Voor onze reviews testen we smartphones minimaal een week, maar u gebruikt uw telefoon natuurlijk veel langer. Daarom testte NU.nl de iPhone 6, Galaxy S6, Galaxy S6 Edge en HTC One M9 vijf maanden lang.

Onze redacteuren hebben voor deze duurtest minimaal vijf maanden rondgelopen met de belangrijkste smartphones van dit jaar als hun primaire telefoon, zonder hoesje. Omdat we alle smartphones al eens getest hebben, zullen we hier niet te diep ingaan op specificaties en zullen we de standaardonderdelen van de review achterwege laten.

Bekijk een samenvatting van deze duurtest in onze videoreview:

iPhone 6

De iPhone 6 kreeg, net als de Galaxy S6, 4,5 ster bij onze eerste review. Vooral het scherm, de camera en de behuizing werden geprezen. Na bijna een half jaar gebruik blijkt dat er bij de smartphone van Apple geen grote minpunten zijn opgedoken.

Het toestel scoort op alle vlakken goed, maar bereikt vrijwel nergens de absolute top. De accuduur was bij de eerste review ruim voldoende, maar is in de afgelopen paar maanden wel achteruit gegaan. De accu ging regelmatig niet de hele dag mee bij zwaar gebruik, maar dat is bij geen enkel ander vergelijkbaar toestel zo.

De camera presteert nog steeds goed, maar kan niet tippen aan die van de Galaxy S6. De 8 megapixel-sensor maakt over het algemeen behoorlijke foto’s, maar er zijn momenten waarop de camera het laat afweten. Bij tegenlicht en situaties met zowel overbelichte als donkere gedeeltes laat de iPhone het afweten.

De hoogste ogen gooit Apple met de software en prestaties. Die zijn na een half jaar nog steeds imponerend. iOS werkt soepel, fijn en eenvoudig en draait perfect op de door Apple zelf ontworpen processor. Dat betekent dat ook na een aantal maanden van zwaar gebruik de iPhone 6 niet hapert en nog geen vertragingen vertoont.

Bovendien bent u met een iPhone verzekerd van jaren van softwareupdates. De iPhone 4S uit 2011 heeft bijvoorbeeld een update gekregen naar de meest recente versie van iOS.

Qua behuizing doet Apple al jaren mee in de top. De metalen achterkant van de iPhone 6 blijkt duurzaam en heeft nauwelijks beschadigingen. De glazen voorkant is wel beschadigd nadat de iPhone een keer op de grond gevallen is.

Galaxy S6 en S6 Edge

Samsung maakte dit jaar met de S6 en S6 Edge een omslag. De nieuwe behuizing, indrukwekkende camera en verbeterde software resulteerden in een beoordeling van 4,5 ster. Na vijf maanden bleek die score flink te hoog.

De camera is mogelijk nog indrukwekkender dan na de eerste week. De Galaxy S6 maakt werkelijk prachtige foto's onder vrijwel alle omstandigheden. Het is zonder twijfel de beste smartphonecamera van dit moment.

De professionele stand waarbij alle instellingen van de camera kunnen worden gewijzigd geeft bovendien eindeloze mogelijkheden en de hdr-stand, om zowel donkere als lichte gedeelten gedetailleerd vast te leggen, presteert ongekend snel.

In de praktijk is het snel opstarten van de camera door twee keer op de thuisknop te drukken ook heel erg prettig.

Hoewel de software een stuk beter is dan op de S5 is één groot probleem overgebleven dat vooral ná een eerste testweek opduikt. Het apparaat gaat op bizarre wijze om met werkgeheugen waardoor apps op de achtergrond snel worden afgesloten en het veel trager wordt om te wisselen tussen applicaties.

Van dit probleem heeft u als Galaxy S6-gebruiker dagelijks last omdat de gehele telefoon langzaam aan gaat voelen.

Ook de accuduur valt nu flink tegen. Gemiddeld genomen is hij nog toereikend, hoewel je net als bij de iPhone 6 regelmatig het einde van de dag niet haalt. Het opvallendste is vooral dat de accuduur per dag enorm verschilt. Het lijkt alsof op de achtergrond soms energievretende activiteiten worden toegelaten en dat op andere momenten niet gebeurt.

Een voordeel is dan weer dat de Galaxy S6 beschikt over een snellaadtechnologie die de telefoon in ruim een uur volledig op kan laden. Na een half uurtje is de accu van de S6 voor ruim de helft opgeladen.

Na vijf maanden gebruik zijn de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge met hun glazen behuizing slachtoffer geworden van kleine beschadigingen. Op de achterkant zijn de nodige krasjes te zien, maar het is niet extreem. Ook heeft ons Edge-model een tweetal flinke vallen overleefd en lijkt de behuizing dus duurzaam te zijn.

HTC One M9

In onze review van de HTC One M9 waren we vooral te spreken over de behuizing van het toestel. De accuduur, camera en het scherm van de M9 vielen tegen, niet alleen vergeleken met de concurrentie maar eigenlijk ook met zijn voorganger, de M8. Dat terwijl het vlaggenschip duurder in de markt werd gezet.

Een klein half jaar later springt het uiterlijk nog altijd het meest in het oog. De geborstelde metalen behuizing is niet vrij van krassen, maar weet deze wel goed te verbloemen. Ook heeft de M9 zich bewezen als een redelijk robuuste telefoon: een aantal flinke valpartijen hebben op enkele haarscheurtjes aan de zijkant niet voor problematische schade gezorgd.

Helaas vertaalde die stevige basis zich niet altijd naar het dagelijks gebruik van de M9. Na een update begin juni ging de accu bijvoorbeeld plotseling veel sneller leeg en wilde het reviewexemplaar zelfs nauwelijks meer opladen. Ook na een nacht aan de lader te hebben gehangen bleef het accupercentage rond de 40 procent steken. Bij intensief gebruik van de M9 werd deze ook erg heet.

Ook de eigen schil die HTC over Android Lollipop (inmiddels geüpdatet naar versie 5.1) heenlegt, belemmert het gebruiksgemak. Het startscherm biedt weliswaar een handig onderscheid tussen apps die je thuis gebruikt of bijvoorbeeld op je werk, maar HTC’s Google Now-alternatief Blinkfeed is minder succesvol.

In theorie kun je er een handige mix van nieuws en statusupdates van maken, maar dat is eigenlijk alleen maar onoverzichtelijk. Het is daarom vooral een bron van irritatie wegens de regelmatige notificaties om het meer persoonlijke informatie te voeren. Blinkfeed is gelukkig uit te zetten, maar dat zou niet het voornaamste pluspunt moeten zijn.

Conclusie

Waar de Galaxy S6 en iPhone 6 bij de eerste review nog een gelijke score hadden, valt de S6 bij de duurtest door de mand. De problemen met het werkgeheugen maken de Samsung-smartphone in het dagelijks gebruik een stuk minder fijn en daar komt de wispelturige accuduur nog bij. Daar kan de zeer indrukwekkende camera niet tegen opboksen.

De iPhone 6 is geen uitblinker, maar heeft een bovengemiddeld mooi scherm en een goede camera. Bovendien blijft de smartphone consistent presteren. De accuduur kan wel een verbetering krijgen.

De HTC One M9 was al geen topper, maar heeft ook geen noemenswaardige verbeteringen gekregen. Bovendien is de accuduur verder achteruit gegaan en wordt het toestel snel warm.

Bekijk meer achtergrondverhalen in NUweekend