Een fors oplopende studieschuld, de Nijmeegse Vierdaagse, een opkrabbelende woningmarkt en het overlijden van de oudste man ter wereld: Dit is het overzicht van de maand juli in zeven grafieken.

1. De studieschuld loopt behoorlijk op...

Nederlanders hebben een totale studieschuld van 8,66 miljard euro. Vorig jaar stonden 639.368 oud-studenten gemiddeld 13.552 euro in het rood bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat bleek op vrijdag 3 juli uit cijfers die NU.nl van de instantie kreeg.

Die totale studieschuld is te vergelijken met het bruto binnenlands product van De Bahama’s. Het Nibud maakt zich geen grote zorgen, maar raadt aan om 'niet onnodig veel geld te lenen'.

2. … en meer mensen lopen de Vierdaagse uit

Op dinsdag 21 juli begonnen 42.684 wandelaars aan de Nijmeegse Vierdaagse, het grootste wandelevenement ter wereld. Na vier dagen wandelen halen 40.092 deelnemers de eindstreep. Dat betekent dat 2.592 personen zijn uitgevallen.

In 2003 liepen voor het laatst meer dan 40.000 personen de Vierdaagse uit. Daarmee had de afgelopen editie de op een na meeste uitlopers ooit.

3. De oudste persoon is steeds korter ‘de oudste’

De oudste man ter wereld, de 112-jarige Japanner Sakari Momoi, overlijdt op zondag 5 juli. Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat de oudste mens steeds korter die titel draagt. Sinds 1997 overlijdt de oudste persoon gemiddeld elke negen maanden. Voor die tijd gebeurde dat nog elke achttien maanden.

4. iPad krimpt in populariteit...

Apple draait een recordwinst in het tweede kwartaal van dit jaar. Met een omzet van 49,6 miljard dollar werd 10,7 miljard dollar winst gemaakt. Dat maakte het bedrijf bekend op dinsdag 21 juli.

Ondanks die goede financiële resultaten is de iPad in een neerwaartse trend beland. Afgelopen drie maanden gingen 10,9 miljoen iPads over de toonbank. Een jaar eerder waren dat er nog 13,3 miljoen.

5. … en de woningmarkt blijft stijgen

Al ruim een jaar lang stijgen de prijzen op de woningmarkt. Op dinsdag 21 juli maken het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster bekend dat de prijzen in juni met 2,6 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De huizenmarkt herstelt al sinds april 2014. Vooral in Amsterdam groeien de prijzen explosief met 8,1 procent in het afgelopen kwartaal.

6. Griekenland stemt in met noodpakket en lost af

Na lang onderhandelen stemt het Grieks parlement op donderdag 16 juli in met de voorwaarden voor een nieuw noodpakket van ruim 80 miljard euro. De pensioenleeftijd gaat omhoog en er komen wetten die de onafhankelijkheid van het Griekse statistiekbureau Elstat moeten garanderen.

De Grieken hebben nog een flink bedrag af te lossen. Door eerdere noodpakketten moet het Zuid-Europese land dit jaar al ruim 25 miljard euro aflossen.

7. Uitvallers in de Tour de France

Op zaterdag 4 juli was Utrecht met een tijdrit de locatie de vertrekplaats voor de Tour de France. Na drie weken koersen en 21 etappes won de Brit Chris Froome de gele trui. Daarmee werd hij de twintigste renner met meerdere Tour-overwinningen.

Een van de grootste schrikmomenten in de afgelopen Tour was de massale valpartij in de derde etappe. Ongeveer dertig renners smakten tegen het asfalt, en diverse renners moesten hun strijd staken. Uiteindelijk haalden 160 van de 198 renners de eindstreep.

​​Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend