Tom Dumoulin verbaast zichzelf met zijn goede prestaties in de Vuelta a España, maar veel wielervolgers zagen al dat er een grote ronderenner in hem schuilde. Vijf redenen waarom de 24-jarige Limburger het podium gaat halen in een grote ronde.

Erik Breukink was in 1990 met zijn derde plaats in de Tour de France de laatste Nederlander die op het podium stond van een grote ronde. 

Robert Gesink staat na enkele dopinggevallen als nummer vier van de Tour de France 2010 te boek. Mollema bezette een jaar later dezelfde plek in de Ronde van Spanje.

"Ik denk dat het podium er zeker in zit voor Dumoulin", zegt Michael Boogerd, in 1998 vijfde in de Tour, over de lopende Vuelta. Dumoulin droeg al een paar dagen de leiderstrui en heeft volgende week nog een tijdrit om minuten te pakken op de huidige leider Fabio Aru.

"Er is zeker een toekomst voor hem weggelegd als ronderenner. Hij timmert als klimmer echt aan de weg en ik ben benieuwd hoe hij het de komende jaren in het hooggebergte van de Tour gaat doen. Hij is in elk geval heel compleet."

1. Tijdrit

Dumoulin was in 2010 op 19-jarige leeftijd meteen de beste bij zijn eerste serieuze internationale tijdrit in Portugal. Sindsdien is de geboren Maastrichtenaar alleen maar beter geworden in de discipline. Dumoulin eindigde sinds begin 2014 bij dertien van zijn achttien tijdritten op het podium en won er zeven. 

In kleinere rondes bewees hij al dat de sterke races tegen de klok hem een goede eindklassering kunnen opleveren. Dit jaar zorgden twee tijdritzeges in de Ronde van Zwitserland voor een derde plaats in het eindklassement. 

De Tour de France kende dit jaar geen lange individuele tijdrit, maar de Vuelta en de Giro d'Italia wel. Bradley Wiggins bewees met zijn Tourwinst in 2012 net als diverse voorgangers dat de basis voor een podiumplek of eindzege zeker in een tijdrit gelegd kan worden.

Boogerd: "Aru is zeker bang voor hem richting de tijdrit van woensdag. Iemand als Dumoulin wil je echt geen halve minuut achter je hebben en zelfs geen twee minuten. Ik denk niet dat hij zich echt hoeft om te turnen van tijdrijder naar klassementsrenner. Hij is met 69 kilo al retelicht voor zijn lengte van 1 meter 86 en rijdt al vlot bergop. De andere Nederlandse ronderenners kunnen ook aardig tijdrijden, maar lang niet zo goed als Dumoulin."

2. Leeftijd

Met zijn 24 jaar is Dumoulin een jonkie tussen de andere ronderenners. Aru en Nairo Quintana zijn slechts een jaar ouder, maar Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez zijn al dertigers. Er wordt vaak gesteld dat klimmers tussen hun 28e en 32e de piek van hun carrière bereiken. 

Dumoulin reed op zijn 21e al zijn eerste grote ronde en beschikt met drie Tourdeelnames inmiddels over de nodige ervaring. Hij heeft de laatste jaren rustig kunnen toezien hoe oudere landgenoten Robert Gesink (29), Bauke Mollema (28), Steven Kruijswijk (28) en Laurens ten Dam (34) het Nederlandse wielrennen goed vertegenwoordigden in grote rondes. Samen met leeftijdsgenoot Wilco Kelderman lijkt Dumoulin de aanvoerder van een nieuwe generatie talentvolle ronderenners uit Nederland.

Boogerd: "Hij heeft nog alle tijd om te groeien en moet zich nog niet te druk gaan maken om bijvoorbeeld de Tour. Er zijn veel jonge renners die daar te voortvarend van start zijn gegaan. Het zou ook niet in zijn carrière passen. Alles is altijd heel stapsgewijs gegaan bij hem. Hij is nog zo jong en toch heb ik het idee dat hij al jaren rijdt. Vergeet niet dat Gesink en Mollema dit ook konden in de Vuelta en in de Tour moeite hebben om de allerbesten te volgen. Dumoulin moet het maar eens gaan proberen."

“Hij staat goed zijn mannetje en de rit die hij won, was echt van wereldklasse”
Michael Boogerd

3. Mentaliteit

In de negende etappe van deze Vuelta liet Dumoulin zich mentaal van zijn beste kant zien. Zowel Chris Froome als Joaquim Rodriguez passeerde hem, maar hij kwam uit geslagen positie terug om de rit en de leiderstrui te pakken. Zijn prominente rol in de Vuelta is op zichzelf al een verrassing na de harde val in de Tour de France. Dumoulin had de gele trui voor het grijpen in Hoei, maar moest met een breukje in zijn schouder de ronde verlaten. 

Met tranen in zijn ogen keerde hij terug naar Nederland, waar de verwachtingen al zo hooggespannen waren door de openingstijdrit in Utrecht. Een betere leerschool om met druk om te gaan, kon Dumoulin niet krijgen. Hij wist zich op tijd te motiveren voor de Vuelta met in het achterhoofd dat hij het rustig aan zou doen in de eerste week. Niets bleek minder waar, hij droeg in de zesde etappe al de leiderstrui.

Boogerd: "Hij staat goed zijn mannetje en de rit die hij won, was echt van wereldklasse. Dat was al een hoofdprijs en dan heeft hij ook nog de bonus van een rode trui. Ik dacht dat hij op lange en slopende klimmen beter zou zijn, maar hij doet het op de steile ook heel goed. Hij moet zijn karretje gewoon blijven aanhaken en dan moet Aru verdedigen, dat kan extra druk geven."

4. Veelzijdigheid

Dumoulin kan naar eigen zeggen op vrijwel alle terreinen uit de voeten. Voor de Vuelta had hij nog vrees voor het hooggebergte, maar met een negende plaats in de koninginnenrit bewees hij ook dat aan te kunnen. Bij het parcours voor de komende WK in het Amerikaanse Richmond, dat kasseien bevat, denk je in eerste instantie niet aan Dumoulin. Toch nam bondscoach Johan Lammerts hem naast de tijdrit ook op in de selectie voor de wegwedstrijd.

Dumoulin leek meer een specialist in de heuvelklassiekers en gaf bij zijn enige deelname aan de Ronde van Vlaanderen in 2012 op, maar was wel weer de derde Nederlander in de kasseienetappe van de Tour vorig jaar. Daarnaast heeft Dumoulin ook nog een aardige spurt in de benen door zijn rol in de sprinttrein van Giant-Alpecin, die de laatste jaren zo succesvol is. 

Boogerd: "Dumoulin moet gewoon een klassement gaan rijden in de Tour. Daar komt hij met minder steile klimmen misschien nog beter tot zijn recht. Dan kan hij dat mooi combineren met de klassiekers in het voorjaar, waar hij ook goed uit de voeten kan. Die combinatie kan hij aan, al moeten we afwachten of hij ooit top wordt in de klassiekers."

“Hij rijdt eigenlijk zonder druk en kan gewoon kijken hoe ver hij kan komen”
Michael Boogerd

5. Luwte

Giant-Alpecin heeft zich tot op heden nooit gericht op het klassement van een grote ronde. Normaal gesproken een nadeel voor een ronderenner, maar Dumoulin had tot nu toe gewoonweg geen interesse in het klassement. Hij koos liever voor tijdritten en kleine rondes, eendagswedstrijden of het helpen van sprinters. Het voordeel is dat Dumoulin daardoor zonder enige druk zelf per ronde kan bepalen of een klassement haalbaar is. 

Zijn teamgenoot Warren Barguil haalde dit jaar bijna de top tien in de Tour, maar toch houdt de ploeg vast aan een driejarenplan met de Fransman voor hij echt de kopman wordt in de grote ronde. Ook Dumoulin zal na zijn sterke Vuelta ongetwijfeld niet meteen de equipe aan hoeven te voeren bij de Giro of de Tour van volgend jaar.

Boogerd: "Hij rijdt eigenlijk zonder druk en kan gewoon kijken hoe ver hij kan komen. Giant heeft met Barguil en Simon Geschke al aardige klimmers in huis en wil echt geen controlerende ploeg zoals Astana gaan creëren. Bovendien is het ook mogelijk om als eenling klassement te rijden in de Tour als je het geel niet hoeft te verdedigen. Dan is het de leider volgen en op het juiste moment aanvallen. Ze gaan gewoon rustig met hem verder bouwen."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend