3: De verschillen zijn klein tussen Ajax, PSV en Feyenoord. Het wordt dit jaar een fotofinish en dus is winst in de Klassieker cruciaal voor de titelstrijd.

Peter Houtman: "Heerlijk, die kleine verschillen. Ouderwetse spanning tussen drie topclubs, het liefst tot het bittere einde, zo hoort het te zijn. Misschien niet goed voor ieders hart, maar wel goed voor de titelstrijd. Winst is vooral cruciaal voor Feyenoord. Als mijn cluppie verliest, dan is de kloof naar Ajax meteen zes punten."

Mario van der Ende: "De stelling dat je kampioen wordt tegen de kleintjes, is voor mij veel doorslaggevender dan het resultaat van de Klassieker. Feyenoord verliest drie punten tegen ADO, PSV heeft al een paar keer punten verspeeld, die verliespunten gaan dit seizoen dubbel tellen."

Daniël Dekker: "Ik weet niet of de verschillen wel zo klein zijn. Als Ajax zondag wint van Feyenoord, staan we zes punten los van de Rotterdammers. Wat wel klopt, is dat alle clubs tamelijk wisselvallig en dus weinig voorspelbaar zijn. PSV laat De Graafschap vorige week zondag terugkomen tot 3-3. Feyenoord verliest van ADO, maar maakt vijf doelpunten in één helft tegen Heerenveen. En Ajax pakt Roda JC in met 6-0. Alle kampioenskandidaten zijn weinig stabiel."

Stelling 4: Tijdens de bekerclash waren er verschillende opstootjes, zoals tussen Ajacied Riechedly Bazoer en Feyenoorder Tonny Vilhena. Die emotie komt zondagmiddag opnieuw tot uitbarsting.

Mario van der Ende: "Er is in Nederland op sportgebied geen grotere emotie dan die rond Feyenoord-Ajax in De Kuip. Zelfs de Klassieker in de Arena is minder beladen dan een wedstrijd in Rotterdam. Ik las dat Joël Veltman in VI deze week iets heeft gezegd over de sfeer in De Kuip. De vraag is: hoe gaan de Ajacieden daar tien dagen later mee om? Ik zag dat de Hartstichting een proef neemt met hartslagmeters, nou, ik voorspel dat er een paar zullen springen. Zeker als Feyenoord wint."

Daniël Dekker: "Op het randje spelen, dat hoort bij de Klassieker. Ajax zal gebrand zijn op een revanche na het verlies in de bekerwedstrijd, dat lijkt me duidelijk. En natuurlijk werkt die wedstrijd zondagmiddag nog door. Ajax was in de eerste helft Feyenoord voetballend de baas, maar Feyenoord leverde in de tweede helft veel meer strijd dan Ajax. Ik ben echt benieuwd hoe dat nu gaat uitpakken."

Peter Houtman: "Ik verwacht dezelfde emoties als in het bekerduel. Het publiek zit er zo dicht bovenop in De Kuip, dan slaat de vonk vanzelf over. Dan krijg je ook aanvaringen zoals tussen Dirk Kuijt en Amin Younes. De spelers moeten wel tot tien kunnen tellen, dat hoort ook bij topvoetbal. Die emoties maken de Klassieker ook zo mooi, het is Amsterdam tegen Rotterdam, het zijn de noeste werkers tegen de creatieve spelers. De belangen zijn altijd groot en het prestige staat op het spel."

Stelling 5: Er circuleren diverse statistieken over het aantal gespeelde wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax, maar zeker is dat sinds 1921 Amsterdammers vaker wonnen dan de Rotterdammers. Feyenoord zal deze kloof zondag een beetje dichten. 

Peter Houtman: "Ik zou dat graag beamen, maar de realiteit is dat de uitslag van de Klassieker nooit te voorspellen is. Het zijn duels op zich, waarbij een enkel moment de doorslag kan geven. Vorig jaar zei Frank de Boer dat Ajax was weggespeeld in De Kuip, maar zijn ploeg ging wel met drie punten naar huis. Ik ben verre van overtuigd dat Feyenoord gaat winnen, maar ik ga er gemakshalve wel vanuit." 

Daniël Dekker: "Qua voetballend vermogen moet Ajax normaal gesproken de meerdere zijn van Feyenoord. Onder normale omstandigheden had Ajax de bekerwedstrijd ook gewonnen, want Ajax heeft een beter elftal en miste grote kansen. Ajax moet zich gewoon niet laten verleiden tot harde duels, maar gewoon blijven voetballen. Dan komt het vanzelf goed."
 
Mario van der Ende: "Ik ben benieuwd hoe Ajax mentaal omgaat met alle opgeklopte emoties, zeker na de teleurstelling van donderdag tegen Fenerbahçe en het eerdere verlies in de beker. Het is altijd interessant om te zien hoe weerbaar topvoetballers in die omstandigheden zijn. Gezien de omstandigheden - Feyenoord speelde niet Europees - schat ik de kansen op 60-40 in het voordeel van Feyenoord." 

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend