Ze is nog geen sportvrouw van het kaliber Lindsey Vonn, de succesvolle Amerikaanse skiester die het liefje is van de internationale commercie en media. Maar als de voortekenen kloppen, groeit de oer-Hollandse Dafne Schippers de komende jaren naar een vergelijkbare sterrenstatus toe.

De 23-jarige Utrechtse klopt met haar prestaties op de 100 (zilver) en 200 meter (goud) bij de WK atletiek in Beijing nadrukkelijk op de deur van het sportsterrendom.

Want een blanke vrouw die presteert op koningsnummers die voorheen vooral door donkere Amerikaanse en Caribische atletes werden gedomineerd, dat is een doorbraak in de internationale atletiekwereld.

''Dat is een waanzinnige prestatie", prijst sportmarketeer Yves Kummer van Kumpany. ''Ze heeft de juiste persoonlijkheid en uitstraling om samen met Max Verstappen uit de groeien tot Nederlandse sterren in de internationale sportwereld."

“Dafne is een ruwe diamant die inmiddels al een heel eind geslepen is.”
Ellen van Langen, Olympisch medaillewinnares

Ellen van Langen, de laatste Nederlandse vrouw met olympisch goud (800 meter in Barcelona, 1992) in de atletiek, voorspelt haar eveneens een mooie carrière. ''Dafne is een ruwe diamant die inmiddels al een heel eind geslepen is."

Fenomeen

Atletiekgoeroe Henk Kraaijenhof, de man achter de wereldprestaties van onder anderen de atletes Merlene Ottey en Nelli Cooman, waarschuwt echter dat de blondine niet te snel tot 'fenomeen' moet worden uitgeroepen.

''Ik zie haar in potentie als fenomeen, maar dat is ze nog niet. Daarvoor moet je echt jarenlang op hoog niveau presteren, zoals iemand als Usain Bolt. Wanneer je iemand te snel tot fenomeen bombardeert, bestaat het gevaar dat iedereen er straks overheen springt."

Wat goed is, komt echter snel. Op de website van de internationaleatletiekfederatie IAAF is goed te zien hoe Schippers zich op de 100 meter heeft ontwikkeld. Van 11,79 in 2009 daalt de prestatiecurve naar 10,81 op de WK atletiek 2015. Op de 200 meter is een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar.

“De 100 en 200 meter genieten veel meer aanzien.”
Ellen van Langen, Olympisch medaillewinnares

Dat geeft meteen ook antwoord op versluierde verdachtmakingen in de Duitse media, de krant Die Welt voorop: 'Wieso ist diese junge Weiße plötzlich so schnell?’, kopte het blad. Volgens de krant kan de 'altijd vriendelijke dochter van een fysiotherapeut en een basisschoollerares niettemin uitgroeien tot een ster in de sprintwereld'.

Internationaal maken haar prestaties volgens medaillewinnares Van Langen grote indruk, constateert zij tijdens haar verblijf in China. De overstap van de zevenkamp naar de sprintnummers zit de concurrentie bepaald niet lekker. Van Langen: ''Ik kom in Beijing mensen tegen die het jammer vonden dat Dafne niet op de meerkamp is gebleven. Want tegen sprintnummers wordt anders aangekeken dan tegen de zevenkamp; de 100 en 200 meter genieten veel meer aanzien."

Sneller starten

En ook opvallend: Schippers loopt op de sprintnummers de hoogste topsnelheid, bijna tegen de 40 kilometer per uur. Volgens de Vlaamse sportjournalist David Naert van Sporza is die topsnelheid ''haar grootste troef’’. Naert: ''Ze heeft de hoogste topsnelheid van het hele veld. Na 60 meter benadert ze de 40 kilometer per uur. Dat is behoorlijk uniek. Na de eerste tien meter komt ze op stoom en kan ze haar achterstand inhalen."

Kraaijenhof, die jarenlang werkte aan de raketstarts van Nelli Cooman (tweevoudig wereldkampioene en zesvoudig Europees kampioene 60 meter indoor), betreurt het dat Schippers misschien wel te lang is blijven hangen in de meerkamp. Ze zou anders nu al Shelly-Ann Fraser-Pryce op de 100 meter in Beijing hebben kunnen verslaan en goud hebben kunnen pakken.

Invloed van meerkamp

''Haar acceleratievermogen kan veel beter. Als dat gebeurt, komt ze ook eerder op haar topsnelheid", meent Kraaijenhof. Hij verzucht: ''Als ze al die trainingstijd in de afgelopen jaren niet had besteed aan speerwerpen en kogelstoten, maar aan haar sprintstart, dan had ze er misschien nu al beter voor gestaan. Want Usain Bolt, maar ook Merlene Ottey en Nelli Cooman hebben nooit een kogel of speer in handen gehad."

“Zo gemakkelijk onder de 11 seconden op de WK lopen, dat had echt niemand verwacht.”
Ellen van Langen, Olympisch medaillewinnares

De meerkamp hebben Schippers in de ogen van Kraaijenhof geen betere atlete op de sprintnummers gemaakt. ''En de meeste zevenkampsters draaien één goed toernooi, waarna ze ten prooi vallen aan blessures. Schippers liep dit voorjaar ook een knieblessure op bij het hoogspringen. Daarom is het heel goed dat Dafne tijdig de juiste overstap heeft gemaakt naar de sprint."

Van Langen ziet haar bij de Olympische Spelen in Rio wel goud winnen. ''Als je haar prestaties in Beijing ziet, dan kan ze dat volgend jaar in Rio evenaren en zelfs verbeteren. Zo gemakkelijk onder de 11 seconden op de WK lopen, dat had echt niemand verwacht."

Commerciële kansen

Behalve om haar sporttechnische ontwikkeling zal Schippers ook commercieel aantrekkelijk zijn. Sportmarketinggoeroe Frank van den Wall Bake plaatste Schippers vóór de WK atletiek in zijn nieuwsbrief al bovenaan zijn lijstje van commercieel aantrekkelijkste sportvrouwen.

De atlete staat op zijn ranglijst op nummer vijf, als eerste vrouw achter Formule 1-coureur Max Verstappen (1), voetballer Arjen Robben (2), golfer Joost Luiten (3) en voetballer Robin van Persie (4). Hij schat haar (internationale) marktwaarde hoger in dan die van Memphis Depay (6) en Sven Kramer (7).

Bovendien staat ze ver voor schaatsster Ireen Wüst (10), wielrenster Marianne Vos (12) en zwemster Ranomi Kromowidjojo (13). 

“Ze is nuchter, loopt niet in zeven sloten tegelijk en is welbespraakt. ”
Sportmarketeer Yves Kummer

Sportmarketeer Yves Kummer denkt dat Schippers een icoon kan worden, zowel sportief als commercieel. ''Ze is als blanke sportvrouw een opvallende verschijning, is nuchter, loopt niet in zeven sloten tegelijk en is welbespraakt. Ze heeft een enorme potentie om de komende jaren door te groeien tot een zeer aansprekende sportvrouw, die met goede startgelden in de Diamond League en als uithangbord voor horloge- en kledingmerken een behoorlijk inkomen zou kunnen verdienen."

Succes verzilveren

''Maar", benadrukt Kummer, ''het verhaal moet wel groter worden dan alleen haar WK-successen in Beijing". En zelfs een reeks olympische plakken vormt geen garantie voor het verzilveren van sportief succes. ''Je moet er ook de juiste persoonlijkheid voor hebben", beseft Kummer. ''Je kunt niet allemaal als Bolt na een zege een denkbeeldige pijl en boog afschieten."

“Een atleet doet het nooit voor het geld. Als het om winnen en verliezen gaat, is dat nooit een argument.”
Henk Kraaijenhof, atletiekgoeroe

Henk Kraaijenhof en Ellen van Langen relativeren de commerciële vooruitzichten van Schippers. Van Langen: ''Het waren voor mij andere tijden, maar ik heb me in commercieel opzicht nooit laten leiden door verdiensten, maar door mijn gevoel. Je kunt in de atletiek wel een wereldster worden, maar wat wil je er zelf mee?"

Kraaijenhof stelt dat er maar weinig atleten zijn die van hun commerciële activiteiten kunnen leven, op Bolt en de Brit Mo Farah na dan. En: ''Een atleet doet het nooit voor het geld. Als het om winnen en verliezen gaat, is dat nooit een argument." 

Hij verwijst naar zijn voormalige pupillen, die weinig (Ottey) tot niets (Cooman) aan hun wereldprestaties in de atletiek hebben overgehouden. "Ottey won 37 internationale medailles in een lange loopbaan", zegt de atletiekcoach over de Jamaicaanse sprintster. "Ze heeft niet meer dan een stevig zakcentje aan haar sport overgehouden. Een gemiddelde eredivisievoetballer verdient meer."

Lees meer achtergrondverhalen en interviews in NUweekend