Nou, de verhaallijn voor het Sinterklaasjournaal dit jaar is in elk geval een inkoppertje. Alle Pieten zijn een stuk bleker dan voorheen. Hoe het kan dat ze dit jaar ineens zo schoon uit de schoorsteen komen? Tot vorig jaar deed Volkswagen de roetmetingen!

Door Pieter Derks

Zo. Hebben we dat alvast geregeld. Alle protesten ten spijt: ik denk dat we toch een beetje zullen moeten wennen aan verandering. Of we het nou leuk vinden of niet, over een paar jaar ziet dit land er sowieso heel anders uit. De Syriërs komen!

Als we de angsthazen mogen geloven komen ze met honderdduizenden tegelijk, en gaan ze vervolgens allemaal hun vrouwen en kinderen en tantes en buurmannen laten overkomen, en nemen ze het helemaal over, en heet onze hoofdstad binnen twintig jaar Amsterdamascus.

Ik denk zelf dat het zo’n vaart niet zal lopen. Natuurlijk, er zullen dingen veranderen. Er hoeven tussen al die vluchtelingen bijvoorbeeld maar 11 Syriërs te zitten die een beetje kunnen voetballen en we maken zomaar kans om weer eens aan een EK mee te doen. Dat zou toch wat zijn!

“Misschien dat we op televisie straks kunnen genieten van Koerd zoekt Vrouw.”

En misschien dat we op televisie straks kunnen genieten van Koerd zoekt Vrouw, waarin Yvon Jaspers op zoek gaat naar liefde, langs alle asielzoekercentra, in zo’n gezellig Volkswagen-busje, of iets milieuvriendelijkers natuurlijk, bijvoorbeeld een rijdende kolencentrale.

Zelf merk ik dat die vluchtelingenstroom in elk geval ook zo zijn voordelen heeft: mijn topografische kennis is weer behoorlijk up-to-date. Servië, Slowakije, Kroatië, Macedonië, je leert elke dag weer een beetje beter welke landen aan elkaar grenzen.

Wat dat betreft biedt deze crisis wel kansen voor het onderwijs. Ik denk dat over een paar jaar het eindexamen Aardrijkskunde er weleens heel anders uit zou kunnen zien. Vraag 1: Mo komt aan op Lesbos. Hij wil asiel aanvragen in Denemarken. Om Hongarije staat een hek. Door welke landen moet Mo allemaal?

En de verhoudingen in de politiek zullen natuurlijk ook gaan veranderen. Wat dat betreft had Geert Wilders volkomen gelijk. Hij noemde de Tweede Kamer eerder deze maand een ‘nepparlement’, omdat niet het hele volk vertegenwoordigd wordt. En dat klopt.

“ Ik denk niet dat er één kwestie is waarover alle Nederlanders hetzelfde denken.”

Gezien de huidige verhoudingen moeten er zeker twee Syriërs bij! Ik weet alleen niet of dat was wat Geert bedoelde. Dat is het lastige wanneer mensen het hebben over 'het volk': je weet nooit over wie ze het hebben. In elk geval weet je zeker dat het nooit over het hele volk kan gaan. Ik denk niet dat er één kwestie is waarover alle Nederlanders hetzelfde denken.

Maxima zei het ooit al: de Nederlander bestaat niet. En nou moeten we niet elke ontkenning van een Zorreguieta direct geloven, maar in dit geval had ze natuurlijk hartstikke gelijk. Als er één ding is dat het Nederlandse volk kenmerkt, dan is het wel dat we het eigenlijk nooit met elkaar eens zijn. Of we elkaar nou de tent uitvechten bij Ajax, of proberen de stoelpoten onder elkaars achterste vandaan te zagen bij de PvdA, of ruzie maken over de kleur van een knecht: dit volk is één in onenigheid.

“Als er één ding is dat het Nederlandse volk kenmerkt, dan is het wel dat we het eigenlijk nooit met elkaar eens zijn.”

Daarom vind ik het ook zo’n goed idee om die twee schilderijen van Rembrandt te kopen. Het is zo’n mooi en typisch Hollands tafereeltje: een echtpaar dat zich op twee aparte doeken heeft laten schilderen. Getrouwd, maar toch niet samen – geen wonder dat het kabinet dit graag wil kopen. Een beter symbool voor hoe PvdA en VVD in deze coalitie staan is volgens mij niet denkbaar.

Over een paar honderd jaar hangen er in het Rijksmuseum waarschijnlijk twee foto’s, van Diederik Samsom en Mark Rutte, die in vergelijkbare pose strak en tamelijk ongezellig voor zich uit staan te kijken. "Rutte II", staat er dan op het bordje. Fotograaf onbekend. Ernaast hangt dan een foto van een man met een petje, die een advocatenkantoor uit komt gelopen. "Volkert", heet het. Ook een klassieker. De naam van de fotograaf is weggelakt, en vervangen door een briefje waarop staat dat het ministerie deze kwestie al 472 jaar tot op de bódem aan het uitzoeken is.

Het publiek zal het tegen die tijd allemaal worst wezen. Dat heeft andere dingen aan zijn hoofd. Dat moet op tijd thuis zijn om Heel Holland Bakt te kijken. Vanavond is de jaarlijkse special van viereneenhalf uur met alleen maar baksels voor het suikerfeest. Tegen die tijd een oer-Hollandse traditie!

Pieter Derks (30) is cabaretier en columnist. Op NUweekend duidt en verwerkt hij maandelijks het vele nieuws van de voorbije weken. 'Zodat we allemaal weer met een fris hoofd de nieuwe maand in kunnen.'