Paniek op de beurs, Nederland op vakantie, drugs bij de douane en verkeerde studiekeuzes: Dit is het overzicht van de maand augustus in acht grafieken.

1. Meer asielzoekers in azc’s

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat Nederlandse asielzoekerscentra dichtslibben door de aanhoudende komst van asielzoekers. Dat blijkt op donderdag 6 augustus.

Op dat moment wonen ongeveer 27.000 vluchtelingen in Nederlandse azc’s. Ongeveer de helft van deze groep heeft een verblijfsvergunning. Daarmee hebben zij recht op een woning, maar die zijn niet beschikbaar.

Bezetting asielzoekerscentra

2. Duizenden studenten kiezen verkeerde studie

Ongeveer een op de drie studenten in het hoger onderwijs maakt het eerste jaar van de studie niet af. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ziet dat cijfer als een probleem.

"Voor zowel voor de student als de opleiding is dit zonde. Als student wil je een goede start maken, het is een nieuwe fase in je leven waar misschien verhuizen naar een andere stad bij hoort. Als je dan moet stoppen is dat voor niemand fijn. Bovendien is het behoorlijk duur", zegt LSVb-voorzitter Sara Spano.

Uitval en switch

3. Noord-Hollanders gaan het langst op vakantie...

Noord-Hollanders gaan het langst op vakantie naar het buitenland. Gemiddeld gaan zij 13,8 dagen naar het buitenland. Dat blijkt op vrijdag 7 augustus.

Vakantiebestemmingen

4. ...en geven ook het meeste uit

Drie dagen later wordt bekend dat de inwoners van deze provincie ook het meeste geld uitgeven. Gemiddeld geven zij 886 euro uit aan hun lange vakantie in het buitenland.

Uitgaven per vakantieganger

5. Meer vangsten, maar minder drugs bij douane

Vorig jaar heeft de Nederlandse douane 15.758 kilo drugs aangetroffen tijdens 1.874 vangsten. Een jaar eerder was dat nog 25.358 kilo drugs, maar dat werd ontdekt bij slechts 1.724 onderscheppingen.

Van bijna alle soorten drugs is de aangetroffen hoeveelheid afgenomen, behalve van heroïne en XTC. NU.nl vroeg de cijfers op bij de douane.

Drugs bij douane

6. Ellende op de beurs

Augustus stond ook in het teken van onrust op de Chinese beurs. Door de vrees voor het afkoelen van de Chinese economische groei, sloot ook de AEX in het rood. De opgebouwde winst sinds begin dit jaar, ging op maandag 24 augustus volledig in rook op.

Koers AEX

Bron: Google Finance© NU.nl/Jerry Vermanen

7. Bijna drie moorden per week…

Vorig jaar werden 144 personen in Nederland vermoord. Dat komt neer op bijna drie moorden per week. In 2014 werden 113 mannen en 31 vrouwen om het leven gebracht.

Daarnaast zijn er opmerkelijke regionale verschillen te zien. Noord-Hollanders worden relatief het vaakst vermoord in de periode 2010-2014. Friesland en Gelderland zijn de veiligste provincies.

Moorden per provincie

8. … en iets meer geweld ingezet door politie

Agenten hebben in 2014 iets vaker geweld moeten inzetten bij het staande of aanhouden van verdachten. Vorig jaar werden 13.298 incidenten geregistreerd, in 2013 gebeurde dat 13.076 keer.

Er zijn enkele opmerkelijke regionale verschillen te zien. Die worden vermoedelijk veroorzaakt door de gebrekkige registratie van geweldsincidenten.

Geweldsaanwendingen