De eredivisie barst dit weekeinde weer los. NU.nl blikt aan de hand van zes vragen aan drie kenners vooruit op het nieuwe seizoen.

Welke club wordt kampioen?

Jan van Halst, analyticus FOX Sports: "PSV, omdat ze Luuk de Jong en Andres Guardado hebben behouden. Daarnaast verwacht ik dat Adam Maher zich door ontwikkelt en met Davy Pröpper hebben ze er een uitstekende speler bij. Het vertrek van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay is zo goed opgevangen."

Aad de Mos, oud-trainer Ajax, PSV en Vitesse: "PSV. Daar zitten nog veel vastigheden in het team en de club heeft een goed aan- en verkoopbeleid. Vooral met de komst van Gaston Pereiro hebben ze goede zaken gedaan. Ik verwacht veel van hem, mits ze hem bij PSV niet de dingen afleren waar hij goed in is. Ze moeten Pereiro niet in een keurslijf stoppen, hij moet de vrijheid hebben om zijn acties te maken."

Foppe de Haan, oud-trainer sc Heerenveen en Jong Oranje: "PSV. Ze zijn volwassener dan Ajax. En ze hebben goed geanticipeerd het vertrek van Wijnaldum en Depay. Bovendien is Luuk de Jong er nog. Hij is heel belangrijk voor de ploeg."

Welke club verrast?

Van Halst: "Ik denk dat FC Utrecht onder de nieuwe trainer Erik ten Hag en zijn assistent Jean-Paul de Jong kan gaan meedraaien in de subtop. Jonge talenten kunnen zich ontwikkelen en ze hebben nu het hele seizoen de beschikking over Sébastien Haller."

De Mos: "ADO Den Haag kan zomaar in de buurt van de negende plaats komen.  Ze hebben zich met Ruben Schaken en Édouard Duplan aanvallend namelijk uitstekend versterkt. En als Michiel Kramer vertrekt zullen ze daar een vervanger voor halen"

De Haan: "Willem II voetbalde vorige seizoen heel aardig. Als ze dat hoge niveau vasthouden gaan ze weer verrassen."

Welke club wordt de grootste tegenvaller?

Van Halst: "PEC Zwolle, want die zijn de complete as kwijt. Het vertrek van Tomas Necid, Jesper Drost, Maikel van der Werff en Warner Hahn is lastig op te vangen. Het zal even duren voordat de nieuwe spelers zijn ingepast."

De Mos: "Excelsior. Het tweede jaar na de promotie is altijd moeilijker. En doordat ze het vorig seizoen zo goed gedaan hebben zullen de clubs zich niet zo snel meer laten verrassen door Excelsior."

De Haan: "Door de fantastische tweede seizoenshelft zijn de verwachtingen bij Vitesse hoog. Maar ik verwacht een terugval. Ze hebben veel kwaliteit ingeleverd."

Welke club degradeert?

Van Halst: "De Graafschap. De financiële middelen ontbreken daar om een eredivisiewaardige selectie neer te zetten, al ben ik wel nieuwsgierig naar Dean Koolhof. Dat is een aardig linkspootje."

De Mos: "De Graafschap. Ze hebben in de play-offs geluk gehad tegen een sterker FC Volendam en zijn per toeval gepromoveerd. De kwaliteit en het budget ontbreekt nu om degradatie te voorkomen."

De Haan: "Bijna iedereen verwacht De Graafschap en ik ook. Als het erop aankomt hebben ze de minste kwaliteit van de eredivisie."

Welke speler wordt de smaakmaker?

Van Halst: "Ik noem Dabney dos Santos van AZ. Vorig seizoen is hij al een beetje doorgebroken en doordat er veel spelers vertrokken zijn kan hij nu echt opstaan in Alkmaar."

De Mos: "Riechedly Bazoer. Hij speelt op intuïtie, lost alles zelf op, heeft voetbalgogme en is het grootste talent dat er bij Ajax rondloopt. Over twee, drie jaar is hij klaar voor de absolute top. Ik verwacht ook dat hij snel aan zal sluiten bij Oranje."

De Haan: "Hakim Ziyech. Ik zag bij sc Heerenveen al dat het een hele goede voetballer is. En ondanks het moeilijke seizoen bij FC Twente bleef hij ook daar aardig overeind. Nu het wat rustiger lijkt te worden in Twente kan hij zeker verrassen."

Wie wordt topscorer?

Jan van Halst: "Luuk de Jong, met grote afstand. Hij is misschien nog wel beter dan in zijn FC Twente-tijd. En waar hij vorig seizoen nog een wedstrijd of zeven nodig had om te wennen, zal hij er nu meteen staan."

De Mos: "Arek Milik. In tegenstelling tot vorig seizoen is duidelijk dat hij de eerste spits van Ajax is. In Yaya Sanogo zie ik ook geen brood. Milik maakte tegen Rapid Wien al een hele knappe goal en in de eredivisie krijgt hij nog meer goede voorzetten per wedstrijd."

De Haan: "De Jong. Hij kan steengoed koppen én kan nog eens goed voetballen. Daarin wordt hij nog wel eens onderschat."

​​Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend