Kanye West for president. Als het aan de rapper ligt bewonen hij en Kim Kardashian na de verkiezingen in 2020 het Witte Huis, zo kondigt hij aan tijdens de MTV VMA's in augustus 2015.

Die stap naar Washington lijkt een grote, maar niet onmogelijk voor Kanye. Waar hij in 2000 begon als producent is hij inmiddels uitgegroeid tot rapper, modeontwerper en ondernemer. De reis naar wereldster was lang, maar Kanye mag zich nu tot een van de meest gewaarderde artiesten in zijn genre scharen. 

Hoewel Kanye nu wereldberoemd is door zijn raps, zijn bijzondere uitspraken en natuurlijk zijn echtgenote Kim Kardashian, had de nu 38-jarige rapper aan het begin van zijn carrière enorme moeite om door te breken als artiest.

Jarenlang produceerde West nummers voor bekende, lokale rappers, maar zijn eigen raps werden niet serieus genomen door studiobazen: Kanye voldoet niet aan het 'gangsterimago' dat rappers in die tijd moesten hebben en dus willen ze hem geen platencontract bieden.

In 2000 verandert dat: Kanye gaat aan de slag voor Roc-A-Fella Records en produceert en schrijft daar mee aan Jay Z's The Blueprint. Het album wordt door fans en recensenten benoemd tot één van de beste hiphop-albums ooit uitgebracht en zet West op de kaart als muzikant. 

Een jaar na het uitbrengen van The Blueprint overkomt Kanye iets wat zijn leven zal veranderen: hij valt in slaap achter het stuur en rijdt zichzelf bijna dood. Het geeft West inspiratie en met een verbrijzelde kaak gaat hij aan de slag met nieuwe muziek. Twee weken na het ongeluk neemt hij, met zijn dichtgenaaide kaak, het nummer Through The Wire op. De compositie is de basis voor het album The College Dropout.

Bekijk de clip bij Through The Wire:

The College Dropout

The College Dropout (2004) zet Kanye op de kaart als rapper: de nummers van het album behalen topposities in hitlijsten over de hele wereld en bezorgt de rapper tien Grammy-nominaties. Het album haalt ook iets in Kanye naar boven waar hij later bekend om zal gaan staan: woede tijdens prijsuitreikingen.

In 2004 ziet West de prijs voor beste nieuwe artiest tijdens de American Music Awards voor zijn neus naar country-artieste Gretchen Wilson gaan. Woedend is Kanye. "Ik had echt het gevoel dat ik beroofd werd. Ik was gewoon de beste nieuwe artiest van dit jaar", aldus de rapper later.

Heethoofd

Een jaar later brengt West het album Late Registration uit, waarmee hij met Touch the SkyHeard 'Em Say en Gold Digger wereldwijd hits scoort. Het eerste nummer maakt dat Kanye opnieuw bekend wordt als een heethoofd: als Touch the Sky niet de MTV Europe Music Award wint rent de rapper woedend het podium op. Kanye vindt dat hij de prijs heeft verdiend en houdt tijdens de prijsuitreiking een betoog waarom Justice en Simian het beeldje eigenlijk niet mee naar huis mogen nemen. Minder dan een week later biedt Kanye zijn excuses aan. 

Het succes van Kanye gaat door: in 2007 brengt hij Graduation uit. Het album bezorgt hem hits met Stronger en Can't Tell Me Nothing en levert de rapper zijn zesde, zevende en achtste Grammy op. Twee maanden na het uitbrengen van Graduation komt zijn moeder plotseling te overlijden. Donda West is een belangrijk onderdeel in het leven van Kanye: ze is ook zijn manager.

Twaalf dagen na het plotselinge overlijden van Donda staat Kanye alweer op het podium, waar hij het nummer Hey Mama aan zijn moeder opdraagt. Een jaar later spreekt hij zich voor het eerst echt uit over de dood van zijn moeder: "Het is alsof je een arm en een been kwijtraakt en dan gewoon door moet gaan."

“Zelfs president Obama noemt Kanye een "klootzak"”

Taylor Swift

In 2008 volgt 808 & Heartbreak, waar Love Lockdown en Hearless van afkomstig zijn, maar wint de rapper geen Grammy's meer. Volgens sommigen zit het imago van West hem dwars, want opnieuw kan hij het niet laten een prijsuitreiking te verstoren. 

In september 2009 wint Taylor Swift, die toen nog een verlegen countryster was, tijdens de MTV Video Music Awards de prijs voor beste vrouwelijke video voor haar clip bij You Belong With Me. Hoewel Kanye zelf geen prijs kan winnen in de categorie, vindt hij het toch nodig om het podium op te stormen om MTV te laten weten dat het onacceptabel is dat de toen 19-jarige Swift de prijs wint. Beyoncé verdient het beeldje voor haar clip Singe Ladies. Dat de zangeres later de prijs wint voor beste video maakt het verhaal nog iets beschamender.

Bekijk het fragment:

'Klootzak'

West krijgt daarna iedereen over zich heen: media, fans, zelfs president Obama noemt Kanye een "klootzak". Het zet Kanye aan het denken: hij belt Taylor twee dagen later persoonlijk op om zijn excuses aan te bieden. Een jaar later zit hij er nog mee, zo blijkt uit zijn Twitterfeed, als hij nogmaals zijn excuses opschrijft in een reeks berichten.

Ondertussen gaat Kanye nog verder door met het maken van muziek: in 2010 komt My Beautiful Dark Twisted Fantasy uit, waarmee hij opnieuw twee Grammy's wint. In 2011 brengt hij samen met Jay Z het album Watch The Throne uit waarna de heren gezamenlijk de wereld over reizen.

Kimye

Een jaar later is West eens niet om zijn muziek of zijn opmerkelijke uitspraken in het nieuws: de rapper is verliefd op de inmiddels wereldberoemde realityster Kim Kardashian. Na een jarenlange vriendschap is Kardashian eindelijk beschikbaar en dus kan Kanye achter zijn ware liefde aan.

In april 2012 verschijnen de eerste geruchten dat de twee een relatie hebben, maar als Kanye het nummer Cold (eerder Theraflu) uitbrengt is het zeker: hij rapt over zijn relatie met Kim, haar ex Kris Humphries en over zijn eigen ex Amber Rose. 

'Kimye' is daarna overal samen te vinden. Niet alleen in de realityserie van Kim, maar ieder blad heeft foto's van het nieuwe koppel. Hoewel de twee heel gelukkig zijn, wordt er toch ook een hoop negatiefs over ze geschreven: zo gooit Kanye alle kleding van Kim de deur uit omdat ze zich beter moet kleden en spreekt hij zich negatief uit over haar realityserie.

Kanye West: van rapper tot presidentskandidaat

Hoewel Kanye nu wereldberoemd is door zijn raps, zijn bijzondere uitspraken en natuurlijk zijn echtgenote Kim Kardashian, had de nu 38-jarige rapper aan het begin van zijn carrière enorme moeite om door te breken als artiest. © AFP
Kanye West in 2004, een maand na het uitbrengen van zijn debuutalbum The College Dropout. © AFP
The College Dropout (2004) zet Kanye op de kaart als rapper: de nummers van het album behalen topposities in hitlijsten over de hele wereld en bezorgd de rapper tien Grammy-nominaties. © AFP
Kanye West met zijn moeder Donda in 2004. © AFP
The College Dropout bezorgde West zijn eerste Grammy Awards. © AFP
Een jaar later brengt West het album Late Registration uit, waarmee hij met Touch the Sky, Heard 'Em Say en Gold Digger wereldwijd hits scoort. © AFP
Kanye West met Rihanna met wie hij meerdere nummers maakte. © AFP
Kanye West wint in 2006 opnieuw drie Grammy's. Hij neemt zijn moeder mee naar de uitreiking. © AFP
Kanye West met zijn ex Amber Rose, met wie hij van 2008 tot 2010 een relatie had. © AFP
Kanye met rapper Jay Z. De twee zijn al jaren vrienden en hebben meerdere nummers en een album samen gemaakt. © AFP
Kanye West met Estelle, met wie hij de hit American Boy maakte. © AFP
Kanye met Pharrell Williams in 2006. De twee heren werken regelmatig samen. © AFP
Kanye West onderbreekt Swift, omdat hij vindt dat de MTV VMA naar Beyoncé had moeten gaan. © AFP
Taylor en Kanye komen uiteindelijk bij elkaar en praten het incident uit. © AFP
Kanye krijgt in april 2012 een relatie met Kim Kardashian. © AFP
Kanye en Kim verloven zich in oktober 2013. © AFP
Kim maakt na een relatie van een half jaar bekend zwanger te zijn. © AFP
Kim en Kanye met dochter North, die door haar ouders liefkozend Nori wordt genoemd. © AFP
Ze trouwen in Italië tijdens een extravagant huwelijk in mei 2014. Onder begeleiding van tientallen bekende vrienden en een ode van John Legend geven de twee elkaar hun jawoord. © AFP
Kanye met dochter North, die in juni 2013 wordt geboren. © AFP
Met zijn echtgenote Kim Kardashian tijdens het MET Ball in New York in 2015. © AFP
De twee zijn bij iedere uitreiking samen en dus staat, de inmiddels opnieuw zwangere, Kim ook trots naar haar echtgenoot te kijken als hij in augustus 2015 bekend maakt president van de Verenigde Staten te willen worden. © AFP

Baby

Na een relatie van iets meer dan een half jaar maakt het koppel bekend een kindje te krijgen. Na maanden vol geruchten wordt de dochter van het stel in juni 2013 geboren en krijgt de opmerkelijke naam North West mee. Dochter North zorgt voor veel geluk, maar volgens ingewijden ook voor discussies: moet ze te zien zijn in de realityserie van de familie?

In oktober 2013 is de realityserie opnieuw onderwerp van gesprek: Kanye vraagt de moeder van zijn kind ten huwelijk en zender E! krijgt de exclusieve rechten voor de beelden van het spectaculaire aanzoek, waarbij een stadion wordt afgehuurd en een heel orkest voor het stel speelt. Een van de oprichters van Youtube neemt het aanzoek echter ook op en zet de boel zo online. Pas twee jaar later krijgen Kim en Kanye daarvoor hun wraak: de meneer in kwestie moet ze een flinke schadevergoeding betalen.

Huwelijk

Kim en Kanye trouwen in Italië tijdens een extravagant huwelijk in mei 2014. Onder begeleiding van tientallen bekende vrienden en een ode van John Legend geven de twee elkaar hun jawoord. De foto's van het huwelijk verspreidt de realityster zelf via Instagram, waarmee ze allerlei records verbreekt vanwege de vele 'likes'.

Sinds hun huwelijk zijn Kim en Kanye benoemd tot 'powerkoppel', als meest invloedrijk en als best verdienend koppel. De twee zijn bij iedere uitreiking samen en dus staat, de inmiddels opnieuw zwangere, Kim ook trots naar haar echtgenoot te kijken als hij in augustus 2015 bekend maakt president van de Verenigde Staten te willen worden.

Hoewel nog moet blijken of Kanye daadwerkelijk voor het presidentschap gaan, lijken de media en fans niet te kunnen wachten tot het extravagante koppel het Witte Huis intrekt: Kanye for president!

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend