Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week: Wat kan nanotechnologie betekenen voor onze gezondheid?

De colleges worden deze week gegeven door Prof. dr. Willem Mulder van de Universiteit van Amsterdam, een nanotechnoloog die probeert kanker en hart- en vaatziekten op te sporen en te genezen met nanotechnologie. Mulder is voornamelijk werkzaam in New York, waar hij zich met piepkleine deeltjes bezighoudt. 

Zijn we kankercellen straks te slim af? 

Kanker blijft één van de voornaamste doodsoorzaken onder Nederlanders en er wordt dan ook veel tijd en geld gestoken in onderzoek. Mulder legt uit hoe de wetenschap kankercellen kan bestrijden door radio-actieve nanodeeltjes in het lichaam te injecteren.

Hoe zorgt nanotechnologie ervoor dat je sneller beter wordt? 

Nanodeeltjes zijn zo klein als éénduizendste van een menselijke haar. Met die piepkleine deeltjes zijn wonderlijke dingen mogelijk. Mulder legt uit hoe artsen met die kleine deeltjes veel gerichter medicijnen in de bloedbaan af kunt geven.  

Hoe kan cholesterol juist heel goed zijn voor je hart? 

Cholesterol heeft een slechte naam, maar er is ook zoiets als goed cholesterol en daarmee kan een mens lichaamseigen deeltjes maken die als een soort geheim agent undercover gaan in het lichaam om heel gericht medicijnen af te leveren. 

Waarom is het goed nieuws dat cannabis zo lang in je lichaam blijft?     

Cannabis is twee weken na gebruik nog te detecteren in je urine. Dat is slecht nieuws voor blowende topsporters, maar goed nieuws voor de nanogeneeskunde. Mulder legt uit waarom dat zo is en welke medicinale werking zogeheten "wietnanodeeltjes" hebben.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend