De 24e Bond-film Spectre gaat donderdag 29 oktober in première. Al 53 jaar lang schiet, drinkt en sjanst de geheim agent zich door de filmreeks heen. NU.nl zet de cijfers van 007 op een rijtje.

Uit die cijfers blijkt dat de Bond-films met Timothy Dalton het braafst zijn, Daniel Craig het vaakst naar de fles grijpt en de 007 van Roger Moore op twintig jaar jongere vrouwen valt.

Overleden

In de gehele filmreeks overlijden 1.359 personen op het scherm, wat neerkomt op gemiddeld zestig personen per film. James Bond maakt daarbij vaak gebruik van zijn 'license to kill', aangezien hij in totaal 378 personen heeft gedood. Dat is een gemiddelde van zestien per film.

Pierce Brosnan was in Goldeneye (1995) het meest op dreef met 47 doden. Gemiddeld genomen is hij ook de meest bloeddorstige agent met 33,8 doden per film. Daniel Craig staat op een tweede plek met gemiddeld 17,7 overleden personen.

Video: Doden in Dr. No

Roger Moore hoefde slechts één persoon om het leven te brengen in The Man with the Golden Gun (1974). Sinds het tijdperk van Timothy Dalton (1987) is het niet meer voorgekomen dat Bond minder dan tien personen per film om het leven bracht.

De eerste vijf films, met Sean Connery in de hoofdrol, hadden in totaal het hoogste aantal overleden personen. You Only Live Twice (1967) telde maar liefst 196 sterfgevallen, en het gemiddelde aantal in het Connory-tijdperk staat op ruim 78 personen per film. De twee films waarin Timothy Dalton de hoofdrol speelde zijn met 32,5 doden het minst gewelddadig.

Drank

"A Martini. Shaken, not stirred", of een variatie daarop. Volgens het American Film Institute is het een van de honderd beste filmquotes ooit. Sinds Bond in Goldfinger (1964) voor het eerst om deze specifieke alcoholische versnapering vroeg, heeft hij flink wat alcohol geconsumeerd.

In elke film worden gemiddeld twaalf eenheden alcohol geconsumeerd, wat ongeveer gelijk staat aan evenzoveel biertjes. Daniel Craig dronk vooral in Casino Royale een flinke hoeveelheid, namelijk 26 eenheden. Zijn gemiddelde ligt met twinitig eenheden dan ook fors boven de andere Bonds.

De twee films met Timothy Dalton waren met het aantal moorden al braaf, en qua alcoholconsumptie staan The Living Daylights en License To Kill ook onderaan de lijst. Gemiddeld drinkt hij 4,8 eenheden. De andere acteurs drinken al snel het dubbele daarvan.

Bond girls

Bij elke nieuwe Bond-film is het de vraag: wie worden de nieuwe Bond girls? De geheim agent had tijdens zijn voorgaande 24 films met maar liefst 79 dames een korte romance. In On Her Majesty’s Secret Service was hij zelfs getrouwd met Teresa di Vicenzo (Diana Rigg).

Spectre heeft met Monica Belucci de oudste Bond girl. De Italiaanse actrice is met haar 51 jaar bijna 3,5 jaar ouder dan Daniel Craig. In deze filmreeks is het slechts vijf keer eerder voorgekomen dat een Bond-meisje ouder was dan de acteur.

Video: Alle Bond girls op een rij

De gemiddelde leeftijd van de vrouwelijke acteurs ligt rond de dertig jaar. Roger Moore werd in zijn zeven films veelal naast veel jongere vrouwen geplaatst. De dames waren gemiddeld 22,8 jaar jonger dan Moore. George Lazenby lag in zijn enkele optreden het dichtst bij de leeftijd van zijn tegenspeelsters.

Locaties

In zijn loopbaan is James Bond in minstens 55 verschillende landen geweest. Een aantal landen spreekt voor zich, zoals het Verenigd Koninkrijk (in 14 films), de Verenigde Staten (10) en Italië (5). In Diamonds Are Forever moet hij een contactpersoon in Amsterdam ontmoeten.

Polygoonjournaal: Bond in Amsterdam

Beeld: Uit het archief van Beeld en Geluid

Ook heeft de geheim agent de fictieve republiek van Isthmus in License to Kill, enkele onbenoemde landen in Zuid-Amerika en de ruimte in Moonraker.

De actrices die de Bond girls spelen zijn ook meestal afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, namelijk 22. Ook zijn Amerikaanse (10), Italiaanse (5), Russische (4) en Franse (4) dames vaak te zien in de filmreeks. Voor Nederland mocht Famke Jansen de Georgische Xenia Onatopp spelen, die mannen met haar dijen vermoordde in GoldenEye.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend